《周公Online》Season 2—北境篇

477 回覆
21 Like 11 Dislike
sorry大家 尋晚寫寫下訓著咗 宜家補飛
Ch.67—北境篇

白兵自我介紹完畢後,炭治郎等人四處張望,並且發現那道發光的門早已消失得無影無蹤。

那時,阿輝突然大叫,而且全身僵硬起來!

炭治郎等人一看,發現阿輝的臉上出現紫色的斑紋!

眾人猜測阿輝中了毒,而阿輝唯獨是被太郎所傷。

「照咁睇....所有俾樣衰鬼整親嘅人,都中咗毒!」梁俊川一臉驚慌。

「白兵!你呢度有無解毒用嘅藥!?」田信望問。

白兵呆了數秒後,以慌張的表情回答說:「緊係無啦!如果唔係!?我晨早就攞咗出嚟啦!」

禰豆子突然走向阿輝,用手輕放在阿輝被太郎斬傷的傷口上。一團粉紅色的火焰從禰豆子的掌心爆發出來!瞬間就將吞沒阿輝整個人!

而奇怪的是,那團火焰並沒有燒傷阿輝及其附近的人和物!數秒後就自動熄滅!

雖然阿輝的傷口並沒有痊癒,但他體內的劇毒與禰豆子所施展的火焰一起煙消雲散。

禰豆子走近每一個被太郎所傷的人面前,如法炮製。

禰豆子為所有人解毒後,炭治郎才驚覺用來藏著禰豆子的木箱遺漏在岡瑟的村裡。

炭治郎連忙衝到白兵面前,一臉懇切對他說:「白兵先生,請問你有無辦法番返去頭先條村度!我有緊要嘢漏在喺裡面!」

白兵一聽,便露出一副難為情的表情,說:「唔好玩啦大佬!番去送頭咩!?」

「求吓你啦!嗰樣嘢好重要㗎!」炭治郎輕輕搭著白兵的雙肩,臉上寫著「焦急」這個詞語。

田信望走向炭治郎,左手輕輕地搭著炭治郎的右肩,用冷靜的語氣說:「炭治郎,我哋聽朝先去搵番個木箱。呢度好安全。」

白兵來個順水推舟:「係囉,奧丁同啲『鬼』實搵唔到呢度!況且你只係漏低咗一個木箱咋嘛,都無人會去攞㗎啦。」

「但係—」炭治郎的發言被田信望打斷。

「炭治郎,」田信望輕聲地說:「我哋行埋一邊講幾句。」

炭治郎跟著田信望走到一角,田信望在炭治郎耳邊輕聲地說:「我知道禰豆子係『鬼』。」

炭治郎流露出一張感到驚訝的臉。

「放心,」田信望說罷,便來個深呼吸,然後繼續輕聲地說:「我會保守秘密。」

炭治郎的點頭,表示他相信田信望。

田信望走向眾人,對他們說:「無嘢,炭治郎阿妹喺出世嗰陣患咗一種怪病,唔曬得太陽。而佢之所以咁勁,因為佢係女巫。」

眾人聽完田信望之言,便信以為真。

梁俊川突然大叫:「等陣先!」

炭治郎等人將注意力放在梁俊川身上。

「阿東同埋易蘭,仲有啲村民點算啊?」梁俊川的問題提醒了炭治郎等人。

「你哋仲有隊友喺出面?」白兵撫摸自己的下巴。

「係....而且戰鬥力唔強....」梁俊川一臉茫然。

「咁....」白兵雙手叉腰,思考了數秒,說:「不如咁,我叫一個人幫你哋手。但係,我要同佢哋要開個會先。」

「跟我過嚟。」白兵領炭治郎等人走進山洞深處。

走到盡頭時,有一個身影進入了炭治郎等人的視線。

一個戴著眼鏡,身材瘦小,有著古銅色肌膚的男子躺在地上休息。

白兵說:「神駒,我帶咗佢哋嚟喇!」

男子一聽,馬上爬起身來,用正宗的廣府口音對炭治郎等人自我介紹:「你哋好!我姓仇,叫思達,鐘意嘅可以叫我神駒。」

「你哋坐低先啦,我去拎啲急救用品俾你哋,之後再去搵人幫你哋手。」白兵說罷,便離開炭治郎等人。

經過一輪激戰的炭治郎等人皆感到疲累,逐一坐在地上。

「你哋點知我哋嘅位置?」龍文用手捂住左臂上的傷口。

「等陣先啊,等我摷舊嘢出嚟先....」仇思達從腳旁的背囊裡取出一部「IPad」,展示給炭治郎等人看。

除了炭治郎、善逸、伊之助和禰豆子之外,無不吃驚。

「呢個世界居然有『IPad』!?」梁俊川的下巴差點就掉下來。

「神駒你係點拎到手!?」田信望問。

「我唔知你哋有無見過一啲秘密補給點,通常都係插咗一支寫住『周公Online』嘅白色旗仔。」仇思達之言令炭治郎等人回憶起先前在山頂上的秘密補給點。

「睇嚟呢個遊戲世界都幾正....你阿叔我like!」艾高舉起姆指。

「我同白兵仲有另一個𡃁仔就係用呢部嘢search到喺附近嘅你哋,之後我讀個坐標出嚟,白兵就用佢身上嘅傳送石傳送到去嗰一度。」仇思達回答說。

「咁你哋仲有咩發現?」田信望問。
對唔住大家 出住咁多先
多謝支持
幫推
多謝支持!
「我同白兵暫時查到嘅係,奧丁認定咗我哋呢啲『周公Online』嘅玩家,係令到諸神黃昏發生嘅關鍵原因,所以佢先係咁派啲手下追殺我哋。」仇思達用左手托了眼鏡一下。

「吓?我哋都唔知諸神黃昏係咩嚟,奧丁佢係咪忽撚咗啊!?」齊格菲指著自己的腦袋。

炭治郎問:「請問諸神黃昏係咩嚟?」

仇思達托了眼鏡一下,回答說:「諸神黃昏係一個預言,講到將來會世界末日,所有嘅生命、事物都會被毀滅。」

炭治郎等人一聽,雖然解答了一些問題,但同時心裡出現了更多的疑問。

「無論點都好,我哋總算知道奧丁嘅弱點....」田信望雙手交叉胸前。

「但代價係世界末日....」Mark說罷,便來個沉重的呼吸。

整個山洞登時鴉雀無聲。

就在那時,善逸醒過來,發現自己身在山洞內,誤以為是被墮姬帶去巢穴,便驚呼亂叫,打破沉默的空氣。

炭治郎馬上衝向善逸,雙手搭著善逸的雙肩,高聲地說:「善逸!唔駛驚!我哋安全喇!」

炭治郎好不容易才令善逸冷靜下來,之後炭治郎就向善逸講解眼前情況。

善逸聽完諸神黃昏一事後,再次陷入驚慌之中:「世界末日....?」

炭治郎再費功夫令善逸再次冷靜下來。

龍文君給予善逸表一副鄙視的表情。

仇思達站起身來,率先打破沉默:「請跟我嚟。」

炭治郎等人跟住仇思達,去到盡頭的洞壁前。

仇思達用手觸摸眼前的洞壁,淺藍色的光由他的掌心迅速散發到整面洞壁,然後洞壁就消失了,一幅壁畫出現在炭治郎等人的眼前。

在火把的照耀下,炭治郎等人可以清楚地看到一個大圓形,上半圓由一隻紅色的狼和太陽組成,而那紅色的狼被畫作追著太陽。下半圓則是由一隻藍色的狼和月亮組成,而那藍色的狼則被畫作追著月亮。

在圓形內,則是一個多人混戰的場面。

炭治郎等人可以清楚地看到圓形內是一片腥紅,有著許多倒下來和站著作戰的人。光是壁畫上的圖像,就已經教炭治郎等人感到

「諸神黃昏,表面上係世界末日....但其實係一場大戰....」仇思達轉身面向炭治郎等人。

炭治郎再仔細地看多一次眼前的壁畫,便問仇思達:「請問追住太陽同月亮嗰兩隻狼係咩嚟?」

仇思達吞了一下口水,回答說:「紅色嗰隻狼係斯庫爾,藍色嗰隻狼係哈提。預言話,只要斯庫爾同哈提吞咗日月嘅話,諸神黃昏就會降臨。」

正當炭治郎等人陷入思考的時候,拿著急救用品的白兵回到炭治郎等人的身邊。

「我番嚟喇!」白兵那熱情且高亢的聲線中斷了炭治郎等人的思考。「馬車,同啲新朋友仔打個招呼啦。」

「大家好,我係劉馬車。」劉馬車是一個高瘦且英俊的男子。

「係喇,我哋幫你哋包紮先!」仇思達走向白兵和劉馬車,他從白兵手上接過繃帶和黃藥水。

炭治郎等人便圍成一個圓圈,好讓白兵三人為自己療傷。

待續
「我同白兵暫時查到嘅係,奧丁認定咗我哋呢啲『周公Online』嘅玩家,係令到諸神黃昏發生嘅關鍵原因,所以佢先係咁派啲手下追殺我哋。」仇思達用左手托了眼鏡一下。

「吓?我哋都唔知諸神黃昏係咩嚟,奧丁佢係咪忽撚咗啊!?」齊格菲指著自己的腦袋。

炭治郎問:「請問諸神黃昏係咩嚟?」

仇思達托了眼鏡一下,回答說:「諸神黃昏係一個預言,講到將來會世界末日,所有嘅生命、事物都會被毀滅。」

炭治郎等人一聽,雖然解答了一些問題,但同時心裡出現了更多的疑問。

「無論點都好,我哋總算知道奧丁嘅弱點....」田信望雙手交叉胸前。

「但代價係世界末日....」Mark說罷,便來個沉重的呼吸。

整個山洞登時鴉雀無聲。

就在那時,善逸醒過來,發現自己身在山洞內,誤以為是被墮姬帶去巢穴,便驚呼亂叫,打破沉默的空氣。

炭治郎馬上衝向善逸,雙手搭著善逸的雙肩,高聲地說:「善逸!唔駛驚!我哋安全喇!」

炭治郎好不容易才令善逸冷靜下來,之後炭治郎就向善逸講解眼前情況。

善逸聽完諸神黃昏一事後,再次陷入驚慌之中:「世界末日....?」

炭治郎再費功夫令善逸再次冷靜下來。

龍文君給予善逸表露出一副鄙視的表情。

仇思達站起身來,率先打破沉默:「請跟我嚟。」

炭治郎等人跟住仇思達,去到盡頭的洞壁前。

仇思達用手觸摸眼前的洞壁,淺藍色的光由他的掌心迅速散發到整面洞壁,然後洞壁就消失了,一幅壁畫出現在炭治郎等人的眼前。

在火把的照耀下,炭治郎等人可以清楚地看到一個大圓形,上半圓由一隻紅色的狼和太陽組成,而那紅色的狼被畫作追著太陽。下半圓則是由一隻藍色的狼和月亮組成,而那藍色的狼則被畫作追著月亮。

在圓形內,則是一個多人混戰的場面。

炭治郎等人可以清楚地看到圓形內是一片腥紅,有著許多倒下來和站著作戰的人。光是壁畫上的圖像,就已經教炭治郎等人感到

「諸神黃昏,表面上係世界末日....但其實係一場大戰....」仇思達轉身面向炭治郎等人。

炭治郎再仔細地看多一次眼前的壁畫,便問仇思達:「請問追住太陽同月亮嗰兩隻狼係咩嚟?」

仇思達吞了一下口水,回答說:「紅色嗰隻狼係斯庫爾,藍色嗰隻狼係哈提。預言話,只要斯庫爾同哈提吞咗日月嘅話,諸神黃昏就會降臨。」

正當炭治郎等人陷入思考的時候,拿著急救用品的白兵回到炭治郎等人的身邊。

「我番嚟喇!」白兵那熱情且高亢的聲線中斷了炭治郎等人的思考。「馬車,同啲新朋友仔打個招呼啦。」

「大家好,我係劉馬車。」劉馬車是一個高瘦且英俊的男子。

「係喇,我哋幫你哋包紮先!」仇思達走向白兵和劉馬車,他從白兵手上接過繃帶和黃藥水。

炭治郎等人便圍成一個圓圈,好讓白兵三人為自己療傷。

待續
OK嘅,暫時幾好
人物設計上比較薄弱,大多數都係臨時爆石咁出嚟。無足夠鋪路。
角色之間無關聯,無因果,或者為同一目標而連結。人物之間產生唔到衝突,故事好難會有戲劇性嘅發展。
收到,我努力會改進

Btw ,我想知道點寫先會好啲 還望指導
我唔知。我只係一個普通人。
我只聽過作家,好似金庸,羅琳,倪匡,佐治馬田,魔戒作者。
都係靠睇書,一邊睇一邊分析,從好作品學習。
點解呢一句要咁寫? 點解呢度寫得好? 點解呢度寫得唔好?

佢哋講話讀者同作者分別,前者只睇寫咗咩, 後者會睇點樣寫。
將作品分析拆解,然後歸納出一套原則,再跟著照辦煮碗咁去寫。

好似金庸用傳統物品法,利用一件物品作為根,去帶出所有角色都環繞呢條根去發展。好似九陰真經,屠龍刀,辟邪劍法,連誠訣,就係一樣物件去引一班人為佢追逐。進而一班人互相認識,交錯發生關係。

我諗學習呢啲最強嘅作家,應該比問其他三唔識七嘅人更好。
多謝 我會俾心機
預祝大家新年快樂!

2023日日快樂!日日蒙福!
後日先有文,放緊新年假
加油,祝新年進步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞