《周公Online》Season 2—北境篇

477 回覆
21 Like 11 Dislike
今晚出文
Ch.82

炭治郎從昏迷中醒來。當他起床時,發現已是黃昏。

「好痛....!」炭治郎腹部被索爾的重拳震傷。

炭治郎左右觀察,發現桌上有一碗「再生花」藥汁。

炭治郎喝下「再生花」藥汁後,痛楚全消,並且發現受創的位置復完了。

那時,禰豆子從木箱裡走出來。

「禰豆子。」炭治郎輕撫禰豆子的頭部。

禰豆子興奮地笑著。

「宜家真係唔知將來會點....索爾嘅戰鬥力超出晒我哋能夠應付嘅範圍....而奧丁又對我哋有惡意....真係唔知點算好....」炭治郎說罷,便嘆了一口氣。

雖然禰豆子失去語言能力,但她仍然作出動作示意。

禰豆子用手拍了自己的胸口數下,炭治郎一看就知其意。

「多謝你啊....禰豆子。」炭治郎對著禰豆子微笑。

侍女去到炭治郎房間的門口,有禮地呼喚:「炭治郎先生,可以食晚餐喇。」

「哥哥去食嘢喇,你等陣啊。」炭治郎跟著侍女前去飯堂。

炭治郎抵達飯堂時,看到施浚賢以及拓也等人與田信望等人一同坐席!

「炭治郎!」拓也站起來,向炭治郎揮手。

炭治郎走向同伴們所在的長桌,隨便找了個位置坐下。

「炭治郎,我哋同奧丁傾掂咗數,佢話啲平民可以歸我哋,但係我哋要去解決鬼舞辻無慘。」拓也把一塊烤鮭魚肉送進口裡。

炭治郎連忙問:「咁俾你哋救番嗰啲婦女點處置?」

「佢哋去咗連登軍管轄嘅城裡面。」輝二喝了一口牛奶,續道:「連登軍會同我哋一齊合力打鬼舞辻無慘。」

灰治郎聽到有大量盟友加盟,心裡興奮地說:「今次一定得!睇住嚟....鬼舞辻無慘....你睇住嚟!」

「大家今晚好好休息,因為奧丁話佢用古老嘅魔法偵察到鬼舞辻無慘嘅大本營....我哋聽日就要出發....」田信望臉色凝重。

齊格菲振臂歡呼:「好啊!鬼舞辻無慘!聽日就等你大爺我同你大戰番幾百回合!」

毛澤東站起身來高呼:「為咗炭治郎嘅家人!拯救貧苦嘅老百姓!我哋要堅定不移咁投入呢場偉大嘅戰鬥之中!」

「炭治郎,你同鬼舞辻無慘之間嘅事....田大哥已經同我哋講咗....」大雄一臉同情過後,便激動地說:「你放心!我哋一定唔會放過鬼舞辻無慘呢個魔頭!」

「多、多謝大家!」炭治郎感動得滿眶熱淚。

「佢哋同我素未謀面....但都願意為咗我同禰豆子....雖然我唔知奧丁會有咩計劃,但我肯定嘅係,只要我哋團結,無論鬼舞辻無慘又好,奧丁又好,索爾又好,我哋都唔駛怕!」炭治郎心內的熱血流遍全身!

「無錯!就等我胖虎狠狠咁教訓佢啦!」胖虎拉起衣袖,咬牙切齒。

「大家,不如我哋傾下戰術嘅事啊,畢竟我哋面對嘅係戰爭....」出木衫的建議猶如定海神針,令眾人紛紛找到重點。

「我哋目前只係知道『鬼』、『上弦』之陸同埋參嘅戰力,其餘嘅,包括鬼舞辻無慘本人嘅戰力,卻一無所知....所以我哋要先編制好戰鬥隊形。」出木衫成熟的發言,令一眾成年人感到震驚!

「我建議由戰鬥力最強嘅人出戰先,因為只有佢哋先可以消耗同埋拖延到敵人。中等嘅,就負責從旁突擊,給予敵人致命一擊。至於普通嘅,就負責對付普通嘅『鬼』。」出木衫的計劃令一眾成年人再一次感到震驚!
聽日繼續
好長,打打停停,又打打停停。
Sorry大家 都係聽日先出
「不愧係出木衫!」靜香鼓掌。

「呢條橋掂!你阿叔我鐘意!𡃁仔好波!」艾高向出木衫舉了個姆指。

「唔....呢個未嘗唔係一個辦法。」田信望輕撫下巴的山羊鬚。

眾人都認同出木衫的意見。

「係喎!我哋仲未介紹我哋啲法寶!」大雄說罷,便從褲袋裡拿出一個白色半圓形且細小的「百寶袋」。

「呢個『百寶袋』係嚟自廿二世紀嘅產品!係非常犀利嘅嘢嚟!」大雄充滿自信地說:「入面最強嘅係『休克槍』、『空氣砲』同埋『神劍電光丸』!」

大雄說罷,便伸手進「百寶袋」,一次過拿出三件口述的法寶。

眾人馬上圍觀。

「睇落去好似好有用咁....」拓也摸著下巴。

「咁你哋有幾多法寶喺手?」伊之助問。

「幾件,而且每人各樣一件咋。」大雄回答說。

「咁敵人知唔知道你哋有呢啲法寶喺手?」田信望問。

「我哋未遇過啲『鬼』.....淨係對啲英靈戰士用過。」靜香回答說。

「咁即係有優勢,可以出其不意。」施浚賢說。

就在眾人討論之際,巴德爾抵達飯堂。
有百寶袋應該咩都搞掂
唔一定
巴德爾臉色凝重,一副生人勿近的樣子。

當巴德爾走到炭治郎等人那一張飯桌時,突然停下來。

「炭治郎....」巴德爾說:「你跟我嚟....」

炭治郎便跟著巴德爾走到通往巴德爾寢宮的通道裡。

巴德爾確定四下無人後,便在炭治郎面前哭起來。

炭治登時郎不知所措。

「對唔住....係我無能....我阻止唔到父王....」巴德爾跪到在地。

「巴德爾先生!」炭治郎連忙扶起巴德爾。

「父王聽日想你哋去做死士....幫佢手清除阿斯嘉特嘅威脅....」巴德爾之言,炭治郎不感意外。

「你咃聽日一定要留喺光明宮裡面!唔好去啊!」巴德爾的哭聲,教炭治郎揪心。

「不過....如果我哋唔去,成個北方大地嘅人都會變成『鬼』....」炭治郎用那粗糙卻溫暖的雙手擁著巴德爾雙手。

「我相信我嘅同伴,就算有幾大嘅危險,只要我同佢哋合力,就一定會跨過!」炭治郎的笑容令巴德爾止住了哭泣。

因為巴德爾被眼前的少年所震撼。

「巴德爾先生,你唔駛為我哋擔心。因為....」炭治郎說罷,便搭著巴德爾雙肩。

「我哋一個都唔會死!」炭治郎的笑容亦令巴德爾的情緒穩定下來。

「我哋一定會打敗鬼舞辻無慘!」炭治郎向巴德爾點頭,以堅定的目光望著巴德爾:「我今晚會好好休息,面對聽日嘅大戰!」

「炭治郎....你唔好死啊....」巴德爾說罷,便轉身走向寢宮。

「多謝你啊!巴德爾先生!」炭治郎說罷,就動身返回同伴身旁。

巴德爾步向寢宮時,不忘轉身望向炭治郎的背影。

晚餐結束後,分配到房間的人就各自返回自己的房間休息,至於因為光明宮沒有足夠房間的人,就直接在飯堂席地而睡。

炭治郎與禰豆子交代清楚翌日大戰之事後,就馬上就寢。

待續
Where are u
今日出文
Ch.83

早晨來臨,炭治郎便起床。

炭治郎背上木箱,前去飯堂集合。

當所有人齊集後,奧丁便將眾人傳送到金宮。

奧丁頭戴鷹盔,身披金甲,拿著他的專屬武器「岡格尼爾」,坐在寶座上。

而奧丁的妻子弗麗嘉和養女嘉芙則分別坐其左右。

炭治郎留意到嘉芙一直注視自己,而且一臉憂傷。

奧丁舉起長槍,指向炭治郎等人說:「各位勇敢嘅年輕人啊!願勝利永遠與你哋同在!」

奧丁說罷,唸出古老的咒語,在金宮門外召喚出一道傳送門。

「過咗呢道門,就係鬼舞辻無慘嘅大本營....」奧丁用槍尖指著傳送門。

「靠晒你哋喇....咁多位年輕人....」奧丁將「岡格尼爾」豎立起來。

「為咗炭治郎嘅家人!」拓也一馬當先!其餘的人亦緊隨其後!

當所有人都穿過傳送門後,便進入一個沒有太陽的空間!

大量的連登軍亦同步抵達戰場!他們手上的太陽燈照亮了整個戰場,並且排山倒海般攻向無限城的大門!

就在那一剎那,整個無限城附近土地都突然變成障子門!當眾人的腳一踏在障子門上時,門便開啟!在場所有人都跌進了異空間!

炭治郎和同伴們失散了,他獨自一人在到處都是障子門的通道上行走。

禰豆子從木箱走出來,與哥哥背對背而行。

兄妹二人一前一後,以防敵襲。

正當炭治郎與禰豆子走了數步之後,便聽到有動靜,炭治郎連忙用力一嗅,確定是人類。

炭治郎連忙高呼:「係同伴啊!」

之後,炭治郎聽到急促的腳步聲,他前方障子門被打開了。

「Leon?」炭治郎看見Leon一手持著「Matilda 瑪蒂達」手槍,另一手持著手電筒。

「炭治郎!」Leon跑向炭治郎。

「佢係....」Leon指著禰豆子問。

「我妹妹....但係佢....」Leon見炭治郎一臉難為,便不再追問。
聽日繼續
場交打咁耐
文呢?
垃圾
算鳩數啦
經過沉重思考,決定暫時停刊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞