《周公Online》Season 2—北境篇

477 回覆
21 Like 11 Dislike
休多一日 聽晚十一點半出文
我覺得北境篇好過上一篇。
前一篇太多角色團隊出現,好難襯托角色。唔夠一個個出現好,分開遂個出會深刻啲,記得有咩名場面,名言。
團隊出現通常都係反襯主角,被主角用嚟打敗用。

另外,出現角色有冇設計過?大多角色為服務故事而生,今次講鬼,有滅鬼隊咁樣好合理,但多咗毛澤東,又冇咩貢獻。好似對故事劇情無幫助。
佢個角色可有可冇,做醜角唔係,做搞笑唔係,做智者又唔得。

每個角色多啲連繫好啲,有多啲共同點,利用各自特性特質,具體講點樣去解決問題,會更加有趣。
收到,我會再設計得好啲
諗番轉頭,南方篇真係太多角色 搞到大家失焦同埋呈現唔到角色特點

我好好消你嘅意見 多謝晒
sorry大家,凌晨十二點先有文
再俾多啲時間我 努力中
Ch.58—北境篇

英靈戰士隊長雙腳踏穩、深呼吸,在起手的那一刻展開雙臂!化成一道龍捲風!

那一瞬間,圍攻英靈戰士隊長的兵器都被蠻力撞開!所有攻勢的節奏被打亂,全被瓦解!

然而就在那一刻,炭治郎看到英靈戰士隊長的破綻!

「係機會!」炭治郎集中精神,用銳利的雙眼捕捉了英靈戰士隊長露出破綻的一刻。

炭治郎衝向英靈戰士隊長的下盤,使出「水之呼吸.壹之型.水面斬」!

炭治郎一刀將英靈戰士隊長的雙腳斬斷!

英靈戰士隊長的慘叫聲很快就傳到他的部下的耳裡。

一眾英靈戰士頓時士氣大減、心裡慌亂。

梁俊川的「心眼」令他看到敵人們的節奏變亂,他趁機使出自身技能—「牙突」!

一團火球在十文字槍的槍尖憑空生成,梁俊川雙手發力,向前方的敵人們突刺!

當槍尖與英靈戰士們只有一步之遙時,火球就爆炸!

梁俊川眼前的英靈戰士們被烈焰吞噬,瞬間化為灰燼。

圍牆上的田信望與眼前的英靈戰士交鋒數十回合,而他在對方突然後跳蓄力,朝自己使出「跳斬」的那一刻,衝向對方,看準時機,一刀斬斷身處半空的英靈戰士持劍的手!

艾高亦在戰鬥中透過自身被動技能—「戰鬥狂怒」儲蓄「怒氣」,在飽滿的狀態下,利用的氣力和「怒氣」的加乘,使出「暴擊」,一刀將眼前的英靈戰士斬開兩半!

齊格菲的高大使他可以俯視敵人,超強的反應神經使他毫髮無傷,強大的怪力使他可以單手就捉住其中一個圍攻自己的英靈戰士。

那倒楣的英靈戰士成為齊格菲的「武器」,被其當作棍一樣揮舞!

齊格菲周圍的英靈戰士皆被他擊暈,之後齊格菲就去支援龍文君和易蘭。

「一寸短一寸險」,只得一對小刀的易蘭無法接近眼前的英靈戰士,只能不斷迴避。

一邊閃避,一邊使出自身被動技能—「二丁統」攻擊敵人的龍文君看到其破綻。

「佢啲招雖然猛....但係一出招之後,會有一至兩秒嘅冷卻時間....」龍文君心想:「搏一鋪!」

龍文君做出向左跳,實為向右跳的假動作,成功令眼前的英靈戰士跳向她的左邊。

當英靈戰士雙腳落地的那一刻,龍文君迅速跳向他,使出自身技能—「三味火」!

龍文君的火炎迴旋踢令英靈戰士被踢退數尺!

龍文君抓緊時機瞄準撞上圍牆、雙臂展開了的英靈戰士,朝他的頭部開火,了結其生命。

「吔蕉啦你!」齊格菲將斧頭擲向與易蘭纏鬥的英靈戰士,擊中其手背。

易蘭趁著眼前的英靈戰士兵器脫手,馬上跳到他的肩上,用雙刀刺進其雙眼!

易蘭跳回地面,齊格菲就一手抓住了那失明的英靈戰士。

激戰過後,炭治郎等人便將俘虜集中一處,並且沒收武器。

「講咗嘅話,我從輕發落。」田信望一臉肅殺。

英靈戰士們冷冷一笑。

「你哋....永遠都鬥唔過眾神之父....」英靈戰士隊長強忍劇痛:「佢係天下無敵....」

齊格菲走向英靈戰士隊長,一手用力捉住他的頭髮,扯起他,厲聲地說:「快啲講!奧丁個竇係邊!」

一眾英靈戰士突然大笑起來。

「你哋永遠都無辦法越過眾神之父所設嘅界限....乜你哋以為打低我哋會無後果....?阿斯嘉特嘅援軍好快就到....!你哋嘅屍體準備釘喺『Valhalla』嘅恥辱柱上面啦....!」英靈戰士隊長說罷,就縱聲大笑。

炭治郎一聽,便追問:「阿斯嘉特係咩嚟!?『Valhalla』又係咩嚟!?」

英靈戰士隊長停止發笑,說出最後一句:「但願『Mjölnir』會打爆晒你哋嘅頭....」

因為英靈戰士隊長和倖存的英靈戰士不約而同地咬碎藏在舌底的毒藥,集體自殺。

炭治郎等人無不目瞪口呆,過了十多秒才回過神來。

田信望走近一眾屍體,說:「如果我無估錯,阿斯嘉特同『Valhalla』都係奧丁嘅大本。」

梁俊川嘆了口氣,說:「照咁睇,就算我哋越過咗所謂嘅『界限』,都無可能攻到入去....」

「我相信周圍都係奧丁啲針....有能力攻入去都好,奧丁都會即刻知....」龍文君收起一對手銃。

「況且我哋亦都唔知道,鬼舞辻無慘到底將幾多人變做『鬼』....同埋佢喺邊....」易蘭說。

在兩大壓力下,炭治郎等人無不低頭沉思,下一步如何是好。

那時,善逸聽到殺聲止息多時,才走出茅屋。

當善逸見到地上的屍體後,連忙驚呼:「哇!點解周圍都係死人㗎!?」

炭治郎等人沒有心情理會畏戰的善逸。

「不如我哋去搵咗Mark佢哋先。」梁俊川建議說。

「好。」田信望說罷,便提步跟著梁俊川。

待續
sorry大家 咁遲先有文
聽日之內有文出
努力中 大家等多陣
點解田信望可以同毛澤東一齊
今日照尋日咁,一日之內出文
秘密
sorry淫棍巴 要凌晨先有文
真係對唔住 都係聽日先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞