《周公Online》Season 2—北境篇

477 回覆
21 Like 11 Dislike
Ch.68

白兵三人為炭治郎等人處理好傷口後,便開始會議。而在會議之前,炭治郎等人向白兵三人自我介紹。

在會議上,白兵首先發言:「神駒,炭治郎佢哋話有兩個同伴同埋一大班村民喺山洞出面。」

仇思達托了一下眼鏡後,便露出一副嚴肅的表情,說:「好現實咁講,我同白兵佢哋嘅資源有限,最多可以應付多一、兩個人,但如果成村人入嚟山洞的話,就真係唔好意思喇,我同白兵佢哋無咁嘅本事。」

炭治郎一聽,心裡難過。

於是炭治郎站起來,一臉懇切地表達己見:「我哋唔可以放棄班村民㗎!如果唔係....佢哋一係變成『鬼』....或者俾『鬼』食....一係會俾奧丁派人殺死!」

「我知你好心,但係都要顧及現實情況。」仇思達眼珠一混,吞了一下口水後,續道:「不過,我有個辦法可以兩存其美。」

仇思達頓了一頓,之後笑著說:「我同白兵佢哋可以離開呢個山洞,同你哋一齊並肩作戰。」

炭治郎一聽,登時喜出望外。

「反正呢個山洞淨係得幅頭先你哋睇到嘅壁畫。」仇思達笑著說。

「何況你哋嘅戰鬥力唔低,加埋我哋三個,實無死!」白兵望向劉馬車。

「咁就緊係啦!同埋我,劉馬車,天水圍墮天地獄獸、天水圍陳浩南,有咩場面係未見過啊?」劉馬車流露出充滿自信的笑容。

「多謝仇先生同白兵先生!仲有劉先生!」炭治郎向仇思達三人報以燦爛的笑容。

「其實呢,我同神駒佢哋傾過,如果想搵返番去現實世界嘅路,就一定要打爆奧丁同埋鬼舞辻無慘,清除威脅。但係我相信淨係憑我哋係絕對唔夠做。所以我哋決定咗用部『IPad』去搵其他玩家,希望可以組織到一股強大嘅力量,聯手對付奧丁同埋鬼舞辻無慘。」白兵摸著自己的下巴,一副胸有成竹的樣子。

「所以我哋先去搵你哋。」仇思達微笑著點點頭。

炭治郎等人感到振奮。

「但係奧丁已經知道晒我哋啲位置....而且鬼舞辻無慘亦都見過我哋....」Ashley雙手抱膝。

「正正因為咁,我哋先要盡快搵到其他玩家。」田信望雙手交叉胸前。

「如果唔係....佢哋九死一生....」龍文君語氣冰冷。

「咁我哋宜家就行啦!」齊格菲站起身來,磨拳擦掌,整個人相當興奮。

伊之助亦站起身來,與齊格菲一唱一和:「啱啊!你大爺我宜家周身㷫喇!」

眾人看著戰意旺盛的伊之助和齊格菲,無不心裡激昂,紛紛流露出微笑。

仇思達隨意望了手上的「IPad」一眼後,突然高聲地說:「等陣先!都係天光之後先去啦,事關鬼舞辻無慘同佢嗰兩隻『鬼』仲未離開條村....」

仇思達之言令炭治郎心裡生疑。

「唔怕老實講....鬼舞辻無慘都係玩家之一....只不過係一個仆街嘅玩家。」仇思達的答案令人震驚!

「What the fuck!?」梁俊川瞪大雙眼,一臉難以置信。

「大家訓教啦,聽日開始大把嘢做啊!」白兵說罷,便站起身來,伸個懶腰的同時打了個呵欠。

早已感到疲倦的炭治郎等人,紛紛席地而睡。

就在炭治郎等人入睡後,仇思達便與白兵和劉馬車走到洞穴深處俏俏話。
出住咁多先 聽日繼續
其實玩家會唔會死?某啲玩家完全係LV1村民,點組隊做任務?
現實世界俾人趕走咗。
當然會啦

不過,喺周公世界裡面,係無lv之餘,更加無hp同mp
等多陣 宜家努力中
「嗰個炭治郎好鬼左膠....」白兵皺著眉頭,輕聲地說。

「話知佢乜膠都好啦,總之係可以利用就得啦。反正我哋志在嘅係創造出一個新嘅香港,之後後一齊做話事人!」仇思達輕聲地笑著說。

「不過其他人嘅底我哋仲未摸得透....唔知會唔會搞亂我哋嘅大計呢....」劉馬車說罷,突然露出淫穢的笑容,說:「真係好想食晒嗰三條女啊....」

「屌你啦!未成事就精蟲上腦!」白兵指著劉馬車輕聲罵道。

「好啦、好啦!我搵食嗰陣會行遠啲㗎喇!」劉馬車繼續淫笑。

「不過諸神黃昏嗰度....我諗我哋要去度一度點樣搞先好....」白兵摸著下巴說。

「集結咗力量先,之後慢慢再搞。反正奧丁佢自己都會出手阻止㗎啦。」仇思達頓了一頓,續道:「大家去訓啦!聽日開始有排忙啊。」

仇思達說罷,三人便解散,各自去休息。

與此同時,在岡瑟的村內,無慘吩咐太郎兄妹有禮地召集村民們,前往奧丁聖壇。

當人數有一定的規模時,無慘便彬彬有禮地開始演講:「大家,我嚟嘅目的,唔係傷害你哋....我反而係將一個好消息話俾大家聽....」

無慘頓了一頓,續道:「你哋可以唔駛怕奧丁同埋一啲奇怪得嚟又恐怖嘅人....」

無慘的說話引起了村民們的議論。

「因為....」無慘的語氣突然變得鏗鏘有力:「我會令你哋成為完美嘅存在!」

無慘令村民們靜下來。

「你哋有無諗過,你哋係可以唔駛水同食物都生存到?你哋又有無諗過,你哋可以有永生?」無慘說罷,那張微笑的臉忽然嚴肅起來。

「如果你哋唔信嘅話,可以搵一個識得殺人嘅人,去到壇下,試一試我嗰兩個手下....」無慘說罷,便吩咐太郎兄妹說:「太郎、墮姬,你哋俾啲村民試下,由我以嚟嘅嘢,到底有幾好。」

太郎和墮姬領命,便張開雙臂。

那時,呼嘯的寒風令岡瑟從昏迷中清醒,他一張開眼,便發現自己被同鄉扶挽著。

岡瑟強忍劇痛,定睛四周,發現在壇上的無慘,於是他連忙抄起腳旁的劍,高呼:「大家小心啊!佢係怪物嚟㗎!」

注意到岡瑟的無慘,便望向在人群中的岡瑟。

太郎和墮姬一聽主人受辱,欲上前殺掉岡瑟,卻被無慘阻止。

無慘高聲地說:「搵人帶佢過嚟。」

於是村民們便將岡瑟扶到壇下。

「呢位先生,你可以用任何嘅辦法,去殺死我呢兩個手下。」無慘用兩隻手指指向太郎和墮姬。

岡瑟大喝一聲,揮劍斬下墮姬的頭,嚇得村民們馬上掩目。

過了數秒後,村民聽見墮姬的聲音,紛紛移開手掌,走去圍觀墮姬。

「你哋睇到未啊!?呢啲就係嚟自無慘大人嘅禮物!」墮姬的頭顱在地上嘴角上揚,自豪地高聲說。

村民們相信了無慘的說話,除了岡瑟外,無不下跪,膜拜無慘。

岡瑟盯著壇上的無慘,然後大叫:「大家!眾神之父會殺死所有背叛佢嘅人㗎!」

「你好煩啊!」太郎揮動鐮刀,欲殺岡瑟。

下一秒,無慘突然出現在太郎的身旁阻止他。

「我俾你睇樣嘢。」無慘從衣袋裡拿出一塊刻有盧恩符文的石頭,展示給岡瑟看。

岡瑟登時呆若木雞,手也鬆了,劍就掉到地上。

因為岡瑟很清楚,就只有阿斯嘉特的人,才可以擁有自己眼前的「阿斯嘉特之鑰」。

「你知唔知點解我可以攞到呢舊石?」無慘收起「阿斯嘉特之鑰」,用斯文的語氣對岡瑟說:「因為我,比阿斯嘉特更強大。」

無慘說罷,便望向岡瑟那斷了的左臂。

無慘二話不說,以肉眼難見的速度,用指甲刺向岡瑟的額頭,透過指甲將自己的血液傳到岡瑟的體內。

岡瑟那斷了的左臂,剎那間就重新長出來!

同時,岡瑟亦感覺到自己的身體出現很大的變化!突然充滿精力!疲累盡消!

「你,叫咩名?」無慘徹底征服了岡瑟,將他對奧丁的恐懼和敬畏徹底擊碎。

岡瑟一邊望著無慘那血紅色的雙眼,一邊跪在地上,回答說:「我叫岡瑟....」

「以後好好努力喇,岡瑟。」無慘語音未落,被他震撼了的村民們失控了!紛紛湧到無慘面前,向他索求血液!

「喂!秩序啊!秩序啊!」太郎撕破喉嚨地高呼。

墮姬協助兄長,維持現場秩序。

待續
sorry大家! 宜家先有文
呢一段幾好睇,好似鬼滅漫畫會出現嘅劇情。
有少少似彼岸島
凌晨有文
對唔住 要夜晚先有
點解日日有人追住負評,你搞人條女?
那有咁嘅本事
Ch.69—北境篇

炭治郎等人醒來後,便開始進食。

劉馬車拿著一包「嘉頓麵包」,一邊吃,一邊走向洞口。他發現天已亮後,就折返通知炭治郎等人。

炭治郎等人加快進食速度,吃完早餐後又迅速整理裝備。

炭治郎吩咐禰豆子留在山洞裡,然後白兵就用傳送石連結山洞和村莊。

炭治郎等人穿過門後,去到早已人去樓空的村莊。

然而村莊的大門,是緊閉著的。

炭治郎等人連忙四散搜索,除了尋找炭治郎的木箱之餘,還要調查整條村發生什麼事。很快地,他們發現馬匹們都被殘忍地殺害,肉體被撕成數份,內臟和鮮血流遍馬廄。

在馬廄出入口前的梁俊川,被氣得用力踢向欄柵:「仆佢哋個街....!唔係人嚟㗎!」

仇思達見到馬廄裡的慘況後,當場嘔吐。

炭治郎滿臉悲傷,在馬廄前下跪,雙手合十,閉起雙目,為死去的馬匹禱告。

眾人等到炭治郎禱告完畢後,再進行搜索。

經過一輪地毯式搜索,除了找到炭治郎的木箱外,還找到大量的水、糧。

眾人會合後,梁俊川便搖頭嘆息:「最衰有『鬼』同埋阿薩神族!如果唔係真係可以就地起個基地出嚟!」

白兵將炭治郎送回山洞後,再將炭治郎和在木箱裡的禰豆子送回村莊裡。

正當炭治郎等人出發與毛澤東和易蘭會合之際,有一個男子在村莊的大門出現。

男子走向炭治郎等人。

炭治郎等人以為是村民,於是便跑向男子。隨著雙方的距離逐漸拉近,他們看到一張沒有鬍鬚而又俊俏的臉。

男子肌膚白如雪,穿著一身潔白的袍,兩邊衣袖袖口鏽著金色的圖案,讓人一看就知非凡夫俗子。

「大家好,我叫巴德爾。」一聽到巴德爾這三個字,炭治郎等人即刻進入作戰狀態!

「我唔係嚟戰鬥!」巴德爾展開雙臂。

「就算我真係嚟戰鬥,你哋都贏我唔到....」巴德爾緩緩地垂下雙臂。

炭治郎等人並沒有鬆懈。

巴德爾見狀,便單刀直入:「我嚟嘅目的,係為眾神之父傳話。」

巴德爾頓了一頓,續道:「宜家,米德加爾特出現咗大量只能夠喺夜間活動、以人為食嘅怪物。眾神之父希望大家可以同我哋阿斯嘉特一齊聯手對付啲怪物。如果唔係....成個米德加爾特嘅生靈都會被毀滅....」

「憑咩要我哋信奧丁呢個人渣!」Mark指著巴德爾呼喝。

「就憑我單人匹馬嚟搵你哋。」巴德爾的說話反而令現場氣氛更加緊張。

「咪撚理咁多!上啊!」阿輝雙手緊握「凍骨者」的手柄,衝向巴德爾!

巴德爾見狀,沒有任何反應—就算「凍骨者」即將打中他的頭頂。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞