《周公Online》Season 2—北境篇

477 回覆
21 Like 11 Dislike
sorry 暫時出住咁多先
點解會有嘉頓麵包?
咁多鬼出現好難打喎。
越難越好玩
全速趕工
當「凍骨者」距離巴德爾的頭髮只有絲毫之差時,「凍骨者」就被一股強力震開!

阿輝的虎口一陣麻痺,「凍骨者」當場脫手!

「弊!我無記錯的話,巴德爾係萬物都傷害唔到佢!」田信望額頭分泌出大如豆般的冷汗珠。

阿輝見一擊落空,連忙拾起「凍骨者」,再次攻向巴德爾。

「大家!唔好打巴德爾先生啊!」炭治郎等人一聽,發現是毛澤東的聲音。

毛澤東的身影很快出現在炭治郎等人的眼裡。

「巴德爾先生同奧丁佢哋唔同!」毛澤東一邊高喊,一邊跑向同伴們。

跑到炭治郎等人面前的毛澤東,上氣不接下氣。

白兵走向毛澤東,在他的耳邊輕聲說:「師兄,你係咪忽咗啊!?阿薩神族邊會有好人!?」

「如果你唔信我嘅話,我可以帶啲老百姓俾你睇!」毛澤東說罷,轉身高呼:「阿蘭!帶啲老百姓出嚟!」

易蘭領著一眾寨民進入炭治郎等人的視線。

炭治郎等人見狀,便開始討論。

「啲村民乜事都無....睇嚟呢個巴德爾真係同奧丁唔同....」梁俊川輕聲地說。

「我聞唔到潤之大哥佢哋有任何恐懼嘅氣味之餘,亦都聞唔到有英靈戰士喺附近。」炭治郎輕聲地說。

「但係佢係奧丁派過嚟....一定係要達成奧丁嘅目的.…」龍文君的說話提醒了眾人。

就在那時,仇思達突然露出奸狡的笑容。

「好!我哋一齊合作!打爆鬼舞辻無慘呢個仆街!」仇思達的大叫令炭治郎等人登時呆住了。

仇思達走向巴德爾,向他說:「相比起你哋,鬼舞辻無慘先係真正嘅敵人。如果俾佢將所有人類都變做『鬼』嘅話....恐怕無人可以生存到....」

會意的白兵推波助瀾,他擺出一副誠懇的樣子,對巴德爾說:「無錯,我哋幾乎每一晚都俾啲『鬼』襲擊....我真係受夠喇....所以,我相信就只有同眾神之父合作,先係唯一出路。」

炭治郎等人欲出言阻止時,被劉馬車制止。

巴德爾被仇思達和白兵之言後,露出一副高興的笑容。

而仇思達轉身面向炭治郎等人,說:「大家,乜你哋仲唔明白咩?就只有同眾神之父合作,我哋先可以打得贏鬼舞辻無慘同埋搵到返去嘅路!難得眾神之父咁有誠意,係一個好機會!大家!我哋一齊加入阿斯嘉特啦!」

那時,炭治郎等人腦裡突然靈光一閃,明白仇思達的說話,是有弦外之音。

善逸登時裝出一副可憐的樣子,跪求巴德爾:「無錯啊!巴德爾先生,求你幫吓我哋啦!」

「好、好、好!你哋等陣!我哋安置咗啲平民先....」巴德爾說罷,就走向易蘭和一眾寨民。

「易蘭小姐,我決定帶佢哋去我隻大船—『Hringhorni』度,嗰隻船係九界裡面最大嘅船,可以載到好多人,仲識得喺天空上飛。」巴德爾那俊美的容貌和溫暖的笑容,吸引了易蘭。

巴德爾走到一片空曠的地方,舉目望天,口裡唸出古老的咒語。

下一秒,一艘大船就憑空出現在天空上。

炭治郎等人皆被巨大得如一座城池般的「Hringhorni」所震撼。

巴德爾輕聲唸出咒語,不斷揮舞雙臂,眼看四方,隔空操船,確保「Hringhorni」降落時不會破壞任何建築物。

當「Hringhorni」接近地面十米左右,巴德爾垂下雙臂,船就自動轉向,將右舷側面向炭治郎等人。

船一停,一道白色的光就由右舷側射到炭治郎等人的面前。

巴德爾高喊:「平民行入光裡面上船先!其餘嘅人麻煩你哋同我一齊將啲物資搬上船。」

寨民們聽從巴德爾之言,走進光裡,被傳送至「Hringhorni」裡。

巴德爾亦動身前去搜集資源。

炭治郎見狀,便心想:「照咁睇,巴德爾先生係同其他嘅阿薩神族好唔同....等陣先!佢係奧丁嘅人,話唔定佢只係做戲....」

炭治郎望向走進光裡的寨民們,再望向巴德爾,心想:「不過,啲村民相信巴德爾先生的話,我都暫時相信佢....」

於是,炭治郎響應巴德爾的呼籲。

待續
Sorry大家 咁遲先有文

btw 順便公佈埋農曆新年啲安排

大年初一抖一日 之後嘅日子照常出文
多謝正皮支持
今晚出文後收爐

預祝大家新年快樂!好似兔仔咁人見人愛!車見車載!

出年見!
Ch.70—北境篇

其餘的人見炭治郎協助巴德爾,亦都參與其中。

那時,巴德爾的親衛隊下船,協助主子。

炭治郎看到一身白色的鎖子甲和能遮蓋容貌的缽形頭盔,就猜測巴德爾在阿斯嘉特地位顯赫。

炭治郎等人與親衛隊合力將物資都搬上船後,便被巴德爾邀請上船。

炭治郎等人便應邀上船。

「Hringhorni」的內部比較簡樸,由橡木建造,沒有粉飾,最多只有蠟燭照明。

巴德爾上船後,便吩咐親衛隊們回到崗位,之後就帶炭治郎等人去到書房。

巴德爾的書房沒有華麗擺設,只有一張書桌、數張椅子以及兩個書架。

巴德爾坐在自己的位置,然後對炭治郎等人微笑著說:「請坐。」

炭治郎等人見椅子有限,便讓給女性。

巴德爾見狀,心感不好意思,於是便說:「咁不如我哋坐喺地下?」

巴德爾說罷,便離開自己的位置,走到炭治郎等人面前,席地而坐。

炭治郎等人亦坐在地板上。

巴德爾等到眾人安坐後,便問:「你哋對嗰啲怪物有幾多嘅認識?」

所有人都把雙眼移到炭治郎身上。

炭治郎便說:「嗰啲怪物叫做『鬼』,佢哋本來係人,但後來俾一個叫做鬼舞辻無慘嘅『鬼』王輸咗血,先會變成『鬼』。」

巴德爾一聽,登時大吃一驚,便問炭治郎:「咁有咩方法可以阻止佢?」

炭治郎的雙眼流露出濃烈的殺意,語氣嚴肅地回答說:「用我手上嘅『日輪刀』斬佢個頭落嚟。」

巴德爾一邊點頭,一邊思考。

片刻之間,巴德爾便想出對策。

「咁嘅話....不如你哋跟我去阿斯嘉特,嗰邊有好多能人異士。」巴德爾提議說。

白兵一聽,心想:「好機會!」
暫時出住咁多先 初二補飛
係有啲少,不過幾好,寫點樣打鬼。
對方村民咁多,主角點樣絕境下打勝先好睇。
新年快樂!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞