《周公Online》Season 2—北境篇

477 回覆
21 Like 11 Dislike
Sorry大家 宜家仲努力中
呢篇唔計,要重新打過
WHY
形容詞要修飾吓
還可以啦
Ch.73—北境篇

光明宮的侍女們為炭治郎等人分配房間,每人獲得一個房間。

炭治郎甫入房間,便把木箱放在桌上,溫柔地對禰豆子說:「仲未天黑,唔好出嚟住。」

炭治郎說罷,重重地坐在床上,腦裡就開始思考。

「奧丁嘅氣息話俾我知,佢唔係一個容易上當嘅人....」炭治郎躺在床上,繼續想下去:「除咗光明宮之外,成個阿斯嘉特都俾我一種好奇怪嘅感覺....充滿敵意咁....」

「尤其係索爾....」炭治郎回想起索爾那凶狠的眼神,不禁背脊一涼。

「不過....在公在私,一定要盡快打敗鬼舞辻無慘!如果唔係,呢個世界會變地獄!」炭治郎想到此,連忙坐起身,前往房間外的草地進行訓練。

炭治郎在訓練的過程回想起與太郎和墮姬的戰鬥。

「『上弦』之陸嘅速度都已經咁快....越上級嘅『上弦』咪更加快?」炭治郎想到此,不禁冒了一陣冷汗。

「唔得!我唔可以因為驚而停落嚟!我要更加專注!更加努力!」炭治郎用力地吸了一口氣,一氣呵成地施展出一整套「水之呼吸」。

炭治郎多次調整自己的呼吸、姿勢,依然無法提升速度。

於是炭治郎暫時停下來,心裡自問:「到底仲差啲咩呢?」

「提升速度....提升速度....」炭治郎口裡不斷迴盪著這一句。

正當炭治郎思索自己師父—鱗瀧左近次的教導時,有一把雄壯的女聲打斷他的思考。

「你咁做緊係慢啦!」女聲主人是奧丁的養女—嘉芙。

被嚇了一跳的炭治郎,連忙望向聲音的源頭。炭治郎仔細地打量嘉芙,嘉芙有著一把烏黑的長髮,她一身淺藍色的長袍遮掩不住結實而火辣的身材,再加上那娟好的樣貌,令炭治郎瞬間心動。

嘉芙從圍牆頂跳到草地上,雙手交叉胸前:「雖然你啲訓練方向好低能,不過你啲招式動作又幾好睇喎....」

嘉芙摸摸下巴,眼珠一混,然後對炭治郎笑著說:「不如咁啊!你教我你嘅招式,我教你點樣提升速度!」

炭治郎陷入猶豫。

「點樣啊?阿斯嘉特嘅戰技唔係話見就見到嗰啵....」嘉芙向炭治郎露出一張挑逗的笑臉。

「咁你想唔想打敗鬼舞辻無慘先?」炭治郎再也抵受不了嘉芙的邀請。

「緊係想啦!」炭治郎走向嘉芙。

「不過妳係咪真係教到我點提升速度先?」炭治郎一臉認真。

「緊係啦!」嘉芙笑著說。

炭治郎吞了一下口水,便說:「你介唔介意俾我試吓妳嘅速度?」

嘉芙一聽,便捧腹大笑,然後回答說:「好啊!但你唔好嚇親喎。」

「好!」炭治郎把「日輪刀」丟到一旁。

「等陣!」嘉芙叫停炭治郎:「執番把刀。」

「吓?」炭治郎露出疑惑的表情。

「向我揮刀。」嘉芙張開雙臂。

「但係—」炭治郎話未說完,就被嘉芙打斷。

「男仔之家唔好咁婆媽啦!」嘉芙催促說。

炭治郎拾回「日輪刀」,調整好呼吸,打算向嘉芙虛晃一下。

就在炭治郎雙肘抬離胸側的剎那間,嘉芙以迅雷不及掩耳之勢,衝到炭治郎面前!

那一刻,炭治郎與嘉芙四目交投。

「好快....」炭治郎呆若木雞。

「都話咗㗎啦!」興奮的嘉芙向後一跳,對炭治郎說:「嗱,我展示咗自己嘅速度啦,咁你要教我你啲招式喇....」

炭治郎笑著說:「無問題!」

「好嘢!」嘉芙興奮得整個人跳起來。

看到開朗活潑的嘉芙,炭治郎頓生好感。

接下來,炭治郎便開始指導嘉芙呼吸。
出住咁多先
睇得出有改過,
聽日出文
努力中
「上半身放鬆....下半身隱定唔郁....呼吸嗰陣注意腹部嘅動作....將氧氣帶入身體每一個細胞度....」炭治郎所教的,嘉芙很快就上手。

炭治郎見嘉芙有慧根,於是接著教導「水之呼吸」的招式。

炭治郎把「日輪刀」借給嘉芙使用。

「雙手握緊刀柄....注意呼吸....唔好講嘢....接下嚟我會教妳『水之呼吸.壹之型.水面斬』....」炭治郎檢查嘉芙的呼吸動作。

炭治郎走到嘉芙身後,指導著她:「呼吸嘅同時雙手交叉!用盡全力!橫斬一刀!」

嘉芙按照炭治郎的說話去做,果然成功地使出招式。

「恭喜妳!」炭治郎笑著為嘉芙鼓掌。

嘉芙相當興奮,不斷歡呼。

「好啦!跟住落嚟輪到我教你嘢喇!」嘉芙把「日輪刀」還給炭治郎,雙手叉腰,笑著望向他。

「係!」炭治郎滿臉期待。

「做掌上壓先。」嘉芙笑著說。

炭治郎照嘉芙的說話去做。

嘉芙走到一旁,單手就將一塊石頭拔出草地,再將它放在炭治郎的背上。

炭治郎頓時感到吃力。

「繼續。」嘉芙笑著說。

炭治郎做到一定下數時,嘉芙便將他背上的石頭拿走。

炭治郎頓時感到輕鬆很多的同時,速度亦增加了些少。

「呢個叫做負重訓練,係我哋阿斯嘉特最基本嘅嘢嚟。」嘉芙說:「係每一個阿斯嘉特戰士嘅必修科。」

炭治郎爬起身,向嘉芙鞠躬道謝。

「唔駛咁客氣啦!我哋仲會再見㗎嘛!」嘉芙說罷,遠處便傳來侍女們的呼喚聲。

「嘉芙公主!」嘉芙一聽,連忙向炭治郎道別。

「我會記住你嘅『水之呼吸』㗎喇!」嘉芙轉身就跑,離開炭治郎的房間。

在嘉芙走後,炭治郎微笑一下,然後按照嘉芙所教導的方法進行訓練。

待續
點解會係嘉芙教佢呼吸?
今晚出文
努力中
Ch.74—北境篇

時間很快就去到黃昏,侍女們為整個光明宮上下的人準備好晚餐。

巴德爾吩咐侍女們把炭治郎等人都召集到飯堂。

炭治郎等人坐下用餐。

炭治郎等人品嚐了光明宮獨有的玫瑰麵包後,紛紛讚不絕口。伊之助更加以一人之力「清理」掉整盤玫瑰麵包。

巴德爾和南娜皆因客人的熱情而感到歡欣。

那時,巴德爾突然想到一個問題,便問炭治郎等人:「聽父王講,你哋都係嚟自九大國度以外嘅世界,可唔可以講吓你哋係邊度人?」

「我同善逸仲有伊之助係日本人。」炭治郎回答說。

「其餘嘅都係香港人。」仇思達說。

「日本....香港....」巴德爾摸著下巴,思考著說:「聽落幾有趣....」

「不如你哋介紹吓日本同香港有咩特色。」南娜說。

「日本係一個好危險嘅地方....嗰度有好多食人嘅『鬼』....」炭治郎說罷,便露出愁容。

「唔好意思!勾起你啲不愉快回憶....」南娜連忙表露出歉意。

「無事....!係我反應過大....」炭治郎摸了後腦一下。

「咁....不如講吓香港嘅事啊!」巴德爾微笑著說。

巴德爾一提起香港,以仇思達為首的香港人們無不硬生生地收起笑容。

巴德爾見狀,連忙道歉:「對唔住....」

「無嘢嘅....香港啲嘢講吓無問題嘅....」白兵頓了一頓,續道:「香港係一個垃圾城市,俾一班蠢人統治緊,所以我哋香港人真心想有一個好似你父王咁強大嘅人去帶領我哋香港人!」

「無錯啊!為咗香港人嘅未來,我哋一齊向眾神之父致敬!」仇思達舉杯向天。

飯堂內的香港人們紛紛仿傚仇思達。

那時,田信望等人心想:「駛唔駛奶得咁盡力啊....?」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞