買電視機 / 換電視機 集中討論區 (119)

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
Panasonic TH-50JX700H $4180
VA面板,黑位較黑,可視角低,Android TV系統,5年保養,中國製(TCL代工)

Panasonic TH-49JX800H $4970
IPS側光式面板,可視度高,亮度較高,有漏光,黑位偏灰,Android TV系統,5年保養,馬來西亞製

JX800色彩及清晰度會比JX700好,大家都配備自家HCX影像晶片,行Android TV系統
主要睇戲就Panasonic吧
一來5年保養,二來JX700支援Dolby Vision、HDR10、HLG
而JX800額外支援HDR10+ Adaptive

LG、Samsung入門機只得最基本HDR

如果需要Dolby Atmos則考慮Sony KD-50X80K $5830 / Panasonic TH-49LX800H $5880
多謝師兄意見 我都偏向jx800,見50jx700 4000頭價錢幾吸引
兩者定位唔同
如果Budget允許,想買好啲就直接JX800吧
JX700除左贏信興5年保,倒不如買TCL新款,個價再平啲,規格又好啲
TCL性價比幾吸引,不過我都係睇中p記5年保,同埋睇過啲畫面都ok
有睇過就OK,可以go ahead
Panasonic 唔計oled model , 好似大部分都係ips panel?
算唔算當香港人水魚,明明QN90B 有55吋up
無錯,800 & 900 都係
900 起用高階影像晶片 HCX PRO AI
而900多左個模擬直下式區域控光技術
SAMSUNG市場策略黎既,迫你大呎吋就買高階QN95B
今次我知錯啦,LG世一
係滿意,仲加錢升左65吋
睇左幾套電影,係黑位失去細節質感有種死黑感覺,電影畫面較黑時候係電視見得最多係自己屋企佈置同自己個樣,如果開燈睇得電視中間位有畫面,左右都係倒影,完全投入唔到,當然打機同睇七彩繽紛畫面完全冇呢啲問題,利申放電視得露台有光入,有窗簾,當然A80K好多優點,只係冇乜人講缺點,大陸討論區好多人都有我呢問題
你fd係邊度擺,可否pm
邊有得PM
Fever Electrics
邊套電影 幾分幾秒死黑?
我試下用其他顯示設備睇下係電視問題定係套電影本身係咁
打錯唔係死黑,就係好喑,zero dark thirty捉拉登果埸加蝙蝠俠香港夜景果場 
呢套Netflix冇咗
唔係Netflix睇,有冇影響
如果是老翻就唔好提
就算是正版碟用咩player都有影響
下星期問fd借m機,再試,雖然唔係旗艦冇理由咁樣嘅
老翻可能有壓縮
加上電腦軟件播放器嘅HDR tone mapping通常係廢廢地
比較好可能係外掛HDR版madvr
今日代理上黎裝機個陣都唔覺 之後先發現個Mon有條痕
之後whatsapp左Lg 佢話通知師傅 叫佢聯絡我 (仲未有搵我)
會唔會有得換過部
之前有人中綠線換到機
當然要有耐性

不過條綠線幾日後自動消失咗 LG照換機俾佢
電器舖買個時話10日內有壞包換(要代理確認) ,唔知要搞幾耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞