買電視機 / 換電視機 集中討論區 (119)

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
超過射程範圍
50Q80B係閹割機

50Q60A比X85K差

沒有了
各位師兄, 想問65吋LG QNED81 定 Sony X85k好 睇netflix多, 少打機
65X85K比較好
唔該師兄
睇netflix多點解唔考慮oled
今年係咪qn90b 全部係VA, 唔係IPS?

香港55”up好似冇90b 得95B?
應該係

55吋或以上只有QN95B

QN90B只有43同50吋
13K買唔到,除非水貨65A1
唔使客氣,目前首批做9折優惠
如果有興趣的話 直接聯絡佢地?
係,直接上門市/WHATSAPP聯絡佢地
查實55寸最佳觀賞距離係幾多?
有啲舖頭就話要2m,有啲舖頭就話1.8m都得
source: rtings
冇確實答案

1.8米剛剛好啦,我既答案

2.1米左右就65吋

2.5米左右就75吋
呢啲我真係無玩過
Mixed usage係唔係指駁PC做mon?
想問吓Sony x85k有冇得用藍芽耳機用聲同時又用電視喇叭出聲?
PC都可以當係,參考Only,因人而異

This is generally good guidance, but people who use their TVs mostly for watching movies might benefit from sitting a bit closer to get a more theater-like experience. The SMPTE "reference" position for movie theaters and the THX recommendation is about 40°. The minimum angle of vision works well for most usages, though, and sitting at a distance where the screen fills 30° of your horizontal field of view should be comfortable for most people.

It's also worth noting that this angle assumes a single person is viewing the TV head-on at eye level. Not all living room setups meet these conditions exactly, so it's best to use this as a guideline only.
Thanks巴打
掙扎緊55c635定50x85k
兩部都無得直接比較
鍾意一線品牌,要4K120、VRR就直接揀50X85K
普通睇電視,想平就55C635,佢基本得60Hz,120Hz DLG只係升頻,畫質有損耗,都沒有VRR功能,只係一門入門QLED Google TV
同埋呢度一般唔太推薦TCL
如果想睇建議去我fd到睇,兩隻型號都有擺,價錢直接問佢拎連登價
*一部入門QLED Google TV

另外Sony售後屌打TCL,不過我fd話如果真係搵唔到TCL CS,可以搵佢幫手
想問下其他有用過A95K+Soundbar既巴打,我尋日發現個earc 模式一直係關閉,咁我轉做自動,轉完無問題,但每次熄左再開電視,soundbar就有反應但無聲,再重開或者轉1次聲音輸出就有

咁我將個earc 設定,由自動變返關,又好似無左呢個問題想問你地係咪咁
屋企想買部50吋既電視,主要都係睇下youtube同Netflix,預算都係4000-5000。
暫時睇岩p記,50Jx700/jx800,但睇樓主既整合既資訊p記啲硬件好似差啲啲,想問p記推薦邊部或者有無其他介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞