買電視機 / 換電視機 集中討論區 (119)

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
係,論系統 - 贏, 系統流暢度- 贏
50吋又係VA面板, 對比LG SAMSUNG同級一樣
論售後 - 又贏
當然價錢上會貴1K
Budget around 5k;
43”;
一線牌子 (e.g. Samsung, Sony)

暫時睇中
Samsung 43BU8100

請教各位Ching有冇推薦
可以go ahead
43" samsung呢款係VA,黑位相對比較好,同埋薄機身

如果其他一線品牌選擇就得IPS, Sony 43X80K / Panasonic 43LX800
貴啲既43X85K 就係VA + 4K120Hz
各位師兄,想問Samsung BU8100 同 LG UQ8100比較邊款比較好?有時會用黎打機。
Thx
幾多吋?
打機係PS5/XBOX/SWITCH/PC?
需唔需要4K120Hz, VRR 等功能?
預算係幾多?
43吋,預算4-5千左右
PS5, 上網睇冇咩要用到4K120Hz, 所以先諗住買而2款。
唔知佢地會唔會入 75 X95K?
43" 得BU8100係VA面板
其他都係IPS

當然夾PS5可以考慮埋43X80K,規格上有Dolby Vision & Atmos,系統行Google TV,流暢度佳,售後好,整體使用體驗會好過SAMSUNG/LG入門機。預算如果夠就考慮上43X85K
兩款差不多
BU8100 薄機身
UQ8100 厚機身
兩者色彩表現都一般,LG 入門機IPS漏光幾嚴重,唔建議
入門機IPS我只推Sony/Panasonic
果個地區沒有75X95K
43BU8100黑位比較好,對比度高,不過可視角比較差,打斜睇顏色變淡同暗左

43UQ8100黑位漏光嚴重,對比度低,不過可視角高,打斜睇keep到顏色同光度

43X80K黑位漏光嚴重,對比度低,不過可視角高,打斜睇keep到顏色同光度
外國版本Sony電視要加機頂盒睇電視喎,是否ok?
大陸水貨有75X95K, 不過有以下缺點

SONY大陸水貨留意事項:
1. 睇電視台每次開機/轉台,字幕都會變英文/簡體,需要用遙控切換,不過可以關閉字幕功能
2. 語音功能只有國語
3. 系統介面有繁體中文
4. 不能改系統做香港版
5. 跟機本身冇Airplay, 冇Homekit, 冇Chromecast, 冇Google Search, 冇Google Play Store
6. 可正常更新系統FIRMWARE
7. 如有需要完整GOOGLE服務可以買個chromecast with google tv
8. 如有需要更方便使用AIRPLAY, 可以買個Apple TV

盛..澤SONY水貨有以下補救方案:

1. 盛..澤會安裝一個類似GOOGLE TV既易用UI介面, 取代大陸版介面
2. 盛..澤會安裝 Youtube, Netflix, Disney+, 黃VIU, 藍VIU, NOW E
3. 盛..澤會安裝一個叫AIRSCREEN APP去提供第3方AIRPLAY功能
4. 盛..澤會安裝 aptoide tv, 供下載APP用

如果想要外國版本, 我可以叫盛澤問下價錢
外國版本就需要加機頂盒睇電視, 其餘功能同行貨一樣

A95K兩條線問題唔知係咪software bug
播21:9 都會有嗰條線 但唔係喺最頂
而係21:9畫面上邊
謝謝分享
不過其實要20CM距離以下先見到
睇你著重黑位對比度定可視角黎決定
唔係喎
如果係21:9 會明顯好多
正常觀看距離都見到??
REPORT比SONY

如果唔係我唔會發現21:9 問題
我覺得係像素排列問題
好似做mon有彩邊咁
因為我prefer要掛牆 Samsung 薄身輕身啲
所以要呢款了
thx ching
唔使客氣,薄機掛牆咁呢款最岩,需唔需要配埋原廠掛架? 我fd嗰度有平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞