買電視機 / 換電視機 集中討論區 (119)

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
唔該 step 巴問一問

好少睇電視,呢個外國版正在唔駛煩 Google 嘢
我叫左佢地問~
佢地話當地覆得慢, 佢睇完官網, 預28XXX或以下
唔使喇
我嗰個空心牆嚟 要再研究下
多謝你先
咁可能關QDOLED 像素排列既事

Dell AW3423DW
想問下各位師兄

Samsung UA43BU8100JXZK
LG 43UQ8100PCB
TCL P735 43吋
TCL C635 43吋

買俾屋企人睇下電視,邊部會好啲?定係有無更好選擇
TCL P735 43吋 唔需要考慮, TCL易壞, 保養難聯絡
TCL C635 43吋 唔需要考慮, TCL易壞, 保養難聯絡

1. 全部都只係同級差不多, 只係特性不同
2. 要可視角就UQ8100, 佢缺點係黑位漏光嚴重, 黑位灰化, 對比度低
3. 要黑位就BU8100, 佢缺點係可視角比較差, 斜睇顏色變淡, 暗左

如果在意保養就以下PAN記
Panasonic TH-43LX800H 行貨
$47XX
1. 60hz IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, HDR10+ Adaptive, Dolby Atmos
3. 沒有AirPlay 2, 沒有HomeKit
4. HDMI 2.0x3 支援4K60, ALLM
5. HCX 影像處理器
6. 只有ARC, 只可以回傳有損音訊去SOUNDBAR
7. ANDROID TV 系統, 多APP
8. Hexa Chroma Drive Pro技術,以3+3原色令真實色彩再生
9. USB HDD 錄影
10. 5年保養
咁TCL 43”C635呢?
TCL易壞, 保養難聯絡
C635假HDMI 2.1, 行120HZ垂直解像度減1半, 3840*1080
打錯
43吋C635連假HDMI 2.1都沒有
對電視要求不大,最緊要平可以考慮
入門QLED,得ALLM無VRR無4K120
有HDR 有 Dolby Vision & Atmos
亮度表現OK,色彩都OK,算幾有立體感
易唔易壞就睇彩數,LCD電視成本本身都平
買TCL建議搵我fd買,報連登價 + 售後真係聯絡唔到TCL可以搵佢幫手
想問吓佢samsung 同pan記個System,因為samsung好似係自己有一個system,pan記行android
會唔會話邊個好用啲
大感謝
55"以上先有升頻120Hz
都可以話個HDMI2.1多餘
屋企人睇電視就買Pan記,5年保養唔需要煩
行Android app會多啲,例如啲睇劇app

真係要好平就買TCL,不過最好搵我fd買
Pan記都可以搵我fd買,出面無咩人賣pan記+應該做唔到佢咁平
師兄賣緊幾錢左右係咪都係行貨包5年保養?唔該你先
佢影音家電只賣行貨,信興5年保,43LX800目前報緊$4760
Fever Electrics,你可以直接聯絡我fd (whatsapp/price com)
屋企人睇下電視我推薦Pan記
電視4k 120hz對平時睇電視台有冇咩分別其實
可以開motion功能將畫面插值到120hz
11月咪知
依家有咩牌子支援呢個功能?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞