買電視機 / 換電視機 集中討論區 (119)

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
有冇睇c2 g2呢代好似有明顯提升
C2 我表哥入左
但未得閒上去佢到家訪
但以價論價 C2 4個滿血HDMI 2.1係抵屌
罪大永遠都係少少孤寒
a80K 得4 個得兩個係HDMI 2.1
點解呢化會有明顯提升
hdr dynamic tone mapping pro
應該講粒解碼?
係畫質上LG都係追緊Sony 同Panasonic

但一日未有用大數據應該都追唔到
我比較注重光度
會留意LG同Panasonic多d
QDOLED應該可以輕易超越
有42吋衝左
我屋企用遮光80%窗廉,就算而家舊機算都夠光, 我諗而家求其一部新機都夠曬有突
42就C2架啦
HDR唔會夠架
唔夠光就會有壓縮
Pan用QDOLED應該輕易超越A95K
no mini led
no pixel dimming no talk
請問大大覺得三叔 42吋 Neo Qled qn90b 點?有冇咩缺點?好似講到佢有oled優點冇oled缺點咁
咁好簡單,約班friend上嚟𪊴祝,叫佢哋扮夾錢送
Panasonic IPS 一啲都唔黑,有灰色感
沒有OLED優點,佢只是一部用mini LED背光既液晶電視,優點係光度高,其餘都係輸OLED
不過佢唯一好處就係support 4k144,但用VA

所以三不象

嘅不是IPS
又冇DV
又唔可以打側
笑撚死,平時講咩有人讚有人屌,一講三星遇萬人唾棄,原本想買q95b配q930b
QN95B唔係差,只是顏色都係有D偏假同埋畫質唔夠OLED好
佢減價減得好誇張,又送好多嘢送
有冇得調色?佢電視唔支持Dolby atmos,但生爸又有
有Dolby Atmos了,不過電視喇叭沒有咩效果

如果出Soundbar 2020電視有eARC已經可以出Atmos比Soundbar

我唔識tune顏色, 部部電視都可以調色

不過色準唔等於靚
咪又係羊毛出自.......
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞