買電視機 / 換電視機 集中討論區 (119)

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
之前你去鋪頭睇又話好滿意
舖頭通常較暗哂
其實鋪頭燈強度不下於 屋企
有d鋪頭電視區燈光會暗d
換 防透光 80% 或以上窗簾係其一方法
I watched youtube review, mostly Japanese
Except warranty, it's easy for my helper to use and exchange the battery.
A80j, 11月有冇優惠?
呢三款有d咩分別?
一款光啲
一款detail 多啲
一款暗位好啲

講笑,冇問題嘅話應該冇乜分別
Lite 最入門,官方無寫係OFHC無氧銅,幼軟線,入門選擇
0.5m - 1.5m

Maya 主打,硬線,大頭,OFHC無氧銅,第一條有HDMI 2.1認證線(2020),3米或以下有編織網
0.5m - 5m

X-Tech 高階新款,軟線,頭改細左,有編織網,其他規格跟Maya一樣,用料上官方話好啲,玄學上質素會比Maya好
0.5m - 2.5m

仲有一款係光纖HDMI,10米或以上
有,55A80J
$1500 + Linkbuds
明白曬 唔該曬九賽巴
但係呢啲物質上嘅分別
喺畫汁上根本就冇分別
呢個好睇個人而異
Post76有人話Maya > x-tech > lite
當然拍埋去monster m3000就基本都輸 但價錢就有差別
玩analog 時代
線材影響真係好大

數碼化後,都有分用數碼stream analog,呢樣都仲有分別,因為data loss 係會skip 咗佢,只是數碼傳輸點都準確啲。但到全數碼年代,數據係完全冇分別。
我放工了,我真係好攰呀
理論上的確係既,但啲人普遍覺得HDMI對於畫面光暗都會有提升,銅線對聲又有幫助 睇你信唔信玄學啦,百零蚊HDMI2.1 線黎講叫ok,好過買啲雜牌
CD 就係用數碼方式傳輸analog 數據嘅代表

而streaming 服務就係全程數碼嘅例子

HDMI 數據傳輸基本上是非常接近全程數碼嘅效果,有問題就會卡畫面或者冇畫面,而不是只是畫汁差咗
瞓下覺,唔好掛住睇電視機啦
以前玩過搽啲特別hifi 水喺cd 底,可以令音色清啲
6500蚊射程50寸
X85k定Nano77好啲?睇youtube同串流多
同埋駁apple tv 4k
X85K
How about samsung
Samsung 50QN90B 行貨
$94XX
1. 144hz 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(20000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 直下式MINI LED背光, 約448分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. NEO Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1x4, 支援4K144, VRR, ALLM
8. 2.2聲道, 有OTS功能(物件追蹤定位發聲), 共40W輸出
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度1700nits, 最高2000nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
12. 有Dolby Atmos
13. 防反光
50QN90B秒殺X85K
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞