買電視機 / 換電視機 集中討論區 (119)

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
謝謝欣賞
側光式機身薄係有機會咁
又要減機價又要有贈品
Pan記有5年保養
唔關折實價事,係細鋪本身要扣起贈品先需要Label

大鋪就算問折實價都一樣有贈品
No need to consider

Content and software 先至係決定因素

假設部機,碟都有依兩種format

碟已經少,仲要得Panasonic先有雙修

所以一早話咗睇電視同碟就一定係Panasonic就係咁嘅意思
個4個增強模式,之前揀開第二個,好似係咩畫質增強之類,依加揀番VRR其實會有咩大分別
同埋step巴 “bravia 4k vh21”依個係咪firmware 版本名黎? 見部電視係show依個名
1. bravia 4k vh21係電視名, 你可以改, 改做LIHKG都可以
2. 你要用VRR咪選VRR, 用最底就OK
3. 如果要打DOLBY VISION GAME或者睇DOLBY VISION藍光碟, 就選第3個
點解要揀

why not 全部效果可以一齊出?
DV VRR 4K 120

好基本
我只是業餘人,唔係行內人,唔係賣電視人
Sony同Panasonic因為MTK舊晶片限制出唔到4K120+DV

LG就好基本
你咪HDMI 1,2 選DV

HDMI 3, 4選VRR
lg 啲spec 係冇得輸
C2 個個hdmi 都2.1

效果可以全開冇煩惱
唔駛揀唔駛諗
依個係你部機?個漏光程度都好厲害
對, 仲要係48GBPS HDMI 2.1X4
上網搵圖姐, 我冇換機
SAMSUNG 2022年中高階款起都係HDMI 2.1X4, 不過就沒有DV支援
無線吸塵機嚟講
除咗dyson
有冇推介

用開Electrolux 不過不失
小米平過佢
其實有討論區講咗有堆新碟得返HDR10,cut咗+

包括SONY Warner同Universal近期出嘅碟
冇乜選擇,我用牧田only
根本HDR10+一早已經邊緣化
將心比己,如果你係加拿大,要買電視,要DV多過HDR10+

相信唔睇Disney+,都睇Netflix,好少人只睇Amazon
我用BOSCH....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞