[有感而發]無錢窮撚真係諗清楚要唔要生仔

459 回覆
785 Like 10 Dislike
講下一個我諗我依世都唔會忘記既小朋友
個小朋友讀k3既女仔黎..短頭髮戴眼鏡..個名男又用得女又用得 因為學校日日都係著運動服
所以我一直都以為依個女仔係一個男仔
有一次依個小朋友問我 點解有人叫佢先生..我諗都唔諗答佢..咁你男仔黎緊係叫你先生 事後諗返起我真係on99
咁我係幾時發現佢係女仔呢 就係有次我係女廁見到佢
之後我即刻返去問我個partner..佢話係呀佢其實女仔黎..不過你唔洗驚訝 佢個陣都係以為佢係男仔黎
而班上面更加有d仆街家長同佢既小朋友講..係學校唔好同依個女仔玩..點解我地會知 因為佢地個d好刻意既行為係好易發現而小朋友都唔會講大話
但係班上面既大部分女仔..都因為佢既外表而唔同佢玩

好黑暗 咁細個就要俾人咁樣排斥
係有錢無錢都唔好生

都唔係既..你有錢可以用你有既資源去栽培佢..無錢既話你就諗下搞掂自己生計後有無時間同願唔願意為佢付出

係有錢無錢都唔好生

都唔係既..你有錢可以用你有既資源去栽培佢..無錢既話你就諗下搞掂自己生計後有無時間同願唔願意為佢付出

我都係一個窮撚
但我起碼肯付出時間金錢去對個女
由佢出世到而家2歲幾
物質上既 我唔會比太多佢
玩具可以淘 食既唔會比佢最好 飽就ok
但一有時間會倍佢出去玩
有時可能收工去公園玩15分鐘
放假去行街 搭船去長洲 都可以好開心
所以我放假佢會唔捨得訓
早幾個月有AL帶左佢去台南玩
返到黎香港人地比咩佢都講"射射"
可能我兩公婆似台灣講得多

頭個reply重點係有冇錢都唔好生,唔關你窮撚與否

佢地仲諗緊人生就一定要生, 唔知係咪唔生就唔係美滿既人生, 為咗你成就你美滿既人生, 恭喜你既下一代都要同伙一齊挨啦,一家人咁好似好快樂, 到佢大過出來做野就會埋怨, 又或者學識窮都要窮得感恩lo, 都係福氣來既。
有冇問過我想唔想出世?
係有錢無錢都唔好生

係有錢無錢都唔好生

我都係一個窮撚
由佢出世到而家2歲幾
但一有時間會倍佢出去玩
所以我放假佢會唔捨得訓

想問巴打放工返屋企 仲要同小朋友玩 攰唔攰?精力邊度黎?
窮人生仔正仆街!!
發現而家既父母真係好極端
一係就乜都管、過分溺愛仔女既怪獸家長
一係就乜撚都唔理,放養個細路仔
D心態好有問題
唔識教點解要生呀?真心on9

佢地好鐘意話我唔係要個小朋友做有錢上流人,只要開開心心做個普通人就得啦, 屌你宜家普通人點會開心, 唔做到隻狗已經偷笑, 你自己都唔係冇挨過點解都仲堅持要生真係令人費解

呢句野係擘大眼講大話

咁係解釋唔到點解我會中學被逼補習數學五年

係咪數學太差
睇完…睇落落樓主文不對題
(應該係唔撚識教撚真係諗清楚要唔要生小朋友)
但都覺得,窮,唔好生小朋友啦
睇住佢用盡奶力都唔夠上流班仆街黎…我真係唔想佢地咁辛苦

同我好同意唔識教咪撚生小朋友啦仆街
巴士最常見到就係講野都唔正ga 老母帶住個小朋友,由個小朋友好似弱智咁係巴士到大叫,手舞足蹈
屌你咩,又唔見其他小朋友係咁
仲要見過聽過有2個家長(應該認識,住同村同小朋友讀同一間)上到車已經放任小朋友噪生曬
自己用唔喊唔淡廣東話講一陣的完班小朋友去返學之後去邊去邊玩同買野
香港真心無得救

(利申:尋日單獨留孖女在家,家長醉醒自首單野真心想大巴大巴車落個老母到,唔識教咪生啦仆街)
諗起之前又係去左間村到冇得再村既幼稚園實習 全班八成bb都係單親或者父母有精神病 有次明明係上午班12點就可以放學既K1 bb等到夜晚7點半都冇人接佢放學 等到全部老師收工都仲係搵唔到家長 結果班主任帶bb去差館等 最後係因為家長係屋企訓教訓到唔記得湊女

利申:仲讀緊幼教未grad
劉明
係有錢無錢都唔好生

係有錢無錢都唔好生

我都係一個窮撚
由佢出世到而家2歲幾
但一有時間會倍佢出去玩
所以我放假佢會唔捨得訓

其實係mindset問題
上個post都有講窮人之所以窮係思考模式出問題
例如個仔明明畫畫叻,就叫個仔讀好啲數去讀商科
寧願俾錢個仔去補英文都唔拎舊錢去俾個仔出國感受下識英文好處

冇錯 好多父母比錢補中英數就肯 小朋友想畫畫就覺得冇用唔比 呢啲好多唔係冇錢 係唔肯洗錢 太守財 小朋友有潛質就被埋沒
大個我先發現 讀書唔叻 識彈琴畫畫 出黎教人 搵錢仲好過上班族
諗起之前又係去左間村到冇得再村既幼稚園實習 全班八成bb都係單親或者父母有精神病 有次明明係上午班12點就可以放學既K1 bb等到夜晚7點半都冇人接佢放學 等到全部老師收工都仲係搵唔到家長 結果班主任帶bb去差館等 最後係因為家長係屋企訓教訓到唔記得湊女

屌 過份 個小朋友大啲可能要去保良局

屌 過份 個小朋友大啲可能要去保良局

見到個bb好驚係咁喊真係勁心痛 平時啲全日班bb慣哂係幼稚園訓晏教 但係果個bb返開半日根本未試過係幼稚園訓晏教 見到個個攤左係床熄哂燈係到訓教 個bb係驚到震哂係咁喊唔敢訓
黐撚線人哋點教仔你都要管,成班懶係看透世事咁教人點做人,屌你老母
政治都好大因素唔應該生
依家生的話下一代就要面對2047問題
果陣佢地只係廿幾 三十歲
若果為人父母既你係呢個時間點之前儲唔夠資本移民就一家人慢慢享受被成為中國人
就算子女自己有能力移民都可能因為父母既負擔留係香港
黐撚線人哋點教仔你都要管,成班懶係看透世事咁教人點做人,屌你老母

我就係呢個環境成長
投身社會後 係屋企幾乎唔會同父母講野
因為直到現在成家人都要一直返工

錯外國一撚樣,呢度大撚把唔駛做白逗老豆公司份糧,日日玩超跑唔撚洗做既富二代,用錢請槍手寫essay, 書都唔洗讀有degree, 學位又係用橫手搶返來, 有錢就係大撚哂,你去邊都一樣, 係咪都仲堅持要生?

人地移民唔係要同人比有錢生活輕鬆 你諗錯晒
好多家庭移民想自己多時間睇小朋友 小朋友返學又開心啲 冇咁大壓力 邊度都有有錢人 但有啲政府係有錢冇錢既人混埋一齊生活 唔會分開階級 大家都開開心心上堂 eg德國、丹麥
更重要想小朋友從小搵到自己目標 唔係係香港揀自己冇興趣既野讀

但如果小朋友去到外國一樣受到不公平對待,咁係咪應該考慮當初唔好生好過生? 點解一定要生跟住要下一代俾有錢人踩住呢?

資本主義下既社會 永遠都有上下階級 呢個世界如果只有上階級既人先應該生既話 只可以同你講 Gameover

咁照你咁講你既下一代即使永遠係下階級既人俾人統領你都冇所謂啦? 咁你記住第時小朋友問你點解明知我一世要做下階級人你都生我出來挨, 你就咁樣答返佢, 係呀, 你就係要做下階級既人, 唔係呢個社會就gameover. 如果係咁我寧願唔生,玩9自己下一代

無人講過話你既下一代一生出黎就會定係咩階級 有錢人既仔女都可以敗晒成副身家 窮人都有可能白手興家 我一直都話生唔生仔個重點係在於你識唔識教

但個topic 係窮人應唔應該生, 冇錯,窮人都可以係好稱職既父母,教好小朋友, 但小朋友既未來如果都係低下階層,你覺得佢地唔會怨父母點解生佢地出來咩? 佢地點發奮都追唔到有錢人,咁樣既人生真係值得生出來?

做咩一定要做有錢人姐 我相信好多香港後生仔唔係個個想做有錢人 想平平凡凡做個少壓力既人 可以置業結婚生人 組織家庭姐
你咁既諗法 真係唔好生 生左日日怨呢個資本主義社會窮人含撚 你自己啲仔女都唔開心 你又唔開心 真係唔好害人

我明果位巴打 其實唔係想做有錢人 不過你所講既平平凡凡做個少壓力既人.... 仲可以置業結婚 係而家既香港好似都幾難 應該就係果位巴打講既有錢case先至可以少壓力做到 即係你講緊既人已經係有錢家庭

但如果小朋友去到外國一樣受到不公平對待,咁係咪應該考慮當初唔好生好過生? 點解一定要生跟住要下一代俾有錢人踩住呢?

資本主義下既社會 永遠都有上下階級 呢個世界如果只有上階級既人先應該生既話 只可以同你講 Gameover

咁照你咁講你既下一代即使永遠係下階級既人俾人統領你都冇所謂啦? 咁你記住第時小朋友問你點解明知我一世要做下階級人你都生我出來挨, 你就咁樣答返佢, 係呀, 你就係要做下階級既人, 唔係呢個社會就gameover. 如果係咁我寧願唔生,玩9自己下一代

無人講過話你既下一代一生出黎就會定係咩階級 有錢人既仔女都可以敗晒成副身家 窮人都有可能白手興家 我一直都話生唔生仔個重點係在於你識唔識教

但個topic 係窮人應唔應該生, 冇錯,窮人都可以係好稱職既父母,教好小朋友, 但小朋友既未來如果都係低下階層,你覺得佢地唔會怨父母點解生佢地出來咩? 佢地點發奮都追唔到有錢人,咁樣既人生真係值得生出來?

做咩一定要做有錢人姐 我相信好多香港後生仔唔係個個想做有錢人 想平平凡凡做個少壓力既人 可以置業結婚生人 組織家庭姐
你咁既諗法 真係唔好生 生左日日怨呢個資本主義社會窮人含撚 你自己啲仔女都唔開心 你又唔開心 真係唔好害人

我明果位巴打 其實唔係想做有錢人 不過你所講既平平凡凡做個少壓力既人.... 仲可以置業結婚 係而家既香港好似都幾難 應該就係果位巴打講既有錢case先至可以少壓力做到 即係你講緊既人已經係有錢家庭

香港真係有錢人先做到 明明外國人黎講好普通既事 之前澳洲miss 佢話澳洲政府做擔保澳洲人借錢買樓 分一世還咁 所以我先建議有能力就好走喇 而唔係邊度都有錢人壓榨而灰心
我覺得樓主舉啲例子有啲以偏概全
同埋好想知樓主點界定窮呢個字?
你做啲幼稚園一係就村屋一係就國際學校 極大反差
總有班家長真係住公屋 但都努力搵錢俾個小朋友讀呢樣讀個樣
咁呢啲家庭你又點睇?
唔好成日唱冇錢唔好生仔得唔得
香港已經愈黎愈少香港人
通街大陸人外地人你地又唔鐘意
但又偏偏係咁講唔好生仔
老實講句 真係有錢個班鐘意幾時走就幾時走啦
就算依家留係香港 你覺得到佢地老個時唔會走?
到時香港已經成為香港市(中國)啦
留名
樓主講埋個好似男仔個小朋友啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞