[有感而發]無錢窮撚真係諗清楚要唔要生仔

459 回覆
785 Like 10 Dislike
睇到有d心酸
得閒而唔理自己仔女既就唔好生啦

當你望到佢地幾恨父母黎接放學個樣先心酸
重要佢地未讀幼兒園之前..有部分已經讀緊嬰園
姐係話野都未識講..行都未識行個陣..已經有近十個鐘留係嬰園
佢地既童年真係咁渡過

好似科幻片入面個D機械式生仔 養大佢即刻投入勞工市場咁
我父母根本唔鍾意小朋友……放假唔會陪我 ,兩個自己出去玩,由細個bb到大個都係將我外判俾奶媽阿婆阿麻照顧,到我而家大個左,我阿媽夠膽死同我講:你會唔會想生bb?到時唔好預我睇,我唔識照顧bb架!
我真係好僧我老母!
我諗樓主想帶出既已經唔係窮撚富撚生仔既問題
而係呢個年代既父母身份認知,責任感同埋愛既問題,好多夫妻其實佢地自己都係溫室中成長,就算自己年紀大左,結埋婚有bb, 個心態都仲係做緊人地仔女果陣咁,完全一d已為人父母既認知都無,當自己個仔女係寵物咁養

睇完樓主個post心都up左一up

我細個2歲發高燒入左醫院, 姑姐姑媽阿麻放我入醫院,老母差唔多最尾先知,仲要入之前同同事打麻雀
細個個童年就係睇住老母打麻雀,自己坐埋一邊
而個老豆成日賭錢輸左發洩係我身上
升中派位自己填 自己決定
細細個想出去自行派位又冇人理我
拎住張表又唔知點填 又唔知點交
好好彩抽波抽中band 1英中

老豆 老母放工後既時候一個賭馬,一個睇娛樂版 冇人理你,生完連個細路升中都唔緊張,你話番工好辛苦攰要休息都話呀
一個賭馬 一個睇娛樂版+追劇
都唔肯放d時間落去個仔身上
中學時期剩係放低錢比你 自己搞掂

結論係
生左仔唔該盡老豆老母責任,無論你有幾低學歷都好,識睇報紙既都為下個仔女著想,盡下責任,唔好生完後放低錢比佢就叫盡責任,唔係個仔女嬲你一世 唔想養你既 呢d叫報應,無一個仔女唔想無family day

巴打,我童年同你差唔多呀,我仲要有位細佬,阿媽掉錢俾我叫我照顧細佬就出去同人玩……
窮唔一定唔識做父母,窮人都有好父母,知道點關心仔女同點做好一個人,可惜佢地因爲際遇問題上流唔到。而佢地真係會諗清楚先生仔。不過窮人中亦有好多自己都顧唔掂自己、人生無咩計劃嘅人,除非上一代剩落,如果唔係佢都係在低下階層浮浮游游。佢地無資源亦唔識點做人同做父母,佢地基本上做咩都唔會諗,只係日復日食瞓痾,更加唔會覺得因爲自己窮所以唔生....
依家d後生唔痴父母住或者冇佢地幫手 連你所講既基本野都做唔到

見到人地有父幹當然可以羨慕 但洗唔洗下下屌自己家人窮?

我冇屌過屋企窮
只係自問做唔到以上既野所以唔會生
呢個係俾自己既標準
我老豆有佢既標準
而且養到我咁大
講呢d冇咩意思

各位日講夜講既窮人生仔正仆街 一定係對父母既敬意

冇講錯喎
你窮到三餐都岩岩好都仲要生真係好仆街

原來你屋企咁慘
sorry

討論落去都冇咩意思
一句講哂,你問下自己生仔係為個仔好定為自己好
如果為左自己,咁佢怨你,唔養你,你都冇資格鬧佢
因為佢都係為左自己諗
如果你話為左佢好而生佢
咁點解你唔係準備到個好富足既環境先生佢?

最後都係想一出世就生活無憂

咩野叫富足先?
包佢一出世到老死都唔駛搵錢加日日都可以吃喝玩樂?
窮人的確唔應該生,但相反有錢既父母都會有時唔理d仔女,其實最重要唔識湊、無條件湊、唔錫小朋友都唔應該生,雖則上一代窮撚生仔,都有唔少仔女係開心或者係出色,但今日個社會係難生存好多,貧賤夫妻百事哀,所以無錢最好真係唔好生
連登仔個個想不勞而獲

叫人有經濟基礎先生仔都叫想不勞而獲?

父母做野比埋地方你住都叫無經濟基礎 要送哂你地去外國讀書再幫你比埋首期先叫有經濟基礎?

屌你老母啦
香港地有俾到個床位你住叫有經濟基礎?
上面有巴打連報興趣班都無錢叫有經濟基礎?
你不如話餵得飽個細路就叫做有經濟基礎啦,柒頭
香港地無返幾廿萬流動資金都唔好話有經濟基礎啦
一個唔覺意touchwood有大病都要籌錢醫病呀
咁照唔照顧同有冇錢係兩點事
連登仔個個想不勞而獲

父母做野比埋地方你住都叫無經濟基礎 要送哂你地去外國讀書再幫你比埋首期先叫有經濟基礎?

屌你老母啦

講哂粗口 好驚 我轉支持你
連登仔個個想不勞而獲

屌你老母啦

再講啦,唔好話咩意外有咗都無辦法
Family planning都搞唔好,21世紀啦,邊有咁多意外
最後都係一句,有經濟基礎係對你自己同個細路都好
有咩急事起上黎你就明點解話要有幾廿萬流動資金先好生
連登仔個個想不勞而獲

屌你老母啦

講哂粗口 好驚 我轉支持你

我諗樓主想帶出既已經唔係窮撚富撚生仔既問題
而係呢個年代既父母身份認知,責任感同埋愛既問題,好多夫妻其實佢地自己都係溫室中成長,就算自己年紀大左,結埋婚有bb, 個心態都仲係做緊人地仔女果陣咁,完全一d已為人父母既認知都無,當自己個仔女係寵物咁養

睇完樓主個post心都up左一up

我細個2歲發高燒入左醫院, 姑姐姑媽阿麻放我入醫院,老母差唔多最尾先知,仲要入之前同同事打麻雀
細個個童年就係睇住老母打麻雀,自己坐埋一邊
而個老豆成日賭錢輸左發洩係我身上
升中派位自己填 自己決定
細細個想出去自行派位又冇人理我
拎住張表又唔知點填 又唔知點交
好好彩抽波抽中band 1英中

老豆 老母放工後既時候一個賭馬,一個睇娛樂版 冇人理你,生完連個細路升中都唔緊張,你話番工好辛苦攰要休息都話呀
一個賭馬 一個睇娛樂版+追劇
都唔肯放d時間落去個仔身上
中學時期剩係放低錢比你 自己搞掂

結論係
生左仔唔該盡老豆老母責任,無論你有幾低學歷都好,識睇報紙既都為下個仔女著想,盡下責任,唔好生完後放低錢比佢就叫盡責任,唔係個仔女嬲你一世 唔想養你既 呢d叫報應,無一個仔女唔想無family day

同你一模一樣

差在兩老都冇錢

仲要明知冇錢都要格硬充大頭鬼,學校興趣班有得申請資助都唔俾我申請話怕俾人知

但又嫌貴唔俾我報,on99

好撚慘

好記得中學考試嗰陣,老母約哂成班fd黎打牌

第二朝嬲撚到我唔返學考試
有錢比學校留耐啲都唔自己湊返呢啲個人問題啦
唔關有無錢/係咪窮人事

我搵到錢都keep住每日2公婆湊個仔返學,見少陣都成日掛住個仔 就算接左佢返學都會係外邊望多佢一陣先走
放學我老婆大肚緊都keep住自己接放學唔叫姐姐接
去學興趣班學游水都一樣親力親為自己接同等到佢地學完

呢樣係睇你為左仔女可以放棄同犧牲幾多野
係,無錯,湊小朋友可能會令你少左私人時間,少左休息時間,少左去玩同娛樂既時間
我都一樣,生完好多野都無得做
打機由隨時打變左每晚11點後,等個仔熟睡之後先玩得2-3個鐘
但你決定得要生小朋友唔係預左既咩
食得咸魚抵得渴
未玩夠就唔好生,生完唔理佢地唔陪佢地辛苦左自己辛苦左小朋友
小朋友既童年係決定佢一世
你係佢童年陪佢多啲照顧佢好啲
佢將來都會錫你多啲

你係佢細個個陣少陪佢地
佢地大左對你無咩感情個陣唔好怨

細個唔同個女玩多d, d女大左唔理你架啦,
個女2歲都唔知可以同我玩到幾耐,
而且佢過多兩年就無得不停玩玩玩玩

正路
我就係人版
喺窮嘅環境長大嘅巴打
大家都有苦自己知
叫窮撚唔好再生係唔想重蹈覆轍,唔想下一代延續呢種痛苦
明嘅會明
你要包嗌頸都無計 第時俾人怨唔好問點解
窮人唔好生仔
請繼續
支持 世界是有錢人的
諗緊 點生第2個就見到依個post

生多個兄弟姊妹陪下都好嘅
岩岩食lunch有時間出下post..今晚放工先可以得閒覆返你地d留言..但見到大家對男仔頭女仔有興趣咁我再講多d
咁其實見到佢咁我都好唔忍心..所以我都會鍾意主動同佢傾下計雖然佢唔係我個班
咁有日佢同我講..佢好想好似我咁留長頭髮..我就同佢講你都大個啦下年就升小學..你真係想就同爸爸媽媽講啦
點知過左無耐 佢剪左個比之前更短既髮型
咁我都明短髮係易打理既....洗完頭唔洗點吹都已經可以好快乾
但又唔諗下個女已經成個仔咁樣

睇到呢個小妹妹, 令我諗返起以前細個, 我阿媽又係好鍾意剪短我D頭髮, 小學試過一次頭髮短到成個男仔咁, 果日著運動服返學, 入女廁比人望住, 果一刻我真係勁憎我阿媽

我係直至到中學先可以自己決定留長頭髮! 希望小妹妹唔會好似我咁慘
其實香港仲有好多人生仔
我身邊2x結婚個堆都即生

大把啦。佢地要盲目樂觀嘛。理閪佢啦

九成我見狂呻好慘呀湊細路困生呀盛
喺窮嘅環境長大嘅巴打
大家都有苦自己知
叫窮撚唔好再生係唔想重蹈覆轍,唔想下一代延續呢種痛苦
明嘅會明
你要包嗌頸都無計 第時俾人怨唔好問點解

死窮撚都要生

害撚死人喇。屌你老母閪

生你老母臭閪呀生

中國人成日都話一仔一女要湊個好字

我屌晒你地老母呀

害撚死人喇,好乜撚野字呀

我個好字係good,nice,唔撚係好呀

佢成日當公仔係細老

生你老母臭閪呀生

中國人成日都話一仔一女要湊個好字

我屌晒你地老母呀

害撚死人喇,好乜撚野字呀

我個好字係good,nice,唔撚係好呀

咁你依家唔去死?你老豆老母害緊你呀 依家去死唔好係到捱世界啦 唔怪得你話害人啦 原來你老豆老母生左個on9仔出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞