[有感而發]無錢窮撚真係諗清楚要唔要生仔

459 回覆
785 Like 10 Dislike
大陸喱係唔會理你,佢地會繼續生繼續claim綜援

得閒嘆下茶湊下仔屌下西咁又過一日

你唔生佢地生

佢地只會教佢地個仔投親建制派

佢地個仔只會講清狗語

窮人唔生仔->輸入外來種->港人絕種
https://lihkg.com/thread/313717/page/1?ref=ios
好撚慘,而家啲人生仔都係為左打卡影相 成日話咩帶佢地去呢度旅行去邊度玩 但湊佢果個永遠都係婆婆公公 工人姐姐,而個細路根本唔需要去啲咩地方,只係要父母同佢地一齊既時間。

以前啲人生仔一係為左增加生產力一係為左延續優質基因,而家阿豬阿狗都生,生完又唔教唔理,淨係俾錢佢上堂,都唔知生黎做乜。

好認同你講既野,請繼續加油。

肯帶佢去玩帶佢旅行我覺得真係算係咁架啦 起碼放假都同佢一齊過同肯花錢係佢地身上
雖然好多人會話咁細個帶完去旅行都唔記得架啦
但如果你地見到小朋友去完旅行之後..係喊住話唔要返學 你就知個幾日佢地有得全日對住自己父母係幾咁開心

細個見住佢地成日嘈交,一d 都唔中意留係屋企
所以我好中意返學
係一個乖乖學生
有少少題外話 想知絲打畢業之後 同班個啲多唔多人轉行

我d同學比較特別 我諗近半都有做幼師
唔講咁多廢事自爆
但幼師依行流失率極高 所以就算年年大把人不論ive定ied..bu畢業..fresh grad 都好易搵工
好多仆街父母諗住生細路養兒防老 養細路果筆錢用黎自己洗分分鐘仲好
生著唔識教佢 或者生左個曳仔 佢第時怨鳩你真係大家都冇癮

我諗新少少班80後父母 應該冇咗養兒防老個概念
成日覺得佢地係當玩模擬市民養仔
冇兩層樓比個仔...我都唔會生...香港真係困難模式

望住我依家教緊班小朋友 再望返之前屋村學校個班
已經唔係贏在起跑線上..人地根本一開始已經係終點等緊
好多仆街父母諗住生細路養兒防老 養細路果筆錢用黎自己洗分分鐘仲好
生著唔識教佢 或者生左個曳仔 佢第時怨鳩你真係大家都冇癮

我諗新少少班80後父母 應該冇咗養兒防老個概念
成日覺得佢地係當玩模擬市民養仔

我都覺得依家既人應該無依個概念先生佢地出黎
但唔敢包老左無錢之後走去問d仔女追債咁話自己養左你幾多年點供書教學

講埋呢家有錢果班小朋友係點丫
有咩分別

有咩分別

小朋友黎講 醒個d可以得個兩歲把口已經講野好叻..d口吻好似大人咁
重未計佢地對住我就講廣東話..對住英文老師就講英文
試過有次我分緊茶點..有個小朋友過黎叫我幫佢掛書包
:呀X老師呀..你可唔可以幫我掛書包
:你自己去試下掛先啦
:下..你依家好忙咩
:都真係幾忙架 你自己去試下先啦
想聽多D分享

細個周圍同人講大個一定要生小朋友
覺得得意又好, 人生必經又好 總之好想日後有機會就生BB

但近呢幾年見到好多老豆老母又唔識教
D小朋友壓力大過大人返工
香港讀書環境又越黎越走偏
慢慢開始對生仔呢樣嘢好卻步

小朋友時期好得意所以會想生
但諗到10-20年後個仔問我做咩生佢出黎我真係唔識答..

利申: 窮撚
其實你地想聽邊面多d 屋村學校定依家
我細個都讀全日制幼稚園
成日都好想留係學校食埋晚飯
因為覺得晚飯好好味,又可以玩耐啲

有咩分別

小朋友黎講 醒個d可以得個兩歲把口已經講野好叻..d口吻好似大人咁

有錢果啲細路真係講野成日串串貢咁 我本來suppose屋企有錢既話老豆老母應該都有番咁上下教育程度有修養 點解會出啲咁既細路
想睇
想聽多D分享

好同意依家小朋友好大壓力
個陣重係屋村學校..我一開始咪話班上面除左絕大部分讀公屋..都有d係有錢少少既..佢地放個小朋友黎讀pn班(姐係2歲班)係想佢地黎學自理各方面既野..等佢地可以考到好d幼稚園
個陣我地班有個小朋友考到間好出名既幼稚園..家長日佢個媽媽同我講 你都知我個小朋友下年讀個間架啦
所以我地都好緊張..但係呢..要比圖片佢睇..佢先識讀個圖既英文..就咁比個字佢..姐係apple咁佢就唔識啦..點樣可以教到佢認字
我個下真係想派打膠比佢..佢先得個兩歲你咪撚咁痴線啦好無
重要其實個小朋友已經好叻架啦..但就因為佢呀媽知道佢入到名校開心到癲左咁日谷夜谷佢
所以佢雖然得個兩歲我地都覺得佢壓力大到神經衰弱咁..唔小心賴尿已經係學校喊到癲左

同埋最緊要既係 你入到個間幼稚園..你小學都唔會入返到個間架啦..你又唔係住中西區..錢又真係無乜 對比起住個區既人士..重要你個小朋友係依道就叻..入到去就什麼都不是架啦
點解唔比佢有個快樂童年..要逼到佢兩歲已經咁
我細個都讀全日制幼稚園
成日都好想留係學校食埋晚飯
因為覺得晚飯好好味,又可以玩耐啲

我細個都係 放學個陣見到d同學可以係學校訓教..都好想留低一齊訓
好反對d人讀長全日制,放學返去真係要沖涼訓。如果逼於無奈要比小朋友讀真係唔應該生....
想聽多D分享

個陣重係屋村學校..我一開始咪話班上面除左絕大部分讀公屋..都有d係有錢少少既..佢地放個小朋友黎讀pn班(姐係2歲班)係想佢地黎學自理各方面既野..等佢地可以考到好d幼稚園
個陣我地班有個小朋友考到間好出名既幼稚園..家長日佢個媽媽同我講 你都知我個小朋友下年讀個間架啦
所以我地都好緊張..但係呢..要比圖片佢睇..佢先識讀個圖既英文..就咁比個字佢..姐係apple咁佢就唔識啦..點樣可以教到佢認字
重要其實個小朋友已經好叻架啦..但就因為佢呀媽知道佢入到名校開心到癲左咁日谷夜谷佢
所以佢雖然得個兩歲我地都覺得佢壓力大到神經衰弱咁..唔小心賴尿已經係學校喊到癲左

同埋最緊要既係 你入到個間幼稚園..你小學都唔會入返到個間架啦..你又唔係住中西區..錢又真係無乜 對比起住個區既人士..重要你個小朋友係依道就叻..入到去就什麼都不是架啦

睇字都覺得個小朋友好慘..
你生佢出黎點解唔係錫佢係逼佢

有咩分別

有錢果啲細路真係講野成日串串貢咁 我本來suppose屋企有錢既話老豆老母應該都有番咁上下教育程度有修養 點解會出啲咁既細路

我上面講個小朋友唔係串架 只係佢有個句講個句..
但有錢既家長呢..有d會覺得自己個小朋友係完美..咩都幫佢諗藉口
試過同個家長講 你個小朋友搶完人野再掟落垃圾桶望住人笑喎 佢就hehehe..佢同緊佢玩姐..佢唔係蝦佢架 佢係屋企都咁玩架
我幾想同佢講..下次不如我放你小朋友落垃圾桶再hehehe咁笑..然後話我同緊佢玩呀
其實做家長都好矛盾,而家我個小朋友都係讀緊happy school,想佢有快樂童年。但其實一直都會擔心佢升小點好,因為happy school 一樣都好多人爭。而學校要喺一個短短嘅面試入面揀學生,其實都係睇d好實質嘅能力。
我想佢開心,但都要比佢上興趣班提升競爭力....所以香港小朋友點會唔大壓力?
好反對d人讀長全日制,放學返去真係要沖涼訓。如果逼於無奈要比小朋友讀真係唔應該生....

我做過之後都唔明點解要有長全日..話就話照顧雙職父母既仔女 但連自己生計都未搞得掂就不如諗清楚係咪真係要生佢出黎
想聽多D分享

睇字都覺得個小朋友好慘..
你生佢出黎點解唔係錫佢係逼佢

我都唔知上面講個小朋友依家點 但可以肯定既係佢既父母一定癲左繼續日日谷佢
留明
留明

留名 黎緊讀PGDE 想睇下d經歷
其實做家長都好矛盾,而家我個小朋友都係讀緊happy school,想佢有快樂童年。但其實一直都會擔心佢升小點好,因為happy school 一樣都好多人爭。而學校要喺一個短短嘅面試入面揀學生,其實都係睇d好實質嘅能力。
我想佢開心,但都要比佢上興趣班提升競爭力....所以香港小朋友點會唔大壓力?

我之前都同個fd講過雖然大家細個都無乜人理..日日放學就睇電視咩興趣班都無上..有個快樂童年
但當你考得差個陣..父母都係會屌到你上天花板..同埋嚴重起上黎打你 所以諗返起童年並唔係想像中咁快樂
但如果有得簡..我地會想細個條路辛苦少少..起碼大個之後有機會易行d
我覺得你安排興趣班比你既小朋友最緊要佢有興趣 唔好逼佢上一d佢唔鍾意既就ok..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞