[有感而發]無錢窮撚真係諗清楚要唔要生仔

459 回覆
785 Like 10 Dislike
香港人生唔生 WFC

上面成十幾億人

2047後推一成落黎都大把後生仔

BTW 窮 的確唔好生 辛苦自己又辛苦左下一代

做人既野及時行樂啦 下一代 關我撚事咩

所以咩環保咩改革為下一代打算 我一笑置之

後生仔一句及時行樂就等於出大絕
生仔?儲錢養父母
WFC及時行樂先啦關我撚事咩

拿 錢呢我就有儲開既

不過留黎比自己應急 養老 吃喝玩樂

老豆老母 退休有老強 咬哂我咪養佢囉 鬼叫生左我出黎呀

生仔?不了 自己歎好過

眼見老豆老母為錢家嘈屋閉都眼怨
要我生仔行佢地條舊路?

如果我唔生 一個人賺既錢夠我自己玩
下一代既野真係關我撚事

最好我退休個時 老強用到冇哂就 歸西最好 一向都唔想長命
1. 個個都心想事成就會世界大亂

2. 既然起跑線已經差咁遠,應該發展啲有錢人唔會想發圍既冷門野
窮人真係咪撚生
但我哋香港窮人唔生嘅時候
班新移民係鳩咁生
下一代變哂大陸西
我哋仲要交稅比福利佢

依家已經好多香港人唔生啦
我老婆間幼稚園都唔少都係新移民/外藉小朋友
個個係鳩咁傳窮人咪生仔 月入冇10萬都咪撚生
即係除左醫生飛機師等專業人士等先有資格生
依家咪搞成咁 香港人最叻踩自己人

你自我感覺良好姐 大把經濟數據講左香港生活幾差 政治又係死局

我冇自我感覺良好
只係睇唔過眼成日傳呢句窮人生仔正仆街
大圍嘢小市民冇能力改變太多
不過香港生活差=唔想下一代慘=唔好生?
會唔會太消極

你嘅積極做就另一條生命嘅痛苦...
可能唔止一條,生完仔發覺唔係嗰回事大有人在,然後成家辛苦,2公婆日日鬧交,個仔就交俾長老湊...
貧賤夫妻百事哀,自己都搞唔掂自己,學咩人生仔

利申:受害者,老豆老母日日嘈,同我講成世人最失敗就係生我

由尻佢啦。

你見佢小市民前,又盛。

會唔會太消極就知佢係正能量撚啦

唔生出嚟點知識唔識湊啫,咁消極做乜!
以前我老豆一個人搵萬幾都係咁啦,咁消極做乜!
個個細路都係咁大架啦,咁消極做乜!
有錢先開心咩,咁消極做乜!
租樓就唔生得仔咩,咁消極做乜!

單打我有意思咩
我同你地咪又係不盡相同 生存一向都係痛苦
再過多十年八年通街都係啲南亞裔大陸人真係唔好怪咁多
香港人生唔生 WFC

上面成十幾億人

2047後推一成落黎都大把後生仔

BTW 窮 的確唔好生 辛苦自己又辛苦左下一代

做人既野及時行樂啦 下一代 關我撚事咩

所以咩環保咩改革為下一代打算 我一笑置之

後生仔一句及時行樂就等於出大絕
生仔?儲錢養父母
WFC及時行樂先啦關我撚事咩

拿 錢呢我就有儲開既

不過留黎比自己應急 養老 吃喝玩樂

老豆老母 退休有老強 咬哂我咪養佢囉 鬼叫生左我出黎呀

生仔?不了 自己歎好過

眼見老豆老母為錢家嘈屋閉都眼怨
要我生仔行佢地條舊路?

如果我唔生 一個人賺既錢夠我自己玩
下一代既野真係關我撚事

最好我退休個時 老強用到冇哂就 歸西最好 一向都唔想長命

正皮
掉底D小朋友係幼稚園,自己去玩/行街,點做得出
窮人真係咪撚生
班新移民係鳩咁生
下一代變哂大陸西
我哋仲要交稅比福利佢

你自我感覺良好姐 大把經濟數據講左香港生活幾差 政治又係死局

我冇自我感覺良好
會唔會太消極

因為哩到大部份人都係未過30歲🤡

其實無心引戰 但真係睇唔過眼

過咗30啦我咁係咪有資格講嘢
不如我又講返你知我見到乜?
你老婆做幼稚園應該都知唔少細路有學習障礙/身體有事要定期睇醫生/見治療師?
你知唔知一個細路由確診到有接受治療要幾耐?
當你個仔3歲,你懷疑佢自閉,去CAC排大半年,見教育心理學家,覺得冇乜嘢,叫你半年後再返嚟,跟住個你4歲幾,先確診自閉,但因為唔係嚴重,特殊位又未到你個仔去,去普通學校,啲老師又唔會理你個仔係係自閉唔會識教,然後排期定期見職業治療師言語治療師,排一年左右啦,你個仔5歲就可以做評估。跟住咪一個月一次訓練。上咗幾堂你覺得咁少冇乜用,個仔跟唔到主流學校學習需要?sorry你個仔已經要報小學喇~考唔到你嘅事。然後小學都有治療,一個月一次,每次3,4個字,返到屋企你又唔識同個仔練,咁點算?冇架喇升中學呢世人都係咁

如果你有錢?3歲已經可以送個仔去評估+治療
你個仔就大好多機會catch up到學習做返正常人

做咩咁消極啫人地個仔自閉唔代表自己嗰個會咁,right?

做人應該要正能量

每日朝早起到身已經要感恩
有碗飯食有瓦遮頭已經感恩

做人至緊要正能量,天跌落黎當被cum
唔好再講啦
窮人真係咪撚生
班新移民係鳩咁生
下一代變哂大陸西
我哋仲要交稅比福利佢

我冇自我感覺良好
會唔會太消極

可能唔止一條,生完仔發覺唔係嗰回事大有人在,然後成家辛苦,2公婆日日鬧交,個仔就交俾長老湊...

由尻佢啦。

你見佢小市民前,又盛。

單打我有意思咩

我覺得你呢d人都生仔,真係好自私
窮人真係咪撚生
班新移民係鳩咁生
下一代變哂大陸西
我哋仲要交稅比福利佢

我冇自我感覺良好
會唔會太消極

由尻佢啦。

你見佢小市民前,又盛。

單打我有意思咩

單打正能量撚幾有意思,因為你地除咗叫人睇開啲呢啲廢話之外係完全無視現實係點,單打你幾有快感

唔係話想撩交嗌

但真係想你地呢d正能量撚面對現實

現實係你無外國護照既話。你個仔會慘過你而家一百倍
老實講,你間學校提供咁既service俾人放學交錢就包飯,仲痴線到星期六根本無野做又要人返學訓覺,你地自己管理不善唔在講,父母俾得起錢都會想有私人時間,唔係話要圍住個仔女轉就叫好爸爸好媽媽

我父母都係細細個扔我去寄宿國際學校住,啲同學幾好玩,除左俾宿舍呀姨虐待過之外退左學,但整體黎講我都ok唔介意啲乜野

所謂既homesick期待老豆老母接放學係正常,返到屋企有開心既家庭樂之後我都好滿足,星期一唔扭計繼續返學

同埋好話唔好聽,叫得包飯既,一係就煮飯難食好似我老母個啲咁,一係就個家長放左工想行街、幫屋企人買啲野拎返去放返低再接仔女,去公園又好咩都好唔洗一抽二秤

同埋我覺得父母搵錢無時間又好、想work-life balance又好、新手媽媽唔識湊搞到我成日入廠唯有俾人湊又好,都係有佢地自己既理由,都係培養小朋友獨立、去管理情緒、同理心既一種訓練黎

呢啲野好兩睇,但我想講呢啲野佢大個左都唔係記得超清楚,但佢最深刻既會係記得既係每次返屋企真係好撚開心、成日都有新玩具玩,父母仔女更加珍惜一星期見到相處到既時光囉

以上純粹個人經歷,唔代表樓主學校所有小朋友
岩岩食lunch有時間出下post..今晚放工先可以得閒覆返你地d留言..但見到大家對男仔頭女仔有興趣咁我再講多d
咁其實見到佢咁我都好唔忍心..所以我都會鍾意主動同佢傾下計雖然佢唔係我個班
咁有日佢同我講..佢好想好似我咁留長頭髮..我就同佢講你都大個啦下年就升小學..你真係想就同爸爸媽媽講啦
點知過左無耐 佢剪左個比之前更短既髮型
咁我都明短髮係易打理既....洗完頭唔洗點吹都已經可以好快乾
但又唔諗下個女已經成個仔咁樣
老實講,你間學校提供咁既service俾人放學交錢就包飯,仲痴線到星期六根本無野做又要人返學訓覺,你地自己管理不善唔在講,父母俾得起錢都會想有私人時間,唔係話要圍住個仔女轉就叫好爸爸好媽媽

我父母都係細細個扔我去寄宿國際學校住,啲同學幾好玩,除左俾宿舍呀姨虐待過之外退左學,但整體黎講我都ok唔介意啲乜野

所謂既homesick期待老豆老母接放學係正常,返到屋企有開心既家庭樂之後我都好滿足,星期一唔扭計繼續返學

同埋好話唔好聽,叫得包飯既,一係就煮飯難食好似我老母個啲咁,一係就個家長放左工想行街、幫屋企人買啲野拎返去放返低再接仔女,去公園又好咩都好唔洗一抽二秤

同埋我覺得父母搵錢無時間又好、想work-life balance又好、新手媽媽唔識湊搞到我成日入廠唯有俾人湊又好,都係有佢地自己既理由,都係培養小朋友獨立、去管理情緒、同理心既一種訓練黎

呢啲野好兩睇,但我想講呢啲野佢大個左都唔係記得超清楚,但佢最深刻既會係記得既係每次返屋企真係好撚開心、成日都有新玩具玩,父母仔女更加珍惜一星期見到相處到既時光囉

但係。。。。佢間學校唔係規定要星期六返喎,開放同要返係2回事

間學校係有提供依d服務..比有需要既人使用
你有人照顧我地係唔鼓勵'濫用'服務
所以我一開始都講..一開學已經同父母講星期六係會開放..但只會係玩玩具同睇電視
如果有人照顧不如留佢係屋企..你重嫌個小朋友留係學校唔夠耐咩

但係。。。。佢間學校唔係規定要星期六返喎,開放同要返係2回事

行政上識玩時間表既話係可以玩早放、長短周、夏令時間、咩教師發展日

而其他課後留低學生既野,學校自己決定有無呢個必要,定係真係想方便家長
其實,有錢人都無咩時間見仔女

1dd啦..我依家無做上面講緊既屋村學校
做緊間都算中產先讀得起既學校
你話做醫生既忙唔忙呀..起碼都大部分時間送到個小朋友返學..有時有d野係睇你想唔想做同做唔做架姐

有錢人無時間見仔女 你估tbb劇咩
有錢人先肯放時間放心機落仔女到呀
岩岩食lunch有時間出下post..今晚放工先可以得閒覆返你地d留言..但見到大家對男仔頭女仔有興趣咁我再講多d
咁其實見到佢咁我都好唔忍心..所以我都會鍾意主動同佢傾下計雖然佢唔係我個班
咁有日佢同我講..佢好想好似我咁留長頭髮..我就同佢講你都大個啦下年就升小學..你真係想就同爸爸媽媽講啦
點知過左無耐 佢剪左個比之前更短既髮型
咁我都明短髮係易打理既....洗完頭唔洗點吹都已經可以好快乾
但又唔諗下個女已經成個仔咁樣

佢父母唔理佢感受
大陸喱係唔會理你,佢地會繼續生繼續claim綜援

得閒嘆下茶湊下仔屌下西咁又過一日

你唔生佢地生

佢地只會教佢地個仔投親建制派

佢地個仔只會講清狗語

窮人唔生仔->輸入外來種->港人絕種
https://lihkg.com/thread/313717/page/1?ref=ios

果然係無人理
生小朋友前 真係要衡量自己有冇能力養育佢 提供一個良好環境令佢可以健康成長 仲要有時間陪伴 教佢知識 明辨善惡 真係好大責任

間學校係有提供依d服務..比有需要既人使用
你有人照顧我地係唔鼓勵'濫用'服務
所以我一開始都講..一開學已經同父母講星期六係會開放..但只會係玩玩具同睇電視
如果有人照顧不如留佢係屋企..你重嫌個小朋友留係學校唔夠耐咩

其實想玩盡啲星期六呢啲托兒服務直頭要收費啦
真係人工包埋咩
我知個標題好似同內文唔多符合咁 但之後重有好多野可以同大家講..家暴又有..精神病家長又有..大家比少少時間我
只可以話個陣fg既我入左依間學校..睇到體會到好多我未入行前諗都無諗過發生既野
當然一黎會對依行有幻想..但你係諗唔到原來咁發達一個自己住緊既地方竟然會有咁既事
當然你可能會覺得我講個d好極端..咁普普通通正常家庭成長健康快樂當然大有人在
我只係想大家生之前諗清楚有無能力時間精神去照顧佢地..唔好再有更多依d小朋友出現
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞