[有感而發]無錢窮撚真係諗清楚要唔要生仔

459 回覆
785 Like 10 Dislike
睇到有d心酸
得閒而唔理自己仔女既就唔好生啦

當你望到佢地幾恨父母黎接放學個樣先心酸
重要佢地未讀幼兒園之前..有部分已經讀緊嬰園
姐係話野都未識講..行都未識行個陣..已經有近十個鐘留係嬰園
佢地既童年真係咁渡過

仆街 好似坐監咁 好慘
睇到有d心酸
得閒而唔理自己仔女既就唔好生啦

當你望到佢地幾恨父母黎接放學個樣先心酸
重要佢地未讀幼兒園之前..有部分已經讀緊嬰園
姐係話野都未識講..行都未識行個陣..已經有近十個鐘留係嬰園
佢地既童年真係咁渡過

仆街 好似坐監咁 好慘

父母生得就要比時間仔女 唔得就唔好生 唔係有冇錢問題 我細個都一樣 想父母成日陪 但佢地成日話要返工 到到大個 我生日大時大節 我生日都唔洗佢地再陪
窮人生仔正仆街

但如果小朋友去到外國一樣受到不公平對待,咁係咪應該考慮當初唔好生好過生? 點解一定要生跟住要下一代俾有錢人踩住呢?

資本主義下既社會 永遠都有上下階級 呢個世界如果只有上階級既人先應該生既話 只可以同你講 Gameover

咁照你咁講你既下一代即使永遠係下階級既人俾人統領你都冇所謂啦? 咁你記住第時小朋友問你點解明知我一世要做下階級人你都生我出來挨, 你就咁樣答返佢, 係呀, 你就係要做下階級既人, 唔係呢個社會就gameover. 如果係咁我寧願唔生,玩9自己下一代

無人講過話你既下一代一生出黎就會定係咩階級 有錢人既仔女都可以敗晒成副身家 窮人都有可能白手興家 我一直都話生唔生仔個重點係在於你識唔識教

但個topic 係窮人應唔應該生, 冇錯,窮人都可以係好稱職既父母,教好小朋友, 但小朋友既未來如果都係低下階層,你覺得佢地唔會怨父母點解生佢地出來咩? 佢地點發奮都追唔到有錢人,咁樣既人生真係值得生出來?

做咩一定要做有錢人姐 我相信好多香港後生仔唔係個個想做有錢人 想平平凡凡做個少壓力既人 可以置業結婚生人 組織家庭姐
你咁既諗法 真係唔好生 生左日日怨呢個資本主義社會窮人含撚 你自己啲仔女都唔開心 你又唔開心 真係唔好害人

唔係要有錢成點,而係有d人訓劏房就唔好生啦,不負責任。

呢啲太差真係唔好生 通常住劏房又係要生 電視播親都係新移民 香港人呢樣反而理智啲
發現而家既父母真係好極端
一係就乜都管、過分溺愛仔女既怪獸家長
一係就乜撚都唔理,放養個細路仔
D心態好有問題
唔識教點解要生呀?真心on9
離開香港係咪最好

錯外國一撚樣,呢度大撚把唔駛做白逗老豆公司份糧,日日玩超跑唔撚洗做既富二代,用錢請槍手寫essay, 書都唔洗讀有degree, 學位又係用橫手搶返來, 有錢就係大撚哂,你去邊都一樣, 係咪都仲堅持要生?

人地移民唔係要同人比有錢生活輕鬆 你諗錯晒
好多家庭移民想自己多時間睇小朋友 小朋友返學又開心啲 冇咁大壓力 邊度都有有錢人 但有啲政府係有錢冇錢既人混埋一齊生活 唔會分開階級 大家都開開心心上堂 eg德國、丹麥
更重要想小朋友從小搵到自己目標 唔係係香港揀自己冇興趣既野讀

但如果小朋友去到外國一樣受到不公平對待,咁係咪應該考慮當初唔好生好過生? 點解一定要生跟住要下一代俾有錢人踩住呢?

資本主義下既社會 永遠都有上下階級 呢個世界如果只有上階級既人先應該生既話 只可以同你講 Gameover

gameover又如何,我就係唔想玩個game。
點玩都輸,玩黎做乜。

你覺得呢隻Game點先叫贏 點先叫輸?

你一決定生,你同下一代已經輸,係你可以拼命向上遊,但最後都只會俾人睇你唔起。當然,你都可以為一己私慾係都要生等個仔女體驗下你有幾辛苦,呢種行為一D 都唔自私,重對下一代好負責任添
你啲case好似已經唔係好關有無錢事
係個家長對個細路無乜愛
發現而家既父母真係好極端
一係就乜都管、過分溺愛仔女既怪獸家長
一係就乜撚都唔理,放養個細路仔
D心態好有問題
唔識教點解要生呀?真心on9

佢地好鐘意話我唔係要個小朋友做有錢上流人,只要開開心心做個普通人就得啦, 屌你宜家普通人點會開心, 唔做到隻狗已經偷笑, 你自己都唔係冇挨過點解都仲堅持要生真係令人費解
係有錢無錢都唔好生

都唔係既..你有錢可以用你有既資源去栽培佢..無錢既話你就諗下搞掂自己生計後有無時間同願唔願意為佢付出

係有錢無錢都唔好生

都唔係既..你有錢可以用你有既資源去栽培佢..無錢既話你就諗下搞掂自己生計後有無時間同願唔願意為佢付出

我都係一個窮撚
但我起碼肯付出時間金錢去對個女
由佢出世到而家2歲幾
物質上既 我唔會比太多佢
玩具可以淘 食既唔會比佢最好 飽就ok
但一有時間會倍佢出去玩
有時可能收工去公園玩15分鐘
放假去行街 搭船去長洲 都可以好開心
所以我放假佢會唔捨得訓
早幾個月有AL帶左佢去台南玩
返到黎香港人地比咩佢都講"射射"
可能我兩公婆似台灣講得多
lm
大家做愛記得帶套了

紮左之後無限中出

我都係咁諗但家計唔俾未生小朋友既去紮,就係唔想有小朋友先要紮,有小朋友既先去紮係家庭計劃, 佢真係冇改錯名, 可能要去搵私家
唔係個個窮人父母都係咁嘅
但尼D父母真係pk黎

咁當然啦..但生之前真係諗一諗生左出黎邊個照顧佢呢..你又有無時間陪佢呢
真係ok啦覺得無問題我理得你生成隊足球隊呀

但唔好因爲慳個十蚊八蚊又或者日日上連登聽d巴打講中出即飛後搞大人個肚之後焗住負責任..最後唔止害左自己同個女仔..個小朋友咁就一世架啦

呢句好岩 但班人邊會聽
正常人成熟有思考能力都知咁係錯 唔會咁諗
有得呢個想法 甚至做埋(中出即飛搞大人) 都係自我中心既自私撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞