[有感而發]無錢窮撚真係諗清楚要唔要生仔

459 回覆
785 Like 10 Dislike
想知 小朋友可愛嘅話老師會唔會偏心啲?

會偏心少少啦..但如果佢唔乖老師一樣係會話佢..唔會因爲佢得意就任佢亂黎..
絲打你讀邊間?我對幼教都有興趣
强帖留名
絲打你讀邊間?我對幼教都有興趣

你搵下我之前有個舊post有講 唔想再自爆
依家又得閒少少..講返個我諗應該唔止你地無諗過
連同行都無諗過我親身經歷既奇聞
咁個陣重做緊上面間村校..咁一早就收到通知
有一日返學時間會停電..咁其實我想講停電正常你係會諗老師都應該可以放假一天啦
但唔好意思..老師要返工不特止
小!朋!友!都!可!以!返!學!
真係痴線到咩地步..停電都要返工返學
咁停電之前學校有出通告話比家長知個日停電..到時學校漆黑一片..返到黎都無堂上
我個日係返最晏 十點幾先返到學校..個陣已經停左電..最記得未入課室之前我問d同事應該無乜人返呀..停電喎

當日係返左廿幾三十人..我好記得..真係一世都記得
有個小朋友今日會返黎既原因係..未試過返學停電要返黎..覺得好好玩
明明佢屋企有人睇住..同佢屋企係無停電...都竟然送佢返黎學校..除左痴撚線之外我諗喎到其他野可以講
我幼稚園都試過俾人唔記得接放學
不過唔係唔想理我, 係真係訓到過晒龍
但我都仲有記憶當日覺得自己好柒好慘
我係搭校車, 去到冇人接就原車車返返學校
當時我得幾歲已經識諗「d先生實笑鳩我啦
之後我爸嚟到幼稚園仲烚熟狗頭咁傻笑, 我心諗「你有冇搞錯」
廿幾年之後我都仲記得呢件事
所以覺得樓主講果d小朋友真係好慘

其實睇返你依個留言我先諗返起細個有次又係勁耐都無人黎接我走..真係驚到想喊
今日聽到有人講得幾到point 想分享,有種父母會話兒女係生出來討債,真係對子女好唔公平,你可以唔帶佢地來呢個世界架,佢地既出生完全係因為你地既決定,居然重有D 父母可以將自己行衰運賴落子女腳頭唔好,老實講呢D 父母真係自私到唔死都冇用,呢個亦係我點解唔認同結婚一定要生仔呢個概念,D 細路就係因為班仆街自私父母而累死架啦,最慘就係子女冇選擇權來唔來呢個世界,來到重要受埋D 咁既苦,呢種父母重要話咩生命可貴一定要生,屌慳D 啦,你當初帶套伙個小朋友今時今日唔洗同你挨啦自私撚
我覺得窮人父母生仔唔係唔得
不過要睇心態
如果係為左將來老左子女供養自己
又或者過身之後有親人幫自己辦理身後事
咁基於自私的想法就唔生好過

窮人父母通常要工作揾食
回家後身心俱疲 邊有時間陪伴子女
而且他們一般學識不高
好難在學術及功課上幫到子女解決學習問題
而且資源缺乏 左窮人子女無良好培育環境

而窮人子女要面對最大的問題
係父母果種扭曲左的mindset
呢種mindset要子女勤力讀書
將來學業有成飛黄騰達就可以回饋父母
子女在咁大心理壓力之下成長
試問又點會開心?

除左以上心態之外
另一個扭曲左的mindset係窮人父母喜歡比較
某某兒子很成功,上了大學後月入五萬
然後就是自己的子女永遠不夠好 不夠勤力
最後子供不單没有獲得鼓舞勵
反而一次又一次被打擊著 導致自信不足

總結係 窮人父母想生仔而又冀望子女有成就
那麼要面對的困難實在不少
不過,當中亦有成功例子,有機會再講
今日聽到有人講得幾到point 想分享,有種父母會話兒女係生出來討債,真係對子女好唔公平,你可以唔帶佢地來呢個世界架,佢地既出生完全係因為你地既決定,居然重有D 父母可以將自己行衰運賴落子女腳頭唔好,老實講呢D 父母真係自私到唔死都冇用,呢個亦係我點解唔認同結婚一定要生仔呢個概念,D 細路就係因為班仆街自私父母而累死架啦,最慘就係子女冇選擇權來唔來呢個世界,來到重要受埋D 咁既苦,呢種父母重要話咩生命可貴一定要生,屌慳D 啦,你當初帶套伙個小朋友今時今日唔洗同你挨啦自私撚

生命可貴,可惜呢種父母嘅生命一D都唔貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞