[有感而發]無錢窮撚真係諗清楚要唔要生仔

459 回覆
785 Like 10 Dislike
叫香港人唔好生仔
跟住出街9成人講d唔咸唔淡廣東話/普通話又屌
這就是連登仔
幫班五毛完成政治任務
共享中國人榮耀

真心講做唔到有錢人唔好生果班
當初如果你阿爸阿媽冇生你出黎
今日都冇機會鬥企得高享受現實中老屎忽先有資格有ge「入錢入你袋」快感
唔阻你 繼續吹
btw樓主幾好人
希望多d好似你咁對細路有愛心ge人作教育
其實好信唔過依家d教師
有舊同學做緊 教中學 係仆街黎
都係唔夠分入神科貪教書人工ok又穩定
窮人唔生仔邊有人做低技術工種
我幼稚園都試過俾人唔記得接放學
不過唔係唔想理我, 係真係訓到過晒龍
但我都仲有記憶當日覺得自己好柒好慘
我係搭校車, 去到冇人接就原車車返返學校
當時我得幾歲已經識諗「d先生實笑鳩我啦
之後我爸嚟到幼稚園仲烚熟狗頭咁傻笑, 我心諗「你有冇搞錯」
廿幾年之後我都仲記得呢件事
所以覺得樓主講果d小朋友真係好慘
叫香港人唔好生仔
這就是連登仔
幫班五毛完成政治任務
共享中國人榮耀

今日都冇機會鬥企得高享受現實中老屎忽先有資格有ge「入錢入你袋」快感
唔阻你 繼續吹

其實你生唔生, 出街9成人講d唔咸唔淡廣東話/普通話呢個事實都發生緊架啦
你唔會以為你生幾多個就跟人頭減返幾多隻蝗/蝻呀嘛?
叫香港人唔好生仔
這就是連登仔
幫班五毛完成政治任務
共享中國人榮耀

唔阻你 繼續吹

其實你生唔生, 出街9成人講d唔咸唔淡廣東話/普通話呢個事實都發生緊架啦

關我生唔生咩事?
講緊d人只係識得抱怨任何唔滿意ge事
點解死都要人認同唔生仔論
唔認同就人身攻擊
政治任務黎?
btw樓主幾好人
希望多d好似你咁對細路有愛心ge人作教育
其實好信唔過依家d教師
有舊同學做緊 教中學 係仆街黎
都係唔夠分入神科貪教書人工ok又穩定

樓主講既野係呀媽係女人既道理,每個人都face緊

都有好多人越來越麻木
準時返工準時放工
淨係諗住份人工同秘撈唔理班細路
窮人唔生仔邊有人做低技術工種

岩呀
飲食倉務咕哩工需要大量賤民入行
窮撚點會諗個仔既未來丫 最緊要有得扑野生返幾件第時老咗有人養
你地暑假有冇假放

我有兩星期暑假
但之前個間得五日好經典
個陣聖誕得紅日放假..因為小朋友都係放紅日only
依幾日返工好忙 未有時間回覆哂你地d留言
但我想繼續講下你地最有興趣果個男仔頭女仔
上次我都講過其實佢係好想留長髮..但無耐剪左個重短既頭
其實佢真係鍾意女仔d既打扮..因為學校定期都有生日會..而生日會係著便服返黎
咁佢大部分生日會既時間都係著住一條人地送比佢既裙..而個條裙係做花女既裙黎..但唔知係佢著得太耐定人地比佢個陣已經係咁..條裙腳d紗係穿左好多個洞
當你望到佢著住件咁殘咁舊既裙..但佢又覺得咁著好好睇好靚..重好開心咁同你講佢好鍾意依件裙既感覺真係好心酸

我自己講返出黎都覺得好似粵語殘片先會有個d娘到死既情節
個妹妹
依幾日返工好忙 未有時間回覆哂你地d留言
但我想繼續講下你地最有興趣果個男仔頭女仔
上次我都講過其實佢係好想留長髮..但無耐剪左個重短既頭
其實佢真係鍾意女仔d既打扮..因為學校定期都有生日會..而生日會係著便服返黎
咁佢大部分生日會既時間都係著住一條人地送比佢既裙..而個條裙係做花女既裙黎..但唔知係佢著得太耐定人地比佢個陣已經係咁..條裙腳d紗係穿左好多個洞
當你望到佢著住件咁殘咁舊既裙..但佢又覺得咁著好好睇好靚..重好開心咁同你講佢好鍾意依件裙既感覺真係好心酸

我自己講返出黎都覺得好似粵語殘片先會有個d娘到死既情節

好心酸 佢父母係咪好窮個啲呀?
個妹妹

希望佢將來過得好
個妹妹

希望佢將來過得好

我早幾個星期係街見到佢..不過佢見我唔到
佢都係果個外表無變過
其實窮/唔願意付出時間都唔應該生

我兩老做基層工作,書讀路多,但有自知之明
佢地知道自己唔叻,所以唔期望我會叻得去邊
從小唔會谷我讀書,但比左個快樂童年我
以前逢星期六/日/放假
就會帶我同埋班親戚朋友一齊去玩/報社區中心果d香港一日遊同我出街
記得老媽子話過
‘讀唔讀到書唔緊要,但眼界一定唔可以窄!
變左大鄉里返學校會比同學仔笑到面黃!
點辛苦都好放假都一定要帶你出街望下,當應下路都好
第時你大個左,要見工/返工都起碼會識搭車,唔洗盪失路
其實窮/唔願意付出時間都唔應該生

我兩老做基層工作,書讀路多,但有自知之明
佢地知道自己唔叻,所以唔期望我會叻得去邊
從小唔會谷我讀書,但比左個快樂童年我
以前逢星期六/日/放假
就會帶我同埋班親戚朋友一齊去玩/報社區中心果d香港一日遊同我出街
記得老媽子話過
‘讀唔讀到書唔緊要,但眼界一定唔可以窄!
變左大鄉里返學校會比同學仔笑到面黃!
點辛苦都好放假都一定要帶你出街望下,當應下路都好
第時你大個左,要見工/返工都起碼會識搭車,唔洗盪失路

但係而家嘅世代已經唔係我哋個世代
而家你暑假去香港一日遊 已經係大鄉里喇
叫香港人唔好生仔
這就是連登仔
幫班五毛完成政治任務
共享中國人榮耀

唔阻你 繼續吹

關我生唔生咩事?
講緊d人只係識得抱怨任何唔滿意ge事
點解死都要人認同唔生仔論
唔認同就人身攻擊
政治任務黎?

咪一日到黑諗政治,諗吓班窮人細路既童年啦,一出世就知到自己一世係下階層度冇上位機會, 生出來究竟係幸福定痛苦既人生呀? 你生唔生周街都係新移民,伙仲幫佢地養埋下一代,佢地唔駛做有你養鐘意生幾多都得,你以為你可以同佢地鬥生得多? 話你知好快香港人連廣東話都唔俾講, 全部用簡體字同國語,咁係咪照生? 你可vo唁認同唔生仔論, 但你唔能夠否認呢個年代生仔係對個小朋友極自私既行為, 佢地一定第時變哂憤青屌老豆老母做咩生佢地出來, 我真係唔忍心我下一代俾人蝦所以先唔生, 不過總有人自私死都要生, 咁就祝佢地好運啦,我諗香港宜家都仲有生仔呢個自由已經好感恩架啦, 有得生好生啦
見之前樓主提過小朋友髮型既事
我細個又係好想留到啲頭髮好長,因為見同學紮住馬尾覺得好靚
但我媽唔鐘意,成日自己拎起把較剪剪到我成個冬菇頭咁
又齊輯輯
真係覺得勁核突
細個又唔識得反抗,驚返到學校都覺得冇面見人,成日出左門口之後自己偷偷用夾同橡筋間硬紮起
希望家長會識得尊重下小朋友既意願

同埋另一樣野係麻煩尊重返仔女私隱
細個阿媽成日亂睇我日記果啲,好黑人憎
另外就係我中學同我屋企係同一條邨(題外話:我老豆當時想我入間同一區不過要搭一程車既,其實唔遠。但我媽堅持要揀邨入面果間,我媽個原因居然係:果間要上條斜路先去到,家長日唔方便去;邨入面呢間夠哂近咪幾好
我家窗口一望出去就係我返學行果條路,日日返學放學佢都會昅住,又會開埋大廈個閉路電視黎睇。其實我都中學啦果時,知道有人咁日日昅住自己果種感覺唔係太好
睇到樓主個post 諗返起自己細個見到嘅嘢
我讀嗰間小學80%同學都係中產
仲有少量同學係好有錢有司機車返學
每年一到便服日/籌錢梗有幾個人唔參加
要著校服返學 根本就等於話哂俾人聽屋企拎唔錢出嚟
自己細個又唔識 係咁問佢哋做咩唔參加
其實呢啲嘢加加埋埋對啲細路嘅自尊心好大影響
見之前樓主提過小朋友髮型既事
我細個又係好想留到啲頭髮好長,因為見同學紮住馬尾覺得好靚
但我媽唔鐘意,成日自己拎起把較剪剪到我成個冬菇頭咁
又齊輯輯
真係覺得勁核突
細個又唔識得反抗,驚返到學校都覺得冇面見人,成日出左門口之後自己偷偷用夾同橡筋間硬紮起
希望家長會識得尊重下小朋友既意願

同埋另一樣野係麻煩尊重返仔女私隱
細個阿媽成日亂睇我日記果啲,好黑人憎
另外就係我中學同我屋企係同一條邨(題外話:我老豆當時想我入間同一區不過要搭一程車既,其實唔遠。但我媽堅持要揀邨入面果間,我媽個原因居然係:果間要上條斜路先去到,家長日唔方便去;邨入面呢間夠哂近咪幾好
我家窗口一望出去就係我返學行果條路,日日返學放學佢都會昅住,又會開埋大廈個閉路電視黎睇。其實我都中學啦果時,知道有人咁日日昅住自己果種感覺唔係太好

所以真係希望大家將來有機會做人父母既
生左個女既話 點都幫佢留長頭髮..佢唔鍾意長髮大個自然會剪唔好比個遺憾佢由細到大都男仔頭
窮都還可以, 有d 唔教既父母真係睇撚到忟, 有d mk 父母, 生出黎又唔教, 咁就毀左個細路一生, 真係睇到人好嬲, 俾唔到幸福個細路又要生
想知 小朋友可愛嘅話老師會唔會偏心啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞