[有感而發]無錢窮撚真係諗清楚要唔要生仔

459 回覆
785 Like 10 Dislike
窮人真係咪撚生
但我哋香港窮人唔生嘅時候
班新移民係鳩咁生
下一代變哂大陸西
我哋仲要交稅比福利佢

依家已經好多香港人唔生啦
我老婆間幼稚園都唔少都係新移民/外藉小朋友
個個係鳩咁傳窮人咪生仔 月入冇10萬都咪撚生
即係除左醫生飛機師等專業人士等先有資格生
依家咪搞成咁 香港人最叻踩自己人

你自我感覺良好姐 大把經濟數據講左香港生活幾差 政治又係死局

我冇自我感覺良好
只係睇唔過眼成日傳呢句窮人生仔正仆街
大圍嘢小市民冇能力改變太多
不過香港生活差=唔想下一代慘=唔好生?
會唔會太消極

因為哩到大部份人都係未過30歲🤡

其實無心引戰 但真係睇唔過眼

過咗30啦我咁係咪有資格講嘢
不如我又講返你知我見到乜?
你老婆做幼稚園應該都知唔少細路有學習障礙/身體有事要定期睇醫生/見治療師?
你知唔知一個細路由確診到有接受治療要幾耐?
當你個仔3歲,你懷疑佢自閉,去CAC排大半年,見教育心理學家,覺得冇乜嘢,叫你半年後再返嚟,跟住個你4歲幾,先確診自閉,但因為唔係嚴重,特殊位又未到你個仔去,去普通學校,啲老師又唔會理你個仔係係自閉唔會識教,然後排期定期見職業治療師言語治療師,排一年左右啦,你個仔5歲就可以做評估。跟住咪一個月一次訓練。上咗幾堂你覺得咁少冇乜用,個仔跟唔到主流學校學習需要?sorry你個仔已經要報小學喇~考唔到你嘅事。然後小學都有治療,一個月一次,每次3,4個字,返到屋企你又唔識同個仔練,咁點算?冇架喇升中學呢世人都係咁

如果你有錢?3歲已經可以送個仔去評估+治療
你個仔就大好多機會catch up到學習做返正常人

做咩咁消極啫人地個仔自閉唔代表自己嗰個會咁,right?

睇來依家特殊教育出左大問題,細個巴富街特殊教育組跟,一路跟到中學,周末一定有堂上,上到天文地理文史哲乜都齊,但呢幾年聽老師朋友講,已經無左呢回事。

雖然我地呢班友,唔叫好有成就,起碼都重應對到人。

融合教育呀
之後好多特殊學校執晒
盲人校聾校得2間

中學時見識過所謂融合教育,鳩叫老師上日幾堂就去跟班則仁中心轉介既友仔,做到老師都鳩叫,結果咁岩我去幫手做big brother scheme,先用自己親身經驗搞掂到班細

咁搞真係害死下一代,係識搞國民教育
大家做愛記得帶套了

紮左之後無限中出

我都係咁諗但家計唔俾未生小朋友既去紮,就係唔想有小朋友先要紮,有小朋友既先去紮係家庭計劃, 佢真係冇改錯名, 可能要去搵私家

佢唔俾你紮
係因為驚你會後悔
大陸喱係唔會理你,佢地會繼續生繼續claim綜援

得閒嘆下茶湊下仔屌下西咁又過一日

你唔生佢地生

佢地只會教佢地個仔投親建制派

佢地個仔只會講清狗語

窮人唔生仔->輸入外來種->港人絕種
https://lihkg.com/thread/313717/page/1?ref=ios

果然係無人理

我諗我會見到真香港人絕種果一日

其實你去一轉上水粉嶺甚至大埔
都會見到好多中小學生講普通話
上水某d中學直頭成級都講普通話添

北區真係周街蝗語
大埔以前無咁多,近年多咗好多
屌佢老味
連登仔個個想不勞而獲
我諗樓主想帶出既已經唔係窮撚富撚生仔既問題
而係呢個年代既父母身份認知,責任感同埋愛既問題,好多夫妻其實佢地自己都係溫室中成長,就算自己年紀大左,結埋婚有bb, 個心態都仲係做緊人地仔女果陣咁,完全一d已為人父母既認知都無,當自己個仔女係寵物咁養

睇完樓主個post心都up左一up

我細個2歲發高燒入左醫院, 姑姐姑媽阿麻放我入醫院,老母差唔多最尾先知,仲要入之前同同事打麻雀
細個個童年就係睇住老母打麻雀,自己坐埋一邊
而個老豆成日賭錢輸左發洩係我身上
升中派位自己填 自己決定
細細個想出去自行派位又冇人理我
拎住張表又唔知點填 又唔知點交
好好彩抽波抽中band 1英中

老豆 老母放工後既時候一個賭馬,一個睇娛樂版 冇人理你,生完連個細路升中都唔緊張,你話番工好辛苦攰要休息都話呀
一個賭馬 一個睇娛樂版+追劇
都唔肯放d時間落去個仔身上
中學時期剩係放低錢比你 自己搞掂

結論係
生左仔唔該盡老豆老母責任,無論你有幾低學歷都好,識睇報紙既都為下個仔女著想,盡下責任,唔好生完後放低錢比佢就叫盡責任,唔係個仔女嬲你一世 唔想養你既 呢d叫報應,無一個仔女唔想無family day

同你一模一樣

差在兩老都冇錢

仲要明知冇錢都要格硬充大頭鬼,學校興趣班有得申請資助都唔俾我申請話怕俾人知

但又嫌貴唔俾我報,on99

痴線,你養大個仔女,人地老左唔養返你叫報應? 咩思維
生仔係還風流債架咋,屌你有幾可黎報恩

有道理 但大部分父母真係當仔女欠左佢
連登仔個個想不勞而獲

叫人有經濟基礎先生仔都叫想不勞而獲?
我諗樓主想帶出既已經唔係窮撚富撚生仔既問題
而係呢個年代既父母身份認知,責任感同埋愛既問題,好多夫妻其實佢地自己都係溫室中成長,就算自己年紀大左,結埋婚有bb, 個心態都仲係做緊人地仔女果陣咁,完全一d已為人父母既認知都無,當自己個仔女係寵物咁養

睇完樓主個post心都up左一up

我細個2歲發高燒入左醫院, 姑姐姑媽阿麻放我入醫院,老母差唔多最尾先知,仲要入之前同同事打麻雀
細個個童年就係睇住老母打麻雀,自己坐埋一邊
而個老豆成日賭錢輸左發洩係我身上
升中派位自己填 自己決定
細細個想出去自行派位又冇人理我
拎住張表又唔知點填 又唔知點交
好好彩抽波抽中band 1英中

老豆 老母放工後既時候一個賭馬,一個睇娛樂版 冇人理你,生完連個細路升中都唔緊張,你話番工好辛苦攰要休息都話呀
一個賭馬 一個睇娛樂版+追劇
都唔肯放d時間落去個仔身上
中學時期剩係放低錢比你 自己搞掂

結論係
生左仔唔該盡老豆老母責任,無論你有幾低學歷都好,識睇報紙既都為下個仔女著想,盡下責任,唔好生完後放低錢比佢就叫盡責任,唔係個仔女嬲你一世 唔想養你既 呢d叫報應,無一個仔女唔想無family day

同你一模一樣

差在兩老都冇錢

仲要明知冇錢都要格硬充大頭鬼,學校興趣班有得申請資助都唔俾我申請話怕俾人知

但又嫌貴唔俾我報,on99

好撚慘

我又係咩野資助都伸請唔到,好慘。
大陸喱係唔會理你,佢地會繼續生繼續claim綜援

得閒嘆下茶湊下仔屌下西咁又過一日

你唔生佢地生

佢地只會教佢地個仔投親建制派

佢地個仔只會講清狗語

窮人唔生仔->輸入外來種->港人絕種
https://lihkg.com/thread/313717/page/1?ref=ios

果然係無人理

我諗我會見到真香港人絕種果一日

其實你去一轉上水粉嶺甚至大埔
都會見到好多中小學生講普通話
上水某d中學直頭成級都講普通話添

北區真係周街蝗語
大埔以前無咁多,近年多咗好多
屌佢老味

大埔好多有錢大陸人住緊架喇
連登仔個個想不勞而獲

父母做野比埋地方你住都叫無經濟基礎 要送哂你地去外國讀書再幫你比埋首期先叫有經濟基礎?
先唔講有唔有錢
一諗起自己一句說話一個決定會影響個仔一世
就覺得生仔個責任真係好大
教得好都由自可
如果佢有咩唔順利你就親手帶佢黎世上受苦
愈諗得多愈唔想生
其實香港仲有好多人生仔
我身邊2x結婚個堆都即生
連登仔個個想不勞而獲

父母做野比埋地方你住都叫無經濟基礎 要送哂你地去外國讀書再幫你比埋首期先叫有經濟基礎?

俾地方住d咁基本既野都要吹奏?
唔洗話俾首期
起馬自己本身都叫豐衣足食先學人生啦
生佢出黎陪你捱會唔會自私左少少?
做幼兒教育真係好辛苦 身邊啲朋友都做到身體差晒 支持你呀絲打
有錢比學校留耐啲都唔自己湊返呢啲個人問題啦
唔關有無錢/係咪窮人事

我搵到錢都keep住每日2公婆湊個仔返學,見少陣都成日掛住個仔 就算接左佢返學都會係外邊望多佢一陣先走
放學我老婆大肚緊都keep住自己接放學唔叫姐姐接
去學興趣班學游水都一樣親力親為自己接同等到佢地學完

呢樣係睇你為左仔女可以放棄同犧牲幾多野
係,無錯,湊小朋友可能會令你少左私人時間,少左休息時間,少左去玩同娛樂既時間
我都一樣,生完好多野都無得做
打機由隨時打變左每晚11點後,等個仔熟睡之後先玩得2-3個鐘
但你決定得要生小朋友唔係預左既咩
食得咸魚抵得渴
未玩夠就唔好生,生完唔理佢地唔陪佢地辛苦左自己辛苦左小朋友
小朋友既童年係決定佢一世
你係佢童年陪佢多啲照顧佢好啲
佢將來都會錫你多啲

你係佢細個個陣少陪佢地
佢地大左對你無咩感情個陣唔好怨

細個唔同個女玩多d, d女大左唔理你架啦,
個女2歲都唔知可以同我玩到幾耐,
而且佢過多兩年就無得不停玩玩玩玩
連登仔個個想不勞而獲

唔洗話俾首期

點定義做陪你捱?
先唔講有唔有錢
一諗起自己一句說話一個決定會影響個仔一世
就覺得生仔個責任真係好大
教得好都由自可
如果佢有咩唔順利你就親手帶佢黎世上受苦
愈諗得多愈唔想生

個責任其實好大
只不過生咗嘅好多都無諗
淨係覺得點都要生,拿拿臨結完就中出
佢地覺得生咗先係一個家庭
連登仔個個想不勞而獲

唔洗話俾首期
依家d後生唔痴父母住或者冇佢地幫手 連你所講既基本野都做唔到
連登仔個個想不勞而獲

唔洗話俾首期
依家d後生唔痴父母住或者冇佢地幫手 連你所講既基本野都做唔到

見到人地有父幹當然可以羨慕 但洗唔洗下下屌自己家人窮?
連登仔個個想不勞而獲

唔洗話俾首期

我冇屌過屋企窮
只係自問做唔到以上既野所以唔會生
呢個係俾自己既標準
我老豆有佢既標準
而且養到我咁大
講呢d冇咩意思
連登仔個個想不勞而獲

唔洗話俾首期

我冇屌過屋企窮
呢個係俾自己既標準
我老豆有佢既標準
而且養到我咁大
講呢d冇咩意思

各位日講夜講既窮人生仔正仆街 一定係對父母既敬意

唔洗話俾首期

我冇屌過屋企窮
呢個係俾自己既標準
我老豆有佢既標準
而且養到我咁大
講呢d冇咩意思

冇講錯喎
你窮到三餐都岩岩好都仲要生真係好仆街

唔洗話俾首期

我冇屌過屋企窮
呢個係俾自己既標準
我老豆有佢既標準
而且養到我咁大
講呢d冇咩意思

冇講錯喎

原來你屋企咁慘
sorry

唔洗話俾首期

我冇屌過屋企窮
呢個係俾自己既標準
我老豆有佢既標準
而且養到我咁大
講呢d冇咩意思

冇講錯喎

原來你屋企咁慘
sorry

討論落去都冇咩意思
一句講哂,你問下自己生仔係為個仔好定為自己好
如果為左自己,咁佢怨你,唔養你,你都冇資格鬧佢
因為佢都係為左自己諗
如果你話為左佢好而生佢
咁點解你唔係準備到個好富足既環境先生佢?

我冇屌過屋企窮
呢個係俾自己既標準
我老豆有佢既標準
而且養到我咁大
講呢d冇咩意思

冇講錯喎

原來你屋企咁慘
sorry

討論落去都冇咩意思
一句講哂,你問下自己生仔係為個仔好定為自己好
如果為左自己,咁佢怨你,唔養你,你都冇資格鬧佢
因為佢都係為左自己諗
如果你話為左佢好而生佢
咁點解你唔係準備到個好富足既環境先生佢?

最後都係想一出世就生活無憂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞