[有感而發]無錢窮撚真係諗清楚要唔要生仔

459 回覆
785 Like 10 Dislike
留名
窮人生仔 正仆街!
最重要係識唔識教
利申 屋企-500k 起手
我諗樓主想帶出既已經唔係窮撚富撚生仔既問題
而係呢個年代既父母身份認知,責任感同埋愛既問題,好多夫妻其實佢地自己都係溫室中成長,就算自己年紀大左,結埋婚有bb, 個心態都仲係做緊人地仔女果陣咁,完全一d已為人父母既認知都無,當自己個仔女係寵物咁養
其實想知屋村同你而家做個度既比較同有無咩大分別。例如家長邊間西D,學生有無話真係有錢會醒D?
而係呢個年代既父母身份認知,責任感同埋愛既問題,好多夫妻其實佢地自己都係溫室中成長,就算自己年紀大左,結埋婚有bb, 個心態都仲係做緊人地仔女果陣咁,完全一d已為人父母既認知都無,當自己個仔女係寵物咁養

睇完樓主個post心都up左一up

我細個2歲發高燒入左醫院, 姑姐姑媽阿麻放我入醫院,老母差唔多最尾先知,仲要入之前同同事打麻雀
細個個童年就係睇住老母打麻雀,自己坐埋一邊
而個老豆成日賭錢輸左發洩係我身上
升中派位自己填 自己決定
細細個想出去自行派位又冇人理我
拎住張表又唔知點填 又唔知點交
好好彩抽波抽中band 1英中

老豆 老母放工後既時候一個賭馬,一個睇娛樂版 冇人理你,生完連個細路升中都唔緊張,你話番工好辛苦攰要休息都話呀
一個賭馬 一個睇娛樂版+追劇
都唔肯放d時間落去個仔身上
中學時期剩係放低錢比你 自己搞掂

結論係
生左仔唔該盡老豆老母責任,無論你有幾低學歷都好,識睇報紙既都為下個仔女著想,盡下責任,唔好生完後放低錢比佢就叫盡責任,唔係個仔女嬲你一世 唔想養你既 呢d叫報應,無一個仔女唔想無family day
lm
樓主講得幾好 但好似唔對題
樓主講得幾好 但好似唔對題

同窮唔窮既關係唔大
聽過個媽媽係早出晚歸、多自己活動,無乜時間陪仔。有一晚個仔喊到拆天,話唔要訓覺,個工人以為佢發脾氣、想玩,唔願訓。之後個小朋友話,「我唔係唔想訓覺,但我真係好想等媽咪返黎,講故仔俾我聽」
就算係有錢,如果無心陪個仔,只係當佢係玩具,得閒想同佢玩就帶佢去街,無心情就擺低個仔俾工人,自己去幾日旅行,唔好生啦
睇呢個post再諗起父母幾關心我,眼都濕左兩鑊
真係好多謝佢地
各位聽日再傾 我訓教啦
有乜想知想問都可以講..睇下我答唔答到
其實今日已經比平時晏左好多訓教

你諗到咩就講咩啦,有興趣知
Lm
一早已經想講唔係有錢人唔好生, 第時個仔實怨鳩你唔父幹, 係蘋果人奶fb post 我係咁屌緊D 人自私唔為下一代著想呢個時候唔係有錢仲走去生B, 明知出到來唔夠人鬥仲要逼個細路考tsa, 真係痴媽根, 唔生咪得lo, 又冇人用支槍指著你個頭要你生, 死都要生咁就GG 啦, 個仔實怨你。

睇完樓主個post心都up左一up

我細個2歲發高燒入左醫院, 姑姐姑媽阿麻放我入醫院,老母差唔多最尾先知,仲要入之前同同事打麻雀
細個個童年就係睇住老母打麻雀,自己坐埋一邊
而個老豆成日賭錢輸左發洩係我身上
升中派位自己填 自己決定
細細個想出去自行派位又冇人理我
拎住張表又唔知點填 又唔知點交
好好彩抽波抽中band 1英中

老豆 老母放工後既時候一個賭馬,一個睇娛樂版 冇人理你,生完連個細路升中都唔緊張,你話番工好辛苦攰要休息都話呀
一個賭馬 一個睇娛樂版+追劇
都唔肯放d時間落去個仔身上
中學時期剩係放低錢比你 自己搞掂

結論係
生左仔唔該盡老豆老母責任,無論你有幾低學歷都好,識睇報紙既都為下個仔女著想,盡下責任,唔好生完後放低錢比佢就叫盡責任,唔係個仔女嬲你一世 唔想養你既 呢d叫報應,無一個仔女唔想無family day

Agger 班地方媽媽仲屌我話覺得只要供書教學, 已經盡咗做父母既責任, 屌真係痴根, 唔怪知得咁多年青人跳樓, 都睇唔到前路, 父母又當初自撚私生你出來, 以為唔洗理你自己搞掂啦
根本生仔就係自私行為啦

有D 自己都未照顧到自己就話去生, 都on lun 9 生出來又唔識教, 最後個仔就同有冇父母冇分別, 大個就跟住個社會去剝奪其他人, 好心唔係好環境咪撚生出來害個小朋友啦, 成班都自私閪來架
唔識教 無心教 蠢
呢三種人真係唔好生仔
認得樓豬了

好驚 點認得法

淘寶野食 就結婚
果位

依排要慳錢未有淘野食住 但睇中左個熱干麵好似好好食
窮人生仔 正仆街!
窮係會遺傳落下一代
但呢個都唔係咁緊要

最慘係依家太多人share 啲湊細路生活
但通常報喜多於報憂
啲相又揀靚靚可愛先post 出嚟
充滿正能量
令好多人高估咗自己嘅愛心同忍耐力
到生咗出嚟就搵各種方法逃避責任

高估自己愛同忍耐真係真既..一出世已經由朝喊到黑..又要同佢換片清潔..到大左少少又要教佢學行學講野
之後又要教佢去廁所唔好再著片
已經未計你要教佢知識上既野
單單係自理已經大把野要教
所以好多父母會將個小朋友放去讀全日咁就唔洗煩 佢最多時間就係學校老師幫我搞掂
唔該各位記者唔好將依個post覺得有趣又好點都好放上報..特別係仆街香港01
依個post既任何野都係我發夢見到..無任何價值..我唔想比我發夢入面既小朋友睇到影響到佢地
特別係上面講男仔頭女仔個d..唉
利申:上次垃圾香港01問都無問過我就將偽毒坤個post放上網重訪問埋偽毒坤條友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞