[有感而發]無錢窮撚真係諗清楚要唔要生仔

459 回覆
785 Like 10 Dislike
正皮加速
如果連自己嘅人生都未圓滿到 / 圓滿唔到嘅時候,真係憑乜撚野去生仔
生仔 = 將條故事主線由自己放落個仔
你嘅人生冇架啦,到時只會諗返工賺奶粉錢同湊仔
嫌戴套煩,食藥唔煩架掛
重平過買套添
係有錢無錢都唔好生

都唔係既..你有錢可以用你有既資源去栽培佢..無錢既話你就諗下搞掂自己生計後有無時間同願唔願意為佢付出
你地暑假有冇假放
窮人生仔正仆街
窮人最大問題係短視,見到小朋友得意就生,無諗點照顧,永遠只解決眼前一兩個月既問題,無諗長期培育同發展

無諗過點樣教育佢地..幫佢地安排
好記得個陣班k3升小學..佢地簡既學校只係為左近屋企..而唔會理間學校好唔好適唔適合自己既小朋友
最!緊!要!就!係!近!
我有個fd又係..生左兩件..早排終於輪到上公屋
個大仔就今年k3..岩岩派小學派到第一志願好開心 因為間學校好近屋企..明明有間距離屋企十幾二十分鐘路程既唔簡..因為唔想早起身帶佢返學
冇錢+新移民+住公屋呢班廢物先生得多
學費生活費政府比,一早送左個仔女返學之後打牌
生活好過一班日做夜做既打工仔
利申:親戚講,佢屋邨幼稚園做

個陣有個學費全免捰綜緩既家庭
當我日日返工前on99抽iPhone 但日日都抽唔中個陣..佢已經用緊iPhone
有次重叫我幫佢地影相真係嬲嬲幾..個下都唔知返工咁辛苦為乜
佢地唔洗做日日鍾意訓到幾點都得
On9
冇錢+新移民+住公屋呢班廢物先生得多
學費生活費政府比,一早送左個仔女返學之後打牌
生活好過一班日做夜做既打工仔
利申:親戚講,佢屋邨幼稚園做

個陣有個學費全免捰綜緩既家庭
當我日日返工前on99抽iPhone 但日日都抽唔中個陣..佢已經用緊iPhone
有次重叫我幫佢地影相真係嬲嬲幾..個下都唔知返工咁辛苦為乜
佢地唔洗做日日鍾意訓到幾點都得

人生嬴家
留名
愈睇愈傷心

都真係幾sad架
自己廢就要怪父母
但我見到好多女人都覺得自己天生就係母親, 一定要生, 環境好與壞都照生, 明知下一代一世俾人踩住都要生, 我真係覺得好自私, 點解一定要生? 唔生會死嗎?每次一見到前女友d 恨生仔個樣真係覺得佢地好自私,好似要鬥快生咁人有我又要有, 玩人地既細路梗係得意啦, 但到你有自己既小朋友既時候就會知幾難教,再講宜家D 高官個個作奸犯科講大話咩都做齊但升官發財, 香港已經到咗一個冇辦法灌輸正確價值觀既世代,同美國一樣, 唔通教個仔係呀你racist 同bully 人就做到總統啦咩? 宜家已經到咗唔係你識唔識教, 係你識教個細路都會發現原來做壞先會成功, 咁你點教?
但我見到好多女人都覺得自己天生就係母親, 一定要生, 環境好與壞都照生, 明知下一代一世俾人踩住都要生, 我真係覺得好自私, 點解一定要生? 唔生會死嗎?每次一見到前女友d 恨生仔個樣真係覺得佢地好自私,好似要鬥快生咁人有我又要有, 玩人地既細路梗係得意啦, 但到你有自己既小朋友既時候就會知幾難教,再講宜家D 高官個個作奸犯科講大話咩都做齊但升官發財, 香港已經到咗一個冇辦法灌輸正確價值觀既世代,同美國一樣, 唔通教個仔係呀你racist 同bully 人就做到總統啦咩? 宜家已經到咗唔係你識唔識教, 係你識教個細路都會發現原來做壞先會成功, 咁你點教?

所以好多生完小孩 逼住要移民 怕鬼左個制度
離開香港係咪最好
自己廢就要怪父母

我話你知你點勁都好, 有錢人既仔女都可以唔洗做剩賺老豆公司既dividend, 當你以為你儲五年有首期已經好叻仔, 人地未出來已經有兩棟樓俾個仔渣手, 唔洗講多, 林作已經係好例子, 根本唔洗做日日去溝女都得,又有老母送俾佢層樓,真係鐘意做咩都得, 仲同你on99挨個律師牌咩? 咁你仔女係個咁既世界大,會有咩價值觀呢? 同你感情好咪唔會係你面前埋怨你lo, 心入面一定會覺得屌父母自私生我出來挨, 自己都已經挨仲要下一代同你挨, 究竟唔係自私係咩?
離開香港係咪最好

錯外國一撚樣,呢度大撚把唔駛做白逗老豆公司份糧,日日玩超跑唔撚洗做既富二代,用錢請槍手寫essay, 書都唔洗讀有degree, 學位又係用橫手搶返來, 有錢就係大撚哂,你去邊都一樣, 係咪都仲堅持要生?
我明 我細過就係過呢d 生活,但絕對無放左工行陣先來接我呢樣野,佢地返工忙都沒法子,無人想,但久唔久接我早d 放學真係好開心

生唔生仔唔關窮唔窮,有無心教先重要
離開香港係咪最好

錯外國一撚樣,呢度大撚把唔駛做白逗老豆公司份糧,日日玩超跑唔撚洗做既富二代,用錢請槍手寫essay, 書都唔洗讀有degree, 學位又係用橫手搶返來, 有錢就係大撚哂,你去邊都一樣, 係咪都仲堅持要生?

人地移民唔係要同人比有錢生活輕鬆 你諗錯晒
好多家庭移民想自己多時間睇小朋友 小朋友返學又開心啲 冇咁大壓力 邊度都有有錢人 但有啲政府係有錢冇錢既人混埋一齊生活 唔會分開階級 大家都開開心心上堂 eg德國、丹麥
更重要想小朋友從小搵到自己目標 唔係係香港揀自己冇興趣既野讀
我明 我細過就係過呢d 生活,但絕對無放左工行陣先來接我呢樣野,佢地返工忙都沒法子,無人想,但久唔久接我早d 放學真係好開心

生唔生仔唔關窮唔窮,有無心教先重要

我都覺 如果生完唔想陪佢 教佢就唔好生 小朋友唔知咩係物質 佢識都係父母教
小朋友好簡單 就係個個星期有family day 平日都有父母陪 就夠
lm
我覺得窮唔窮唔係重點 係睇你肯比幾多心機落去個小朋友到 但如果係想養兒防老而生既話 真係祝你仆街含家產
睇曬

屋企唔係窮又唔係有錢 好慶幸細細個父母點都會花時間係自己身上 去下公園玩 去下圖書館陪我睇書 對我嚟講真係好開心 起碼我到而家仲會記得當時既情景

以前邊有咁多咩全日制班又保姆班 自己細路自己湊返 身力身為
而家d細路分分鐘對住幼稚園老師多過對父母 你平日返工都算 得閒湊都要俾嗰少少錢就交俾人湊 當個細路係咩

我之前個間全日制好多媽媽都係家庭主婦唔洗返工 我都唔明點解唔比個小朋友讀半日..自己可以陪佢地多d
我覺得窮唔窮唔係重點 係睇你肯比幾多心機落去個小朋友到 但如果係想養兒防老而生既話 真係祝你仆街含家產

我都有窮朋友 佢父母真心叻 成家人冇怨父母比唔到資源佢地 仲關係好好 佢地父母都要返工 我朋友話佢媽媽唔鬧佢地 會同佢地傾計 溝通到 所以朋友就算窮都努力讀書 大學畢業
睇曬

屋企唔係窮又唔係有錢 好慶幸細細個父母點都會花時間係自己身上 去下公園玩 去下圖書館陪我睇書 對我嚟講真係好開心 起碼我到而家仲會記得當時既情景

以前邊有咁多咩全日制班又保姆班 自己細路自己湊返 身力身為
而家d細路分分鐘對住幼稚園老師多過對父母 你平日返工都算 得閒湊都要俾嗰少少錢就交俾人湊 當個細路係咩

我之前個間全日制好多媽媽都係家庭主婦唔洗返工 我都唔明點解唔比個小朋友讀半日..自己可以陪佢地多d

可能佢地冇乜錢 下午同佢地去興趣班 同埋真係想有私人時間囉
離開香港係咪最好

你講緊大陸/香港人?講緊移民,比好啲學習環境下一代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞