[有感而發]無錢窮撚真係諗清楚要唔要生仔

459 回覆
785 Like 10 Dislike
大陸喱係唔會理你,佢地會繼續生繼續claim綜援

得閒嘆下茶湊下仔屌下西咁又過一日

你唔生佢地生

佢地只會教佢地個仔投親建制派

佢地個仔只會講清狗語

窮人唔生仔->輸入外來種->港人絕種
https://lihkg.com/thread/313717/page/1?ref=ios

果然係無人理

我諗我會見到真香港人絕種果一日

間學校係有提供依d服務..比有需要既人使用
你有人照顧我地係唔鼓勵'濫用'服務
所以我一開始都講..一開學已經同父母講星期六係會開放..但只會係玩玩具同睇電視
如果有人照顧不如留佢係屋企..你重嫌個小朋友留係學校唔夠耐咩

其實想玩盡啲星期六呢啲托兒服務直頭要收費啦
真係人工包埋咩

所以我上面都有講 星期六如果訓埋教係要收費..因為已經超出左服務範圍
我只可以香港係有唔少幼稚園有依d服務
岩岩食lunch有時間出下post..今晚放工先可以得閒覆返你地d留言..但見到大家對男仔頭女仔有興趣咁我再講多d
咁其實見到佢咁我都好唔忍心..所以我都會鍾意主動同佢傾下計雖然佢唔係我個班
咁有日佢同我講..佢好想好似我咁留長頭髮..我就同佢講你都大個啦下年就升小學..你真係想就同爸爸媽媽講啦
點知過左無耐 佢剪左個比之前更短既髮型
咁我都明短髮係易打理既....洗完頭唔洗點吹都已經可以好快乾
但又唔諗下個女已經成個仔咁樣

以方便照顧為原則
仲衰過養隻狗
唔識教都真係唔好生 唔好害咗個細路:(
太多人以為生仔係人生必做真係痴撚線
你知唔知有D生細路係為咗(以為)可以綁住另一半,又有D人係見到人有我有,有D係唔小心,有D係以為養兒可阿老,有D係家族心太強,有D係白痴......有好多你意想不到但又冇意思的原因
你知唔知有D生細路係為咗(以為)可以綁住另一半,又有D人係見到人有我有,有D係唔小心,有D係以為養兒可阿老,有D係家族心太強,有D係白痴......有好多你意想不到但又冇意思的原因

華人喺生仔呢方面嘅思想就係賤
班基層正能量撚快d幫仔女儲定錢買樓啦
係有錢無錢都唔好生

都唔係既..你有錢可以用你有既資源去栽培佢..無錢既話你就諗下搞掂自己生計後有無時間同願唔願意為佢付出

資源改變唔到好多問題

社會 教育 環境 風氣 政治 疾病 好多好多

今時今日嘅世界已經變成唔適合小朋友生活嘅世界 小朋友唔會得到個開心嘅童年 只有痛苦嘅競爭

唔好帶條生命嚟受苦 ! ! !
我諗樓主想帶出既已經唔係窮撚富撚生仔既問題
而係呢個年代既父母身份認知,責任感同埋愛既問題,好多夫妻其實佢地自己都係溫室中成長,就算自己年紀大左,結埋婚有bb, 個心態都仲係做緊人地仔女果陣咁,完全一d已為人父母既認知都無,當自己個仔女係寵物咁養

睇完樓主個post心都up左一up

我細個2歲發高燒入左醫院, 姑姐姑媽阿麻放我入醫院,老母差唔多最尾先知,仲要入之前同同事打麻雀
細個個童年就係睇住老母打麻雀,自己坐埋一邊
而個老豆成日賭錢輸左發洩係我身上
升中派位自己填 自己決定
細細個想出去自行派位又冇人理我
拎住張表又唔知點填 又唔知點交
好好彩抽波抽中band 1英中

老豆 老母放工後既時候一個賭馬,一個睇娛樂版 冇人理你,生完連個細路升中都唔緊張,你話番工好辛苦攰要休息都話呀
一個賭馬 一個睇娛樂版+追劇
都唔肯放d時間落去個仔身上
中學時期剩係放低錢比你 自己搞掂

結論係
生左仔唔該盡老豆老母責任,無論你有幾低學歷都好,識睇報紙既都為下個仔女著想,盡下責任,唔好生完後放低錢比佢就叫盡責任,唔係個仔女嬲你一世 唔想養你既 呢d叫報應,無一個仔女唔想無family day

同你一模一樣

差在兩老都冇錢

仲要明知冇錢都要格硬充大頭鬼,學校興趣班有得申請資助都唔俾我申請話怕俾人知

但又嫌貴唔俾我報,on99
lm
而係呢個年代既父母身份認知,責任感同埋愛既問題,好多夫妻其實佢地自己都係溫室中成長,就算自己年紀大左,結埋婚有bb, 個心態都仲係做緊人地仔女果陣咁,完全一d已為人父母既認知都無,當自己個仔女係寵物咁養

我細個2歲發高燒入左醫院, 姑姐姑媽阿麻放我入醫院,老母差唔多最尾先知,仲要入之前同同事打麻雀

老豆 老母放工後既時候一個賭馬,一個睇娛樂版 冇人理你,生完連個細路升中都唔緊張,你話番工好辛苦攰要休息都話呀

結論係
生左仔唔該盡老豆老母責任,無論你有幾低學歷都好,識睇報紙既都為下個仔女著想,盡下責任,唔好生完後放低錢比佢就叫盡責任,唔係個仔女嬲你一世 唔想養你既 呢d叫報應,無一個仔女唔想無family day

同你一模一樣

差在兩老都冇錢

仲要明知冇錢都要格硬充大頭鬼,學校興趣班有得申請資助都唔俾我申請話怕俾人知

痴線,你養大個仔女,人地老左唔養返你叫報應? 咩思維
生仔係還風流債架咋,屌你有幾可黎報恩

結論係

同你一模一樣

差在兩老都冇錢

痴線,你養大個仔女,人地老左唔養返你叫報應? 咩思維
生仔係還風流債架咋,屌你有幾可黎報恩
窮人真係咪撚生
但我哋香港窮人唔生嘅時候
班新移民係鳩咁生
下一代變哂大陸西
我哋仲要交稅比福利佢

依家已經好多香港人唔生啦
我老婆間幼稚園都唔少都係新移民/外藉小朋友
個個係鳩咁傳窮人咪生仔 月入冇10萬都咪撚生
即係除左醫生飛機師等專業人士等先有資格生
依家咪搞成咁 香港人最叻踩自己人

你自我感覺良好姐 大把經濟數據講左香港生活幾差 政治又係死局

我冇自我感覺良好
只係睇唔過眼成日傳呢句窮人生仔正仆街
大圍嘢小市民冇能力改變太多
不過香港生活差=唔想下一代慘=唔好生?
會唔會太消極

因為哩到大部份人都係未過30歲🤡

其實無心引戰 但真係睇唔過眼

過咗30啦我咁係咪有資格講嘢
不如我又講返你知我見到乜?
你老婆做幼稚園應該都知唔少細路有學習障礙/身體有事要定期睇醫生/見治療師?
你知唔知一個細路由確診到有接受治療要幾耐?
當你個仔3歲,你懷疑佢自閉,去CAC排大半年,見教育心理學家,覺得冇乜嘢,叫你半年後再返嚟,跟住個你4歲幾,先確診自閉,但因為唔係嚴重,特殊位又未到你個仔去,去普通學校,啲老師又唔會理你個仔係係自閉唔會識教,然後排期定期見職業治療師言語治療師,排一年左右啦,你個仔5歲就可以做評估。跟住咪一個月一次訓練。上咗幾堂你覺得咁少冇乜用,個仔跟唔到主流學校學習需要?sorry你個仔已經要報小學喇~考唔到你嘅事。然後小學都有治療,一個月一次,每次3,4個字,返到屋企你又唔識同個仔練,咁點算?冇架喇升中學呢世人都係咁

如果你有錢?3歲已經可以送個仔去評估+治療
你個仔就大好多機會catch up到學習做返正常人

做咩咁消極啫人地個仔自閉唔代表自己嗰個會咁,right?

睇來依家特殊教育出左大問題,細個巴富街特殊教育組跟,一路跟到中學,周末一定有堂上,上到天文地理文史哲乜都齊,但呢幾年聽老師朋友講,已經無左呢回事。

雖然我地呢班友,唔叫好有成就,起碼都重應對到人。
我個小朋友兩歲,兩公婆除咗返工大部分時間都陪佢
其實真係會覺得相處時間好開心,好唔夠
尤其是呢個階段大得好快,會好珍惜同佢一齊嘅時間
樓主講嗰類父母唔係窮咁簡單,根本唔知點解要小朋友,或者無認真study點做父母
無得講,輸起跑線新就係呢啲
唔係話無興趣班無家底
而家最基本嘅愛同陪伴都無
好慘
睇完第一頁
似係做人父母冇責任心多過因為窮搞到個細路要留係學校

你唔生佢地生

佢地個仔只會講清狗語

https://lihkg.com/thread/313717/page/1?ref=ios

果然係無人理

其實你去一轉上水粉嶺甚至大埔
都會見到好多中小學生講普通話
上水某d中學直頭成級都講普通話添
我都係2x 歲窮爸
成日放低細路。。。比太太同阿媽睇自己出街

結論係

同你一模一樣

差在兩老都冇錢

好撚慘
喺窮人POST我都講過 呢度順便講多次

真人真事 上次十一二點喺某中產區地鐵站有對父子
個老豆個樣已經好疲 估佢地食完飯行完街返屋企
個仔突然喺地鐵站話好想畫畫
老母話不如返屋企沖埋涼先啦
個老豆講 唔緊要啦 喺度坐吓囉 叫個老婆返去沖涼先
個老豆就攞部IPAD加嗰支APPLE筆出嚟俾佢坐喺地鐵站度畫
嗰刻真係心諗 呢個細路真係好好運
點解個老豆可以咁有教養

你唔生佢地生

佢地個仔只會講清狗語

果然係無人理

其實你去一轉上水粉嶺甚至大埔
都會見到好多中小學生講普通話
上水某d中學直頭成級都講普通話添

香港人絕種 WFC
下一代問題
反正唔生
五六十年後香港變臭港閪港陸沉都唔關我事
幼稚園包埋晚餐
見識少真係未見過

錯外國一撚樣,呢度大撚把唔駛做白逗老豆公司份糧,日日玩超跑唔撚洗做既富二代,用錢請槍手寫essay, 書都唔洗讀有degree, 學位又係用橫手搶返來, 有錢就係大撚哂,你去邊都一樣, 係咪都仲堅持要生?

人地移民唔係要同人比有錢生活輕鬆 你諗錯晒
好多家庭移民想自己多時間睇小朋友 小朋友返學又開心啲 冇咁大壓力 邊度都有有錢人 但有啲政府係有錢冇錢既人混埋一齊生活 唔會分開階級 大家都開開心心上堂 eg德國、丹麥
更重要想小朋友從小搵到自己目標 唔係係香港揀自己冇興趣既野讀

但如果小朋友去到外國一樣受到不公平對待,咁係咪應該考慮當初唔好生好過生? 點解一定要生跟住要下一代俾有錢人踩住呢?

資本主義下既社會 永遠都有上下階級 呢個世界如果只有上階級既人先應該生既話 只可以同你講 Gameover

咁照你咁講你既下一代即使永遠係下階級既人俾人統領你都冇所謂啦? 咁你記住第時小朋友問你點解明知我一世要做下階級人你都生我出來挨, 你就咁樣答返佢, 係呀, 你就係要做下階級既人, 唔係呢個社會就gameover. 如果係咁我寧願唔生,玩9自己下一代

無人講過話你既下一代一生出黎就會定係咩階級 有錢人既仔女都可以敗晒成副身家 窮人都有可能白手興家 我一直都話生唔生仔個重點係在於你識唔識教

但個topic 係窮人應唔應該生, 冇錯,窮人都可以係好稱職既父母,教好小朋友, 但小朋友既未來如果都係低下階層,你覺得佢地唔會怨父母點解生佢地出來咩? 佢地點發奮都追唔到有錢人,咁樣既人生真係值得生出來?

Agger 教得好唔關有冇錢事
但值唔值得生個到
乜淨係用錢衡量
好既人生個個定義唔同
有錢有地位唔代表一定幸福喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞