[有感而發]無錢窮撚真係諗清楚要唔要生仔

459 回覆
785 Like 10 Dislike
講下一個我諗我依世都唔會忘記既小朋友
個小朋友讀k3既女仔黎..短頭髮戴眼鏡..個名男又用得女又用得 因為學校日日都係著運動服
所以我一直都以為依個女仔係一個男仔
有一次依個小朋友問我 點解有人叫佢先生..我諗都唔諗答佢..咁你男仔黎緊係叫你先生 事後諗返起我真係on99
咁我係幾時發現佢係女仔呢 就係有次我係女廁見到佢
之後我即刻返去問我個partner..佢話係呀佢其實女仔黎..不過你唔洗驚訝 佢個陣都係以為佢係男仔黎
而班上面更加有d仆街家長同佢既小朋友講..係學校唔好同依個女仔玩..點解我地會知 因為佢地個d好刻意既行為係好易發現而小朋友都唔會講大話
但係班上面既大部分女仔..都因為佢既外表而唔同佢玩
絲打請繼續

不如你地講下有乜想知 等我睇下講唔講到

想聽你講睇到既野 講多D
有好多老豆老母生左個細路出嚟 但又唔想照顧個細路
寧願比錢人 將個仔交比其他人照顧 都唔想自己照顧

如果唔想理佢..真係唔好生佢出黎害左佢
想聽絲打講野
請繼續
皮已正
其實,有錢人都無咩時間見仔女

1dd啦..我依家無做上面講緊既屋村學校
做緊間都算中產先讀得起既學校
你話做醫生既忙唔忙呀..起碼都大部分時間送到個小朋友返學..有時有d野係睇你想唔想做同做唔做架姐
睇到有d心酸
得閒而唔理自己仔女既就唔好生啦
越生得多先有越多福利
睇到有d心酸

然後就話自己照顧仔女到心力交瘁
將仔女交比政府照顧
到仔女出身就接佢地返屋企收家用
重未講完上面講果個成個男仔既女仔..繼續講
咁你地都應該估到依家d女仔最鍾意仍然係Elsa..唔好問我點解 我無睇過套電影答唔到你地
而佢地個個都會覺得自己係Elsa..港女公主病應該細細個就已經有啦 差在越大個病情越嚴重
咁依班好迷戀elsa既小朋友..係生日會既時候..特別鍾意扮公主返學..其實我想講係好得人驚 重要有d呀媽幫佢地淘左條假髮夾住
個下見到你真係心諗

為左等大家明白..我係淘寶搵左圖等大家睇下幾咁騎尼

咁依班當正自己係elsa公主既人士..當然覺得自己同依個男仔樣既女仔好唔同..試過有次..依班小港女對住佢講..我地個個都係公主..但你唔係
個小朋友聽到你話幾hurt..而港女真係咁樣練成
越生得多先有越多福利

唔止越生得多越多福利 我係依間學校見過更多為左捰多d資源既手段
依d遲d可以慢慢同你地講..
呢d老豆老母唔死都無撚用
希望第時比仔女放喺老人院無人探
睇到有d心酸

當你望到佢地幾恨父母黎接放學個樣先心酸
重要佢地未讀幼兒園之前..有部分已經讀緊嬰園
姐係話野都未識講..行都未識行個陣..已經有近十個鐘留係嬰園
佢地既童年真係咁渡過
皮已正
利申讀緊幼教
以前我讀上午校,返學放學都係交比保母,
一星期都唔知有冇3 日見到父母架
都係咁過
由開頭就期待,到最後wfc
佢地冇咩點接過我放學
但對細佬完全唔同,重男輕女
好撚慘,而家啲人生仔都係為左打卡影相 成日話咩帶佢地去呢度旅行去邊度玩 但湊佢果個永遠都係婆婆公公 工人姐姐,而個細路根本唔需要去啲咩地方,只係要父母同佢地一齊既時間。

以前啲人生仔一係為左增加生產力一係為左延續優質基因,而家阿豬阿狗都生,生完又唔教唔理,淨係俾錢佢上堂,都唔知生黎做乜。

好認同你講既野,請繼續加油。
好撚慘,而家啲人生仔都係為左打卡影相 成日話咩帶佢地去呢度旅行去邊度玩 但湊佢果個永遠都係婆婆公公 工人姐姐,而個細路根本唔需要去啲咩地方,只係要父母同佢地一齊既時間。

以前啲人生仔一係為左增加生產力一係為左延續優質基因,而家阿豬阿狗都生,生完又唔教唔理,淨係俾錢佢上堂,都唔知生黎做乜。

為左滿足虛榮心,用完就掉返比老師
跟手屌你教得差
皮已正
利申讀緊幼教

加油呀 依行唔係唱下abc講下故事又一日
背後幾多野做真係我地先知
但見到小朋友成長有進步真係好開心既事
呢d老豆老母唔死都無撚用
希望第時比仔女放喺老人院無人探

老人院好貴架依家
以前我讀上午校,返學放學都係交比保母,
一星期都唔知有冇3 日見到父母架
都係咁過
由開頭就期待,到最後wfc
佢地冇咩點接過我放學
但對細佬完全唔同,重男輕女

所以真係唔係話有無時間..而係如果佢想
點都會抽到時間出黎
有少少題外話 想知絲打畢業之後 同班個啲多唔多人轉行
好多仆街父母諗住生細路養兒防老 養細路果筆錢用黎自己洗分分鐘仲好
生著唔識教佢 或者生左個曳仔 佢第時怨鳩你真係大家都冇癮
正評留名

肯帶佢去玩帶佢旅行我覺得真係算係咁架啦 起碼放假都同佢一齊過同肯花錢係佢地身上
雖然好多人會話咁細個帶完去旅行都唔記得架啦
但如果你地見到小朋友去完旅行之後..係喊住話唔要返學 你就知個幾日佢地有得全日對住自己父母係幾咁開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞