[有感而發]無錢窮撚真係諗清楚要唔要生仔

459 回覆
785 Like 10 Dislike
留明

留名 黎緊讀PGDE 想睇下d經歷

你讀邊間 ft定pt
之前實習都有件趣事
個陣幼稚園要同班細路做評估
其實都係考番功課做過既野
有個女仔佢本身幾叻
但班主任教個陣佢冇聽所以唔識做
其實啲評估成績都冇咩大不了
點知同完佢老母講
第二日放學佢好撚認真咁講左堆野

:家長 :班主任
:我尋晚同佢傾左好耐架喇 唔係佢冇聽書 係佢隔離個小朋友嘈住佢唔比佢聽囉
:...... 其實唔緊要既 下次再努力呀

明撚明坐佢個女隔離個個小朋友有自閉唔會講野

利申 幼教仲未grad
各位聽日再傾 我訓教啦
有乜想知想問都可以講..睇下我答唔答到
其實今日已經比平時晏左好多訓教
Lm
咁個男仔頭小朋友後來點?
留名支持繼續打
留明

留名 黎緊讀PGDE 想睇下d經歷

你讀邊間 ft定pt

pt 夜校
我而家有教興趣班同play group ,但都睇得出屋企條件好同唔好既小朋友係有分別
不過而家最煩係暑假混左班,見到堆K2 K3 不停蝦個K1 BB仔
認得樓豬了
認得樓豬了

好驚 點認得法
之前實習都有件趣事
個陣幼稚園要同班細路做評估
其實都係考番功課做過既野
有個女仔佢本身幾叻
但班主任教個陣佢冇聽所以唔識做
其實啲評估成績都冇咩大不了
點知同完佢老母講
第二日放學佢好撚認真咁講左堆野

:家長 :班主任
:我尋晚同佢傾左好耐架喇 唔係佢冇聽書 係佢隔離個小朋友嘈住佢唔比佢聽囉
:...... 其實唔緊要既 下次再努力呀

明撚明坐佢個女隔離個個小朋友有自閉唔會講野

利申 幼教仲未grad

D家長癲起上黎係好痴線 所以評估表成績表係要好小心咁去做
咁個男仔頭小朋友後來點?
留名支持繼續打

個男仔頭重有好多野可以講 聽日繼續
真係要訓
認得樓豬了

好驚 點認得法

淘寶野食 就結婚
果位
正評留名
正評留名
窮係會遺傳落下一代
但呢個都唔係咁緊要

最慘係依家太多人share 啲湊細路生活
但通常報喜多於報憂
啲相又揀靚靚可愛先post 出嚟
充滿正能量
令好多人高估咗自己嘅愛心同忍耐力
到生咗出嚟就搵各種方法逃避責任
係有錢無錢都唔好生
窮人最大問題係短視,見到小朋友得意就生,無諗點照顧,永遠只解決眼前一兩個月既問題,無諗長期培育同發展
冇錢+新移民+住公屋呢班廢物先生得多
學費生活費政府比,一早送左個仔女返學之後打牌
生活好過一班日做夜做既打工仔
利申:親戚講,佢屋邨幼稚園做
留名
愈睇愈傷心
lm
睇曬

屋企唔係窮又唔係有錢 好慶幸細細個父母點都會花時間係自己身上 去下公園玩 去下圖書館陪我睇書 對我嚟講真係好開心 起碼我到而家仲會記得當時既情景

以前邊有咁多咩全日制班又保姆班 自己細路自己湊返 身力身為
而家d細路分分鐘對住幼稚園老師多過對父母 你平日返工都算 得閒湊都要俾嗰少少錢就交俾人湊 當個細路係咩
有時唔係d家長怪獸,未出世就搵定學位,而係真係有遠見有諗法既家長真係會為仔女計劃,一個好既計劃省返未來仔女冤枉路可能係十年二十年
睇曬

屋企唔係窮又唔係有錢 好慶幸細細個父母點都會花時間係自己身上 去下公園玩 去下圖書館陪我睇書 對我嚟講真係好開心 起碼我到而家仲會記得當時既情景

以前邊有咁多咩全日制班又保姆班 自己細路自己湊返
而家d細路分分鐘對住幼稚園老師多過對父母 你平日返工都算 得閒湊都要俾嗰少少錢就交俾人湊 當個細路係咩
其實唔關係咪有錢事嫁喎係對父母識唔識教
零負評
近年啲細路曳左好多咁
以前好鐘意小朋友,
依家見到覺得煩 又無禮貌又串柒柒 周街鳩叫 亂咁跑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞