[有感而發]無錢窮撚真係諗清楚要唔要生仔

459 回覆
785 Like 10 Dislike
可唔可以唔好成日.. .. .. .. ..
睇得好辛苦

【即時文摘】要恢復優生學(陶傑)

美中兩國專家在中國農村研究結果,發現中國農村六成嬰兒,因為父母不懂養育,資源不足,譬如農民父母揹幼兒下田耕作,幼兒只見到大人的背部,並無語言目光交流,形成「智力發展遲緩」,「影響中國未來人力資本質量」。

什麼「影響未來人力資本質量」,剝開這等偽學術語言含羞答答的包裝,講得赤裸直白一些,就是此等未來農民人口,將來屬於普遍的低智,也就是北京人說的:傻B。

中國是一個小農民族,六成嬰兒長大了低智,整個民族的傻B化,將會擴大。中國人的民族性,經魯迅先生定性,上一世紀的民國,本來已經不怎麼樣,但到了本世紀,民國沒有了,良心精英如劉曉波,又關押至死了,「上智」淘汰,「下愚」繁殖,奴才則靠舔拍說謊上位,這種質素的民族,一旦「強大」了,走向世界,會是什麼模樣,你看看日本和泰國,酒店、餐廳、公廁、百貨商店的簡體中文告示是什麼,就知道了。

民國學者潘光旦,最早引入西方的優生學,主張須以政府行政手段,防止一個民族的智障化,提升民族質素。優生學是柏拉圖最早提出的,到了二十世紀初,英國也推行,但到了精神病患的希特拉手上,其迷信優生學趨於極端,竟然將猶太人滅絕。

馬克思列寧的共產主義,也減絕了至少兩億人。然而戰後西方學院,左翼橫行,認定優生學催生納粹,禁止優生學研究。馬列催生毛澤東和波爾布特,卻不禁止馬克思主義理論。為什麼?因為猶太人在西方勢力龐大,而馬列共產,害死的除了俄國人,主要還是蒙古利亞種的中國人、朝鮮人、越南柬埔寨人。在西方左翼潛藏的優生意識之中,莫斯科以東的種族文明,均低級於歐洲,所以亞洲因共產死多少人,無所謂,馬克思主義,還很浪漫,出了英國郝爾彬這種領袖,優生學則是罪孽。
一個民族基因退化,如何處理,當然是一門科學。李光耀就不理會禁忌,推行優生,真是好樣的。跳紅舞的廣場大媽,醜態百出,雖已達肥胖收經之年,這等質素,此等婦人生下的子女,又能會是好種?男女平等,香港的維園阿伯,為何應享有與歐洲人一樣的投票權?

中國東南沿海人口,優生學較佳,因為春秋戰國,齊魯吳越楚,水土肥沃,孕育出文化。長安與四川亦佳。陜西甘肅,為暴秦孕生的黃土地,這個種特別劣。而民國三十八年,是南京上海的優秀文化,敗給了延安和西柏坡。

美國人再收養貧窮女童,也救不了多少。恢復全球優生學論述,保障地球的石油和農產品不浪費於低質素的人口,以防止人類滅亡,此為第一要務。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56945288&category_guid=10829392&category=instant&issue=20170713
個個起勢屌唔識教
點為之識教?
比佢學呢樣個樣 又屌人怪獸家長乜柒
唔上興趣班 又屌話放養, 教唔到個仔入好學校 一生玩完
要佢入名校 又話催谷

仲有因咩原因生仔先唔係自私?

為左小朋友快樂囉 但係呢個世代快樂嘅童年已經唔再存在架啦
你點都阻止唔到呢個教育制度強姦你個小朋友
阻止唔到地球環境惡化
阻止唔到資本家同政權操縱社會資源
阻止唔到社會風氣敗壞
所以
窮人富人都唔好生 !

識教其實係要教番小朋友自己思考 品德 為人設想
簡簡單單教好呢幾樣野已經好好

老實講到底咩係快樂嘅童年?
如果要咁廣泛去定義人快唔快樂,
其實人類真係有快樂過咩?
就算原始人定現代有錢人都一樣會有煩惱
以前更加有戰亂,但大家都係咁樣過日子
每一個時代都有各自各嘅煩惱,不快,
人呢種生物根本就冇辦法完全滿足㗎啦

我屋企都唔係有錢人家,做嘢之後都要比家用
雖然大個咗有時都會覺得辛苦,但唔至於後悔自己生於為人
至少身邊仲有好多事物值得我地去體驗,感受

兩公婆如果真係有心理準備迎接新生命的話
點解仲要咁執著人生嘅編排同起跑線?

btw自己都未搞掂就中出嘅廢青就算鳩數啦

其實我都唔知咩係快樂嘅童年架
我自己嘅童年就不過不失啦 中三四前都唔算刻苦
小學初中放工可以同 d 朋友9 fing 下 追下卡通
有時俾阿媽打下 迫下溫書咁
物質我就無乜 但都叫開心嘅

但係我知道今時今日 d學生過嘅係非人生活
幼稚園唔洗補習小學都要 日撚日上 d 咩興趣班 冇興趣都要"培養"興趣 功課考試多到日撚日都要十二點先訓得
"為你前途舖路呀 提升你競爭力呀 日後日子輕鬆 d 呀"
未生就誓神劈願話一定唔會迫個細路 生左就開始驚啦 驚執輸
咁嘅童年 你開心俾我睇 ? 我都好希望係我偏激 但為勢所逼 我見到太多悲慘嘅小朋友 所以 唔好帶個小朋友嚟呢個世界

我仲未講社會同生態環境嘅轉壞趨勢
唔係個個時代都有佢嘅煩惱同不滿 係世界愈變愈壞 因為人口增多 資源減少 壽命延長 呢 d 係不可逆轉嘅大趨勢
我好想你駁到我
你講緊係班生完唔撚理嘅家長..關無錢咩事..有錢個理咪又係搵賓妹湊..仲話老師..標題都唔撚識開..
其實我真心想問覺得唔生仔人類會滅絕既人諗咩? 如果全世界都咁諗咁就大穫,成個世界玩完, 每一日有幾多人生BB 你知唔知? 香港小唔代表中國印度小,人類應該考慮點去減小生育而唔係擔心人類滅絕, 人類未滅絕地球應該會有飽和先。再講, 宜家呢個世代即使父母身教好好, 小朋友都會學壞, 最重要係大圍因素都不利生小朋友都堅持要生, 會唔會覺得因為你自私要生既呢個決定影響咗小朋友既一生? 佢地唔怨你因為孝順, 但唔代表佢地唔覺得你生佢出來係玩9佢架 既然你都經歷貧窮,點解仲要自私到下一代同你一齊挨窮? 唔好用咩BB 係生命呢架呢D 冠冕堂皇既籍口去成就自己既私慾先得架, 仲要話人類滅絕咁撚好笑既籍口去支持自己生
最on9係仲有人會覺得讀書唔關有冇錢事
屋企又係窮 老豆本來就唔想生我
細個幼稚園放學 成日揾埋啲35識7既阿叔黎接我
有時重唔記得左接 要老師打電話
打完都要6,7點先黎接
學校已經無乜人 個陣細 個刻只係覺得小小唔開心
但好多老師已經係背後討論你

到依加大個 去實習
有個k1小朋友 無返學好耐
一返黎就發燒又成
放學無人接 屋企人完全唔知佢放幾點
打過去 2個幾鐘先黎接
但屋企人一早知佢唔舒服

真係唔知依加既家長責任心放左去邊?
有好多時候童年就係咁比人破壞
到依加我都好記得無比人接放學既情景同感受
lm...
好同意樓主,身同感受好有畫面,利申有個細我九年既妹妹,我中一佢就K1(當年).... 我掛住打機唔接佢放學
諗起讀幼稚園有次呀媽好耐都未接我
直到老師打俾佢先黎
原來佢訓晏覺唔知醒接我
其他小朋友一個一個咁走, 等到想喊, 當時真係好期待呀媽快d黎接我, 我想食夾餅(平時佢接放學好準時, 仲會拖住我買野食)
期待屋企人黎接放學既感覺, 到依家廿幾年後仲記得
時代唔同, 依家雙親都要返工,好忙
多d親子相處時間, 小朋友可能記到種快樂一世
窮又唔理仔女既唔該唔好生
留名
根本係香港買樓 結婚 生仔都係on9
有咩好辯駁,零討論價値

大把戇鳩繼續做呢幾樣嘢
根本係香港生仔就係on9
根本係香港買樓 結婚 生仔都係on9
有咩好辯駁,零討論價値

同我諗既一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞