[有感而發]無錢窮撚真係諗清楚要唔要生仔

459 回覆
785 Like 10 Dislike
睇完之前有巴打開個post講窮人向唔到上流個post..真係好感慨
自己係教幼稚園..一入行就去左間屋村到無得再屋村既學校道教..班入面十個有九個都係租公屋..淨返一兩個就住附近居屋或私樓..其實你由個幾歲人仔已經睇到佢地既分別
不過我一開始都同自己講..佢地小朋友姐..我都希望佢地有個快樂童年唔會日日都補習又上十個興趣班
咁佢地當然無乜邊個有上興趣班..而每日放學活動都係出面公園玩
因為我間學校係全日制學校..可以比多少少錢就留耐d重包埋晚餐..小朋友係八點就可以返學..最晏七點半先走..你無睇錯..一個兩歲人仔..可以一日差唔多十二個鐘留係學校..我當佢返到屋企..父母重會比下野佢食..加埋沖涼洗頭再玩一陣..頂多十點都要訓啦
你會發現依班小朋友對住父母既時間少之有少
有部分家長真係生活逼人..所以先至逼不得已要自己既仔女日日返學既時間重多過大人返工
但慢慢我地做老師既..只會有種你唔想照顧佢..點解要生佢既感覺..上面講到學校有得比多少少錢($20內)就可以留耐d包埋食飯..因為我地老師都無可能返十二個鐘工..所以我地都係輪班..試過有好多次..我地係見到個d比左錢留係學校既小朋友既父母..係樓下商場行逛..食野..都唔上去接佢地既小朋友
個下我地真係會問..依班人有幾愛佢地生出黎既小朋友
可能你會覺得..會唔會講得太誇張呀..買完野先接佢有乜問題..肯定係你班老師唔鬼想做野..想快d放工(無論佢早過7點半走個老師都無得早走)..但如果你見到班小朋友見到父母終於黎接佢地幾咁開心個樣..你真係唔明佢班父母點解忍心..咪接左佢先一齊行..一齊食野唔得架咩
有人睇繼續
留名
有人睇繼續

繼續
好啦..咁全日制學校除左一至五朝八晚七點半外
星期六當然都係開放既..學期初既時候我地已經同家長講星期六學校係開放..但如果無特別需要..其實都唔洗返學..因為係唔會有堂上..返黎只係玩玩具同睇電視
如果有人照顧佢..不如留返係屋企..我地咁同家長講當然唔係依班老師又唔撚想返工..因為無聊返左一個同一百個我地都係要跟更表返工
星期六係好撚多小朋友返黎..你話係咪完全無人照顧..唔係囉..有d呀媽係家庭主婦..因為覺得我交左學費(政府資助後其實有部分係一蚊都唔洗出)當然唔好蝕..又有早餐午餐食..打風都帶佢返學啦
又有部分家長唔想個小朋友係屋企阻住哂..試過有個呀爸話自從無左工人(依個已經係依道算做有錢d既一家)..所以星期六佢地要清潔屋企..所以佢地既小朋友唔可以係屋企阻住..果個你個仔黎架..係屋企咁阻住你不如唔好生呀
好啦..咁全日制學校除左一至五朝八晚七點半外
星期六當然都係開放既..學期初既時候我地已經同家長講星期六學校係開放..但如果無特別需要..其實都唔洗返學..因為係唔會有堂上..返黎只係玩玩具同睇電視
如果有人照顧佢..不如留返係屋企..我地咁同家長講當然唔係依班老師又唔撚想返工..因為無返左一個同一百個我地都係要跟更表返工
星期六係好撚多小朋友返黎..你話係咪完全無人照顧..唔係囉..有d呀媽係家庭主婦..因為覺得我交左學費(政府資助後其實有部分係一蚊都唔洗出)當然唔好蝕..又有早餐午餐食..打風都帶佢返學啦
又有部分家長唔想個小朋友係屋企阻住哂..試過有個呀爸話自從無左工人(依個已經係依道算做有錢d既一家)..所以星期六佢地要清潔屋企..所以佢地既小朋友唔可以係屋企阻住..果個你個仔黎架..係屋企咁阻住你不如唔好生呀
lm
認同
窮人生仔真係苦了下一代
星期六呢都有得比少少錢留係學校耐d..但就無平日一至五留咁耐..最多留到三點半..咁星期六佢地比錢留係學校做咩呢..就係訓教啦
所以呢..都唔多人會選擇既..但偶然都有既..可能一個月入面有一至兩個星期有人留低
試過有次 有個k3小朋友星期六留低..咁我就八卦問下佢呀爸呀媽呢 佢話呀媽返工
呀爸同朋友行山 依d父母你話邊道搵..平時已經日日將個女留到七點先放學..星期六就放佢係學校..自己同朋友去行山 我明日日返工係好辛苦..但小朋友係你自己要生既..生佢出黎唔該付返少少責任呀屌你..你自己就去玩..個女就留係學校
Lm
認同
窮人生仔真係苦了下一代

記得好耐之前重讀緊大學我同我男朋友講 無錢真係唔好生仔..唔係盞害左佢一世
個陣佢重話我..咁窮人依世都唔洗生啦
但幾年之後 當我開始催佢幾時結婚呀 日日對住學校d小朋友我都想要一個既時候
佢竟然同返我講未儲夠錢 唔可以結住..唔可以生住..未夠錢養佢
出到黎做野 真係會令人諗野都成熟左同埋比依個社會令你睇到現實
唔係個個窮人父母都係咁嘅
但尼D父母真係pk黎
唔係個個窮人父母都係咁嘅
但尼D父母真係pk黎

咁當然啦..但生之前真係諗一諗生左出黎邊個照顧佢呢..你又有無時間陪佢呢
真係ok啦覺得無問題我理得你生成隊足球隊呀

但唔好因爲慳個十蚊八蚊又或者日日上連登聽d巴打講中出即飛後搞大人個肚之後焗住負責任..最後唔止害左自己同個女仔..個小朋友咁就一世架啦
有人睇再繼續
唔係好似自己對住自己鳩up咁
拜金拜物質既垃圾社會既「現實」

只可以怪香港貧富懸殊得太誇張..唔係大家想咁重視物資咁重錢..而係如果你乜都無既時候真係幾歲人已經好似睇唔到佢既將來
絲打請繼續

只可以怪香港貧富懸殊得太誇張..唔係大家想咁重視物資咁重錢..而係如果你乜都無既時候真係幾歲人已經好似睇唔到佢既將來

香港﹖你有病。
係有左科學科技之後既全人類。
絲打請繼續

不如你地講下有乜想知 等我睇下講唔講到
有好多老豆老母生左個細路出嚟 但又唔想照顧個細路
寧願比錢人 將個仔交比其他人照顧 都唔想自己照顧
其實,有錢人都無咩時間見仔女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞