[有感而發]無錢窮撚真係諗清楚要唔要生仔

459 回覆
785 Like 10 Dislike
岩岩食lunch有時間出下post..今晚放工先可以得閒覆返你地d留言..但見到大家對男仔頭女仔有興趣咁我再講多d
咁其實見到佢咁我都好唔忍心..所以我都會鍾意主動同佢傾下計雖然佢唔係我個班
咁有日佢同我講..佢好想好似我咁留長頭髮..我就同佢講你都大個啦下年就升小學..你真係想就同爸爸媽媽講啦
點知過左無耐 佢剪左個比之前更短既髮型
咁我都明短髮係易打理既....洗完頭唔洗點吹都已經可以好快乾
但又唔諗下個女已經成個仔咁樣

睇到呢個小妹妹, 令我諗返起以前細個, 我阿媽又係好鍾意剪短我D頭髮, 小學試過一次頭髮短到成個男仔咁, 果日著運動服返學, 入女廁比人望住, 果一刻我真係勁憎我阿媽

我係直至到中學先可以自己決定留長頭髮! 希望小妹妹唔會好似我咁慘

我都試過,過馬路俾後面個呀婆同個孫講:你睇下人地哥哥幾乖

我諗我最慘 有個仆街老母 小學時 有次我嘈買野食 佢唔買仲激嬲左佢 佢屌我成日唔紮頭髮 拎交剪扯住我啲頭髮黎剪 樣衰到無地自容都要返學 之後被逼剪短左

利申 多年恩怨 已斷關係

我個女由出世都而家都無剪後面d頭髮

個個小妹妹都中意長頭髮 真係命根 啲父母好多時都唔識係小朋友角度出發
個仔除左星期六 24小時都係我湊
我諗樓主想帶出既已經唔係窮撚富撚生仔既問題
而係呢個年代既父母身份認知,責任感同埋愛既問題,好多夫妻其實佢地自己都係溫室中成長,就算自己年紀大左,結埋婚有bb, 個心態都仲係做緊人地仔女果陣咁,完全一d已為人父母既認知都無,當自己個仔女係寵物咁養

睇完樓主個post心都up左一up

我細個2歲發高燒入左醫院, 姑姐姑媽阿麻放我入醫院,老母差唔多最尾先知,仲要入之前同同事打麻雀
細個個童年就係睇住老母打麻雀,自己坐埋一邊
而個老豆成日賭錢輸左發洩係我身上
升中派位自己填 自己決定
細細個想出去自行派位又冇人理我
拎住張表又唔知點填 又唔知點交
好好彩抽波抽中band 1英中

老豆 老母放工後既時候一個賭馬,一個睇娛樂版 冇人理你,生完連個細路升中都唔緊張,你話番工好辛苦攰要休息都話呀
一個賭馬 一個睇娛樂版+追劇
都唔肯放d時間落去個仔身上
中學時期剩係放低錢比你 自己搞掂

結論係
生左仔唔該盡老豆老母責任,無論你有幾低學歷都好,識睇報紙既都為下個仔女著想,盡下責任,唔好生完後放低錢比佢就叫盡責任,唔係個仔女嬲你一世 唔想養你既 呢d叫報應,無一個仔女唔想無family day

你講起發燒 試過有次有個小朋友發燒
佢地住既地方同學校距離好遠要過海..因為呀爸返工係附近所以先係道讀
呀媽就無業既..咁個次小朋友真係發燒一定要屋企人接走佢..佢呀媽勁耐先趕到黎..咁個陣訓教時間
個小朋友都訓著左..我地同佢講等陣佢訓左..佢就話唔洗啦..佢訓左由佢繼續訓我一係走先 屌你老尾如果可以講粗口我真係想當面屌鳩佢
你都搭到車黎學校啦..做乜野咁唔想帶佢返屋企呀
之後我地當然係唔會比佢就咁走左去..點都要佢即刻帶個小朋友去睇醫生
認同 啲阿媽幾想仔女日日留係學校全日班唔洗理
打風落雨 個小朋友病到死下死下都要放返黎
平時把口講到幾關心小朋友
但其實有口無心 出街都睇到個幾歲小朋友通街走
阿媽就係後面篤手機
有錢起碼都比到合理嘅生活環境小朋友
起碼請個工人可以睇住

其實請工人唔係咁好架咋
工人唔會識煮啲有營養食物比小朋友
整整下好易病
同埋小朋友會曳啲 唔識得自理
都係個句 盡量父母湊返啦
我覺得係冇心教小朋友既人真係唔應該生,我有親戚冇乜錢但有心教小朋友,你睇得出佢啲小朋友係好有禮貌同屋企人係關係好好
而係呢個年代既父母身份認知,責任感同埋愛既問題,好多夫妻其實佢地自己都係溫室中成長,就算自己年紀大左,結埋婚有bb, 個心態都仲係做緊人地仔女果陣咁,完全一d已為人父母既認知都無,當自己個仔女係寵物咁養

我細個2歲發高燒入左醫院, 姑姐姑媽阿麻放我入醫院,老母差唔多最尾先知,仲要入之前同同事打麻雀

老豆 老母放工後既時候一個賭馬,一個睇娛樂版 冇人理你,生完連個細路升中都唔緊張,你話番工好辛苦攰要休息都話呀

結論係
生左仔唔該盡老豆老母責任,無論你有幾低學歷都好,識睇報紙既都為下個仔女著想,盡下責任,唔好生完後放低錢比佢就叫盡責任,唔係個仔女嬲你一世 唔想養你既 呢d叫報應,無一個仔女唔想無family day

佢地住既地方同學校距離好遠要過海..因為呀爸返工係附近所以先係道讀
呀媽就無業既..咁個次小朋友真係發燒一定要屋企人接走佢..佢呀媽勁耐先趕到黎..咁個陣訓教時間
個小朋友都訓著左..我地同佢講等陣佢訓左..佢就話唔洗啦..佢訓左由佢繼續訓我一係走先 屌你老尾如果可以講粗口我真係想當面屌鳩佢
之後我地當然係唔會比佢就咁走左去..點都要佢即刻帶個小朋友去睇醫生

梗係即刻睇醫生啦 燒壞腦點算呀?!痴線架?
聽過個媽媽係早出晚歸、多自己活動,無乜時間陪仔。有一晚個仔喊到拆天,話唔要訓覺,個工人以為佢發脾氣、想玩,唔願訓。之後個小朋友話,「我唔係唔想訓覺,但我真係好想等媽咪返黎,講故仔俾我聽」
就算係有錢,如果無心陪個仔,只係當佢係玩具,得閒想同佢玩就帶佢去街,無心情就擺低個仔俾工人,自己去幾日旅行,唔好生啦

所以真係諗清楚
大人既世界係好多姿多彩..你鍾意搵朋友陪又得搵同事搵親人又得..但小朋友既世界只有佢身邊既親人
就算我同我班小朋友關係幾好..佢地日日返學都會炸炸第嗲我..同佢地最親都係父母
樓主個女仔仲有冇被人蝦?
樓主 搵緊2皮幾既你可以答我
點界定為窮未?

結論係

梗係即刻睇醫生啦 燒壞腦點算呀?!痴線架?

我地都唔明 真係唔係親身經歷過你係諗都無諗過原來有人咁做人父母
聽過個媽媽係早出晚歸、多自己活動,無乜時間陪仔。有一晚個仔喊到拆天,話唔要訓覺,個工人以為佢發脾氣、想玩,唔願訓。之後個小朋友話,「我唔係唔想訓覺,但我真係好想等媽咪返黎,講故仔俾我聽」
就算係有錢,如果無心陪個仔,只係當佢係玩具,得閒想同佢玩就帶佢去街,無心情就擺低個仔俾工人,自己去幾日旅行,唔好生啦

所以真係諗清楚
大人既世界係好多姿多彩..你鍾意搵朋友陪又得搵同事搵親人又得..但小朋友既世界只有佢身邊既親人
就算我同我班小朋友關係幾好..佢地日日返學都會炸炸第嗲我..同佢地最親都係父母

其實班小朋友呢個年紀就最需要父母照顧同係身邊,如果你肯每日同佢玩半個鐘,傾下計咁,對佢地發展重要過你掟佢俾其他人照顧一日,亦係佢同父母建立互信關係最重要一環...唔通等佢大個

所以真係諗清楚

Ig成日見 好多港媽成日去旅行
留低仔女比人湊
原來幼稚園包晚飯
點界定為窮未?

窮我會係覺得連養自己都已經好吃力..自己都唔係好顧得掂但已經一家三口一家四口甚至五口
之後為左捰更多資源而係咁生..甚至扮單親呃政府
未入黎做個陣..我係無諗過原來可以有咁多方法去令自己得到更多資源..不論綜援同埋公屋
不過我好記得個同事話 佢地遲早要還架..我都希望依個世界有報應
好似離鬼哂題
原來幼稚園包晚飯

依家好似改左名叫晚點
大家有興趣可以睇下..搵下延展服務既幼兒學校
你就知幾誇張
點界定為窮未?

要睇埋家底 eg屋企會唔會幫手俾首期
另一半搵緊幾多

不如我都分享個生仔同經濟能力掛勾情況....
其實我喺自己小朋友喺一歲多d就覺得佢學習進度比較慢,於是就帶咗佢做評估,發現佢有言語遲緩。由嗰時開始就每星期做一次治療,不過過咗一年進展都唔算太大,就帶佢做咗其他評估,原來感統都有障礙。亦由嗰時開始做埋感統治療,到而家三歲幾,好好彩除咗咬字唔正,可以講到完整句子表達自己,同其他同齡小朋友有分別但唔算太大。
自問唔係有錢人,但對於完全無辦法負擔任何私人治療而逼住一定要排公立,真係好好彩。起碼就算吃力d都可以有選擇嘅餘地。
眼見好多有學習障礙嘅小朋友錯過咗黃金時間,之後條路就會更難行。所以唔係話窮人唔生得仔,但要有心理準備有咩事要排政府,真係排到下世都未排到。
細個都係比屋企人放係補習社 大個就知 唔想揍就真係唔好生
我有個補習學生個細佬k1出年升k2返2間幼稚園
其實都唔係第一次聽人返2間但真係覺得好撚痴線
上午一間放學即換校服食飯返下午另一間咁係比全日際更甚
我唔知家長係為咩咁做
但點解要塞滿個3歲bb仔schedule
個個起勢屌唔識教
點為之識教?
比佢學呢樣個樣 又屌人怪獸家長乜柒
唔上興趣班 又屌話放養, 教唔到個仔入好學校 一生玩完
要佢入名校 又話催谷

仲有因咩原因生仔先唔係自私?

為左小朋友快樂囉 但係呢個世代快樂嘅童年已經唔再存在架啦
你點都阻止唔到呢個教育制度強姦你個小朋友
阻止唔到地球環境惡化
阻止唔到資本家同政權操縱社會資源
阻止唔到社會風氣敗壞
所以
窮人富人都唔好生 !

識教其實係要教番小朋友自己思考 品德 為人設想
簡簡單單教好呢幾樣野已經好好

老實講到底咩係快樂嘅童年?
如果要咁廣泛去定義人快唔快樂,
其實人類真係有快樂過咩?
就算原始人定現代有錢人都一樣會有煩惱
以前更加有戰亂,但大家都係咁樣過日子
每一個時代都有各自各嘅煩惱,不快,
人呢種生物根本就冇辦法完全滿足㗎啦

我屋企都唔係有錢人家,做嘢之後都要比家用
雖然大個咗有時都會覺得辛苦,但唔至於後悔自己生於為人
至少身邊仲有好多事物值得我地去體驗,感受

兩公婆如果真係有心理準備迎接新生命的話
點解仲要咁執著人生嘅編排同起跑線?

btw自己都未搞掂就中出嘅廢青就算鳩數啦
同感。

我女朋友個大嫂都係on9到無人有,生左個女又唔照顧個女,搞到要我女朋友同佢媽咪照顧,大佬呀,佢地全年無休息都要睇個佢地個女,我女朋友本身要返工,放工攰到仆街都要幫手照顧個姪女。嫲嫲仲慘,病都要照顧,人地家庭有仔有孫就享受天倫之樂,我女朋友同佢媽咪就因為個死人呀嫂又懶又自私而要忙到食屎咁。

我真係好憎佢呀嫂,生左又唔照顧個女。

最好笑係,而家個女開始只係受我女朋友同嫲嫲哄。明明係人老母,又懶又自私,我睇死佢遲少少比個女憎佢。

對住佢呀嫂我真係心諗:我屌你老母
同感。

我女朋友個大嫂都係on9到無人有,生左個女又唔照顧個女,搞到要我女朋友同佢媽咪照顧,大佬呀,佢地全年無休息都要睇個佢地個女,我女朋友本身要返工,放工攰到仆街都要幫手照顧個姪女。嫲嫲仲慘,病都要照顧,人地家庭有仔有孫就享受天倫之樂,我女朋友同佢媽咪就因為個死人呀嫂又懶又自私而要忙到食屎咁。

我真係好憎佢呀嫂,生左又唔照顧個女。

最好笑係,而家個女開始只係受我女朋友同嫲嫲哄。明明係人老母,又懶又自私,我睇死佢遲少少比個女憎佢。

對住佢呀嫂我真係心諗:我屌你老母

女朋友阿哥死左去邊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞