[耳機撚]討論香港各大耳機店(25)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
用緊IE80同dps1
想用2.5線人聲出d budget 1000-1500
巴打有冇咩推介
邊度買多d選擇
感謝
有無熟d記既ching知道ve2升ve5有無機?用左1年多d
定要自己搵代理傾先知

唔使問
代理話VE係半年前已冇做upgrade
結果我買左隻新既VE5,VE2當做備用耳機

巴打有冇試過ve6
如果ve6,ve5,335 會點排
聽開jpop 女毒
黑磗用家

女毒緊係333 334

試過333完全接受唔到人聲同冇bass咁制
334未試 得閒試下

聽唔慣333
咁334應該會啱你

咁335同334分別大唔大
acg女聲都好多唔同風格
整兩隻黎聽差唔多架啦

所以就係想揀隻攞到中間既耳機
巴打們介紹咁多隻 認真要慢慢試
整兩隻黎聽差唔多架啦

入嘅口味唔同 呢個影響最大 有啲人覺得收音機人聲冷冷地聽得舒服 有啲人覺得唔現實自然
整兩隻黎聽差唔多架啦

嘅口味唔同 呢個影響最大 有啲人覺得收音機人聲冷冷地聽得舒服 有啲人覺得唔現實自然
有無熟d記既ching知道ve2升ve5有無機?用左1年多d
定要自己搵代理傾先知

唔使問

巴打有冇試過ve6
聽開jpop 女毒
黑磗用家

女毒緊係333 334

試過333完全接受唔到人聲同冇bass咁制
334未試 得閒試下

聽唔慣333
咁334應該會啱你

咁335同334分別大唔大

333 334 335
呢3隻其實取向都唔同 只不過一樣可以聽女聲

聽開jpop 女毒
黑磗用家

女毒緊係333 334

聽acg 用緊334
不過發現而家鍾意ve5多d

巴打相對334 點解你會揀ve5

thanks,睇黎我要整隻ve5
依家都係15000?
唔係香港唔知價

回返topic,女毒一定係335,VE5人聲前同密度高但比較之下中性d(其實都少少偏女聲)
而VE6,好好聽但女聲一d都唔毒
我人聲控但又唔係完全偏女聲,來回試左好多次VE4,5,6
4第一隻就out左
5,6之間最後買左5
另jpop女毒可以試埋monet17
題外話,如果我早d試雙子的話,我會造雙子

我都試過 ve5
完全唔啱我
雙子
大家覺得ls200 點?
前日入左個Fw01,宜家又想買DAP,如果想一部過係咪買300R or X1A?

另外想問下,點樣提升自己耳仔聽音樂既能力,聽唔同風格耳機好易分到,但聽同風格既耳機就好難分到就隻好,同埋用手機播moov既Hi Fi同128都聽唔出有咩大分別,呢啲係有冇得提升出黎?

如果冇,我真係要諗下係咪繼續買落去。

利申:新手坑入,覺得自己係木耳

Moov有d寫住hifi 但都好低質

你又唔係調音師,咩乜咁複雜
試耳機:
好聽->買
唔好聽->唔買

可惜事實係
人地覺得好聽->買
自己覺得好聽->唔買

其實我都試左兩日先買,原來係試左個NHR31,本生自己鍾意聽bass多,但NHR31啲聲好刷好刺耳,我接受唔到,之後試過atm-ckp90lS,T20i,但兩個bass都同NHR31差好遠,雖然人聲平衡聽落舒服好多,本來想試埋i80同it03,不過冇得試,之後我記得上網睇過Fw01既低音幾好,試完真係好好,雖然bass少過NHR31一啲,但音質清晰好多多。

但其實本來係預二千左右買,加上淨係同NHR31比個價格都差成千,所以都猶疑左好耐。之後個店員話比個音質再啲我試雖然話唔係幾岩我口味,拎左個earsonics v2比我試,我聽完覺得啲野好仔細,感覺好廣。最後因為要收鋪所以我之後再去再試,結果揀左FW01。

但宜家聽FW01好似滿足唔到我咁同埋好 焗促咁所以有興趣試下用DAP播同手機既分別。

x1 聽 fw01 已經好聽,x1a只會更好。

除咗人声,fw01 各方面都好top of the line.

但 Moov 其实唔夠 tidal 清,特別係歐美嘢。
定要自己搵代理傾先知

唔使問

聽開jpop 女毒
黑磗用家

女毒緊係333 334

聽acg 用緊334

依家都係15000?
唔係香港唔知價

回返topic,女毒一定係335,VE5人聲前同密度高但比較之下中性d(其實都少少偏女聲)
4第一隻就out左
5,6之間最後買左5

試過幾次334 ve5 次次都1516
試埋雙子 睇吓啱唔啱口味先
定要自己搵代理傾先知

唔使問

聽開jpop 女毒
黑磗用家

女毒緊係333 334

聽acg 用緊334

依家都係15000?
唔係香港唔知價

4第一隻就out左
5,6之間最後買左5

試埋mason v2
用緊IE80同dps1
巴打有冇咩推介
邊度買多d選擇
感謝

ie80 人聲好難出d
用緊IE80同dps1
巴打有冇咩推介
邊度買多d選擇
感謝

ie80 人聲好難出d

今日試完2.5推出好多
想睇下有無巴打有線推介
我上網搵好似無乜
買左Klipsch X6i唔錯
但個人口味覺得bass唔夠勁
有無巴打有興趣頂手
用緊IE80同dps1
巴打有冇咩推介
邊度買多d選擇
感謝

ie80 人聲好難出d

今日試完2.5推出好多
想睇下有無巴打有線推介
我上網搵好似無乜

換極都冇人聲
信我
lyra2 真心幾正,可惜女聲
大家覺得ls200 點?

聽開jpop 女毒
黑磗用家

女毒緊係333 334

聽acg 用緊334

依家都係15000?
唔係香港唔知價

4第一隻就out左
5,6之間最後買左5

335太柒,不了
定要自己搵代理傾先知

唔使問

巴打有冇試過ve6
聽開jpop 女毒
黑磗用家

咁335啦

Fitear買黎擺就好,聽?不了

仲要335
定要自己搵代理傾先知

唔使問

巴打有冇試過ve6
聽開jpop 女毒
黑磗用家

咁335啦

仲要335

Fitear 有乜問題?聽過幾好吖?
對雙子座終於到左
用原裝線都好正
比5sl 2.5 多左好多細節

巴打咁快到左 我果對cm等左2個月仲未有

你係咪經D記
我直接搵qdc
本身一個星期做好 但佢話做得唔靚
拆左從新做,問我介唔介意
10號開始做 今日21號收到

我上網見d大陸人大部份都一個星期收到貨
第八日都未收到就狂屌

點樣直接搵qdc

我之前send email去投訴D記
跟住直接同qdc搞
反正香港冇代理 有咩都係直接send番去qdc
唔經分銷商仲快

如果想買qdc既巴打
我建議去D記試
試清試楚之後去右店買
右店可能貴小小(非熟客)
但右店跟得足d 有咩唔清楚都會幫你問

利申:非打手
我其實剩係係右店買過兩次野(加埋都唔夠四千蚊)
但成日去問野都冇比人屌

中左人大
[quote]對雙子座終於到左
用原裝線都好正

你係咪經D記
我直接搵qdc

第八日都未收到就狂屌

點樣直接搵qdc

跟住直接同qdc搞
唔經分銷商仲快

如果想買qdc既巴打
我建議去D記試
試清試楚之後去右店買

但成日去問野都冇比人屌

跟左dma買 買個陣仲戴晒頭盔話要預2個月
極度懷疑d記1個月先寄一次耳模
定要自己搵代理傾先知

唔使問

巴打有冇試過ve6
聽開jpop 女毒
黑磗用家

咁335啦

仲要335

除左價錢離譜聲麻麻都無乜問題丫,我都有對
擺多過聽咁姐
[quote]對雙子座終於到左
用原裝線都好正

你係咪經D記
我直接搵qdc

第八日都未收到就狂屌

點樣直接搵qdc

跟住直接同qdc搞
唔經分銷商仲快

如果想買qdc既巴打
我建議去D記試
試清試楚之後去右店買

但成日去問野都冇比人屌

跟左dma買 買個陣仲戴晒頭盔話要預2個月
極度懷疑d記1個月先寄一次耳模

寄返大陸都集運?
定要自己搵代理傾先知

唔使問

巴打有冇試過ve6
聽開jpop 女毒
黑磗用家

咁335啦

仲要335

除左價錢離譜聲麻麻都無乜問題丫,我都有對
擺多過聽咁姐

Ve8 la
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞