[耳機撚]討論香港各大耳機店(25)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
有無熟d記既ching知道ve2升ve5有無機?用左1年多d
定要自己搵代理傾先知

唔使問
代理話VE係半年前已冇做upgrade
結果我買左隻新既VE5,VE2當做備用耳機

巴打有冇試過ve6
如果ve6,ve5,335 會點排
聽開jpop 女毒
黑磗用家

女毒緊係333 334

聽acg 用緊334
不過發現而家鍾意ve5多d

巴打相對334 點解你會揀ve5
講起黎送對im02比屋企人反而佢地唔識欣賞

老一輩鍾意sony JVC嗰啲

依樣真
不過其實我覺得係佢地唔知其他牌子存在

可惜事實係
人地覺得好聽->買
自己覺得好聽->唔買

好多人都係受人意見影響
我就反而自己揀過岩自己style既而買

而家10個有9個都係咁,人地覺得好聽就買

睇下肥花堆耳機就知

可惜事實係
人地覺得好聽->人地買
自己覺得好聽->冇錢買

人地覺得好聽通常係叫你買
因為睇人洗錢最開心

我覺得好聽會叫你試 陪你試
Btw 味精黨例外

唔試就買直情係勇士
仲要聽完無耐就放出去更可悲

(分分鐘都未煲完
前日入左個Fw01,宜家又想買DAP,如果想一部過係咪買300R or X1A?

另外想問下,點樣提升自己耳仔聽音樂既能力,聽唔同風格耳機好易分到,但聽同風格既耳機就好難分到就隻好,同埋用手機播moov既Hi Fi同128都聽唔出有咩大分別,呢啲係有冇得提升出黎?

如果冇,我真係要諗下係咪繼續買落去。

利申:新手坑入,覺得自己係木耳

Moov有d寫住hifi 但都好低質

你又唔係調音師,咩乜咁複雜
試耳機:
好聽->買
唔好聽->唔買

可惜事實係
人地覺得好聽->買
自己覺得好聽->唔買

好多人都係受人意見影響

睇下肥花堆耳機就知

屌唔自己試完先買係咪on9
買咩耳機我最少都試5次以上,再試埋線先買
有無熟d記既ching知道ve2升ve5有無機?用左1年多d
定要自己搵代理傾先知

唔使問

巴打有冇試過ve6
聽開jpop 女毒
黑磗用家

女毒緊係333 334

試過333完全接受唔到人聲同冇bass咁制
334未試 得閒試下

聽唔慣333
咁334應該會啱你
定要自己搵代理傾先知

唔使問

巴打有冇試過ve6
聽開jpop 女毒
黑磗用家

女毒緊係333 334

試過333完全接受唔到人聲同冇bass咁制
334未試 得閒試下

聽唔慣333
咁334應該會啱你

333同334係對立既存在
利申333
前日入左個Fw01,宜家又想買DAP,如果想一部過係咪買300R or X1A?

另外想問下,點樣提升自己耳仔聽音樂既能力,聽唔同風格耳機好易分到,但聽同風格既耳機就好難分到就隻好,同埋用手機播moov既Hi Fi同128都聽唔出有咩大分別,呢啲係有冇得提升出黎?

試耳機:
好聽->買
唔好聽->唔買

可惜事實係
人地覺得好聽->買
自己覺得好聽->唔買

好多人都係受人意見影響

睇下肥花堆耳機就知

屌唔自己試完先買係咪on9
買咩耳機我最少都試5次以上,再試埋線先買

你問肥花果堆用左少少既耳機既主人啦
有冇335用家分享下升SR後分別大唔大?

試耳機:
好聽->買
唔好聽->唔買

可惜事實係
人地覺得好聽->買
自己覺得好聽->唔買

其實我都試左兩日先買,原來係試左個NHR31,本生自己鍾意聽bass多,但NHR31啲聲好刷好刺耳,我接受唔到,之後試過atm-ckp90lS,T20i,但兩個bass都同NHR31差好遠,雖然人聲平衡聽落舒服好多,本來想試埋i80同it03,不過冇得試,之後我記得上網睇過Fw01既低音幾好,試完真係好好,雖然bass少過NHR31一啲,但音質清晰好多多。

但其實本來係預二千左右買,加上淨係同NHR31比個價格都差成千,所以都猶疑左好耐。之後個店員話比個音質再啲我試雖然話唔係幾岩我口味,拎左個earsonics v2比我試,我聽完覺得啲野好仔細,感覺好廣。最後因為要收鋪所以我之後再去再試,結果揀左FW01。

但宜家聽FW01好似滿足唔到我咁同埋好 焗促咁所以有興趣試下用DAP播同手機既分別。

呢個真 冇得駁

呢個真 冇得駁

上一代既人只係識上一代既大牌子

試耳機:
好聽->買
唔好聽->唔買

可惜事實係
人地覺得好聽->買
自己覺得好聽->唔買

其實我都試左兩日先買,原來係試左個NHR31,本生自己鍾意聽bass多,但NHR31啲聲好刷好刺耳,我接受唔到,之後試過atm-ckp90lS,T20i,但兩個bass都同NHR31差好遠,雖然人聲平衡聽落舒服好多,本來想試埋i80同it03,不過冇得試,之後我記得上網睇過Fw01既低音幾好,試完真係好好,雖然bass少過NHR31一啲,但音質清晰好多多。

但其實本來係預二千左右買,加上淨係同NHR31比個價格都差成千,所以都猶疑左好耐。之後個店員話比個音質再啲我試雖然話唔係幾岩我口味,拎左個earsonics v2比我試,我聽完覺得啲野好仔細,感覺好廣。最後因為要收鋪所以我之後再去再試,結果揀左FW01。

但宜家聽FW01好似滿足唔到我咁同埋好 焗促咁所以有興趣試下用DAP播同手機既分別。

圈人聲音場天生優勢 jvc呢兩代出嘅又唔惡推 小編制強項 調音對一啲樂器演繹唔錯 最重要係一手價跌得快 二手性價比無敵
定要自己搵代理傾先知

唔使問

巴打有冇試過ve6
聽開jpop 女毒
黑磗用家

女毒緊係333 334

聽acg 用緊334

thanks,睇黎我要整隻ve5
依家都係15000?
唔係香港唔知價
fostex0.3出hires版
想問問各位師兄
N40 同N3AP會買邊隻?
我著重重低音多於人聲

補充重有JVC HA-FW01

加少少Acoustone HS1501 1551

咁如果本身個3款呢?

唔鍾意1551太鮮色
想問問各位師兄
N40 同N3AP會買邊隻?
我著重重低音多於人聲

補充重有JVC HA-FW01

加少少Acoustone HS1501 1551

咁如果本身個3款呢?

唔鍾意1551太鮮色

1551 好型 如果銅版係藍配銀色就一流

呢個真 冇得駁

上一代既人只係識上一代既大牌子

其實鐵三角都係上一代嘅大牌子嚟
放AYA本體無盒無線有單

聽厭左

求解答

求解答

去試咪得
定要自己搵代理傾先知

唔使問

聽開jpop 女毒
黑磗用家

女毒緊係333 334

聽acg 用緊334

依家都係15000?
唔係香港唔知價

回返topic,女毒一定係335,VE5人聲前同密度高但比較之下中性d(其實都少少偏女聲)
而VE6,好好聽但女聲一d都唔毒
我人聲控但又唔係完全偏女聲,來回試左好多次VE4,5,6
4第一隻就out左
5,6之間最後買左5
另jpop女毒可以試埋monet17
題外話,如果我早d試雙子的話,我會造雙子

唔使問

聽開jpop 女毒
黑磗用家

女毒緊係333 334

聽acg 用緊334

依家都係15000?
唔係香港唔知價

回返topic,女毒一定係335,VE5人聲前同密度高但比較之下中性d(其實都少少偏女聲)
而VE6,好好聽但女聲一d都唔毒
我人聲控但又唔係完全偏女聲,來回試左好多次VE4,5,6
4第一隻就out左
5,6之間最後買左5
另jpop女毒可以試埋monet17
題外話,如果我早d試雙子的話,我會造雙子

acg女聲都好多唔同風格
整兩隻黎聽差唔多架啦
用緊IE8同dps1
想用2.5線人聲出d budget 1000-1500
巴打有冇咩推介
邊度買多d選擇
感謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞