[10月新番] Muv Luv Alternative二期之10億資金係fake news

751 回覆
10 Like 3 Dislike
畫面都影埋佢個妹係隻艦上面喎

正常A-01係秘密部隊 所有隊員資料即使係日本帝國軍都唔會亦唔應該知
但夕呼知佢細妹有參加甲21 所以係知道上尉要死之前 同日本軍堆艦長講左佢身份 同想佢地幫手確認佢個妹既情況
呢個係唯一副司令係呢個moment為佢做既野

至於你話夕呼呃9佢既可能性 夕呼係呢件事上冇必要咁做

所有A-01死既人 佢地家屬最後收到既死亡通知 死因都係死於演習事故

佢地都係真 無名英雄黎
大尉自爆一個救全家 O7
諗起同CV另一個終極妹控角色
同我記憶/理解係完全相反
你可以睇多次今集
遊戲我都記得個妹係冇事番左去見阿媽
明明個世界觀咁絕望
成日都講到好撚有希望咁真係好sad
睇幾多次都係咁,要翻原作先知
妹冇事還冇事,知道還知道
主要係呢幾句,我理解係氹佢安心上路
咁應該係動畫改左呢部份
中尉有講夕呼公開左佢身份
原作都有,話如果要帝國軍幫手就要公開
配合呢幾句,我理解係冇咁做,因為老師最看重AL4
所以伊隅笑老師唔擅長善意謊言
之前見comment話咩男主1抽N過咗拿?
上兩隻一開始男主一條友去佯攻咪一抽N囉
之前見comment話咩男主1抽N過咗拿?
上兩一開始男主一條友去佯攻咪一抽N囉
男主好能煩
郁D就鳩喊
動畫黨, 第一次睇都以為夕呼有向帝國軍打聽上尉細妹消息
見巴打討論動畫同原作劇情有出入, 就試下仔細聽動畫台詞睇下有冇譯漏嘅地方 (不過齋聽幾次都發覺唔太肯定意思 )
之後試下搵原作文本比較動畫日文台詞, 發覺原來係一樣咁濟
只不過可能因為動畫篇幅所限 (今集連ED動畫都冇時間播), 所以冇完全搬曬全部遊戲台詞過去動畫 (上面巴打cap果幾張圖嘅對白咁啱冇搬到過去)
考慮到前面咁多版嘅討論都冇乜見到有巴打講呢套動畫有魔改劇情, 我諗動畫制作組今集應該冇改劇情嘅意思
只係刪走咗一啲對白, 結果就容易令人有其他嘅理解

以下係動畫日文台詞(中文字幕所示)同原作文本比較:

唔係阿媽, 佢大家姐嚟

綠色嗰個
我一直以為係阿媽黎 無玩君望
巴打好有心
好開心可以有多d巴打一齊討論
如果見我補充錯既麻煩再補充下
原作文本量太多 有時d細節位都會記錯

今集動畫真係各方面都做得好好
老實講 玩game個陣其實覺得班前輩魅力大過班後宮團
柏木同上尉既犧牲真係好唔捨得
亦好好彩佢地死前既個段文戲同武戲都整得好好
死既時候ED個插入timing完美
唯一想問就係個原創角到底係黎做乜

以下今集補充
1.之前講過 佢地著個件咁暴露既杉其實真係有d用 夕呼聽到柏木無左生命反應之後第一時間話進行心肺復甦同心臟電擊,呢d都係件杉可以做到
但今次柏木連件杉既反應都冇埋就

2. 今次甲21作戰係ALT4計劃既重要一環,所以上尉知道無論如何,如果佢唔選擇開機再自爆黎完全消滅Hive-21都會對ALT4計劃造成極大既負面影響,而且奶皇包背後就係日本本土,beta既行軍路線其實係直指本土。而極東連合國軍同日本軍已經係今次甲21作戰投入左絕大部份既戰力,上次beta入侵本土有武既提水加上beta只係旅團規模已經令戰力完整既防守部隊苦戰先擊退,而今次,因為預想到有可能自爆造成既海嘯,係連岸邊既防守部隊都調空左好多,放堆beta過去突擊本土,後果不可想象。所以佢判斷自爆係當前既最優解,即最佳可能性的未來

3.奶皇包自爆既效果其實同炸G彈無分別,而爆破HIVE21只係其中一個目的,佢既隱藏目的係00UNIT偷取beta既信息 所以奶皇包有冇事都好,ALT4都唔算輸,所以先咁強調00UNIT先係最重要。反而奶皇包自爆可以引哂堆ALT5計劃既人出黎,無左呢班人連合國先可以解放全部戰力去打交,而唔係每分每秒都諗住保留實力然後走佬

4.因為武爺上次之後有PTSD,所以出戰前上尉有叫佢去做個催眠治療(武以為係),但實情係一個簡單既情緒平復程序,呢樣野反映左伊隅作為一個指揮官係幾咁勁,小麻既教導無白廢到

最後,希望BD夠可以出到下季or劇場版
集集都咁高質就好啦
有巴打提到女武神中隊任何kia都會被當成事故身亡,而上尉喺甲21中戰死一事喺《繼承》中有對佢家人嘅補充

不過有一樣想講嘢係,有前傳後傳補完係好事,但係age你要推返20年前嘅IP出嚟好心各式各樣嘅前傳後傳補完就集中返一齊出一次啦特別係tsfia嗰堆都唔知點樣搵返,全部失傳晒,每搵一次喺都考驗google技巧
另外真心想動畫出完櫻花作戰,想睇多次演講Remake同埋喺動畫聽多一次未来への咆哮,嚟緊嘅劇情先係戲肉
Muv Luv呢個IP真係值得更多人留意,龐大嘅架空歷史設定,複雜嘅戰鬥設定,而個機設更加係我咁多機械人作品之中最鍾意嘅,希望有更多人認識到呢套好作品
百度貼吧資源幾齊,tsfia即係呢個blog,有埋翻譯
https://blog.sina.com.cn/s/articlelist_1632667940_0_2.html
隻閪手機game維護兩年仲未搞得掂
直接中止啦

唔怪之得套IP只可以消費死忠度

又要扮有做嘢up進度 唔講仲以為係D乜嘢3A大作
Cyberpunk2077仲快過佢
巴打有心

但呢d只是佢個人見解

實際情況其實有得駁

在無位下 照動畫直解都可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞