[10月新番] Muv Luv Alternative二期之10億資金係fake news

751 回覆
10 Like 3 Dislike
可能下集幫武爺開路拉怪
唔奇,開始有原創位
但係,佢好似好廢咁
我覺得傳統既日本人都係巨艦大炮主義者
因為光線種ko 哂堆飛機
所以alt 世界線
航母無變主流
繼續發展戰列艦

個時有研究過
今晚再打篇文同大家分享下
唔撚暈果下勁

但係S11失靈,俾大群坦克級分屍
咁武爺身體累積咁多次輪迴的戰鬥記億,其實已經係一名百戰老將,只係佢自己冇呢個認知。

咁多次輪迴加埋,實際上佢打beta應該多過食飯。
航母都有用,不過由載戰鬥機變成戰術機咁解,始終戰術機都要平台運輸到戰場附近水域。
無話佢無用
只係主流打beta變番戰列艦
有幾何打登陸戰,歐洲可能多啲
而且都係小型航母,一架載一個中隊
最常用應該係驅逐艦放水雷

小弟動畫黨, 想請教少少背景設定問題
想請問光線級一開始瞄準時嘅雷射細線係咪已經會造成傷害?
一直以來睇咗咁多集而得到嘅認知係戰術機一旦被光線級成功瞄準, 一發粗光柱就直接射爆戰術機
同埋BETA之中應該只有光線級可以造成遠距離傷害 (要塞級個尾部攻擊另計......)
所以印象中被BETA遠距離攻擊都係受到嚴重傷害
今集先留意到主角群有啲戰術機"中彈"受到中/低程度傷害 (冇講明係受到近定遠距離傷害, 不過台詞用到"被弾"感覺上似係受到遠距離攻擊)
所以就好奇想知道光線級一開始瞄準射出嚟細雷射細線係咪會造成傷害
Btw, 今集最尾千鶴同慧部戰術機唔小心衝出海灣, 俾粗光柱射中都短暫頂到冇爆機
印象中呢條問題神宮司教過
都係睇出力&裝甲,但其實講到尾都係劇本,動畫呢段又係新加
A-01用不知火,又唔使好似whisky打足幾個鐘,冇咁易爆
不過俾光線級全力照射過,就算唔爆都全機癱瘓

戰術機嘅抗雷射塗層加埋隔熱材料最多頂到一般光線級嘅
full output laser 5秒 , 之後
建議睇相同背景嘅死亡黑標小說

對於獵殺光線級講得好詳細

剩係睇第一章都夠
https://www.wenku8.net/novel/1/1278/40642.htm
小型光線級高三米,長1.2米,寬1.6米,能夠射出輕松破壞戰術機的高出力鐳射,發射間隔是12秒。

重光線級,高21米,長15米,寬11米,鐳射出力,耐久,射程,和小型光線級不是一個水平的鐳射出力能輕松蒸發戰艦的耐熱防彈裝甲,對高度500米的低空飛行物能在約100公里外擊落,發射間隔36秒,射程直至平流層,且耐久高到120mm滑膛炮外的子彈射擊基本沒有效果。

而光線屬種最可怕的還是它們的精準度,鐳射照射有兩個步驟,一開始光線屬中會進行數秒的瞄準用低出力初期照射,照射後再轉換為高出力鐳射,被這個初期照射照到在當時的時代背景里是100%會被蒸發的。

而在已經被BETA荒漠化並不存在掩體的作戰地點,針對這種照射只有兩種對應方法:
被初期照射的戰術機會給其他的戰術機傳送信息,並且標記瞄準自己的光線屬種,隊友能夠及時把光線級擊殺的話就可幸免於難,這種戰術機間溝通系統被成為[資訊網]。
BETA不會攻擊友軍,在被初期照射的時候躲到BETA地面部隊中可以躲避照射,但是怎麽在BETA地面部隊中存活下來又對戰術機的機動性有非常高的要求。順帶一提巢穴也被光線屬種視為友軍,所以巢穴內的光線屬種是不會攻擊的。
制作組保持水準
動畫我覺得有展現到比遊戲更強既悲壯感
前個幾分鐘普通部隊撤退既時候 背景keep住有慘叫聲
燃既部份有武爺雙刀流同手動切換駕駛 型到仆街
btw 安倍真男人
照舊係d小補充
關於光線種 上面已經有幾位巴打講解過 我就唔多講了

1. 4:12 畫面有一部坦克車既殘骸,今次甲21作戰只有戰術機登陸,所以呢部坦克係黎自序章佐渡島陷落既時間點,關於坦克車點解仲存在係戰場既部份,我之後再細講

2. beta既遠程攻擊手段主要係光線種 而戰艦有抗光束塗層+厚裝甲 而且有個黑科技係,你當佢地開緊"2D"既全圖全視野再加無延遲既信息共享同beta打交
好似佩恩六道咁 當隊友比光線種鎖定 (幼光線)既時候 佢會彈提示話比你聽 之後就要係佢射高出力 (粗光線)打穿裝甲之前搵人盡快打爆佢
可以睇下10:23 or 11:00 光線種一射戰艦堆自動炮台就自動反擊轟死左隻光線種
但個問題就係戰艦攻擊都係有CD 而光線種太多 所以堆戰艦既裝甲遲早都會打穿 然後就係講88
17:07有講到南北部隊撤退既損失率 安倍佢地救番好多人
南部Whisky (有戰艦突入) 55%
北部Echo (無戰艦突入) 65%
muv-luv既戰艦艦長基本上都係安倍呢種真男人

3. 純夏一醒 beta就停動作 呢個係其中一個幾明顯既伏筆黎
純夏上集有個位可以講番 00unit既其中一個目的係讀取beta既情報再轉化番比人類 所以讀心係基本技能 而上集純夏又要控部奶皇包
又要控力牆硬頂光線照射 之後又開兩炮 其實已經負荷好重
而又好死唔死 佢讀取到武爺同冥夜18+既畫面
呢個係其中一個原因令佢停機

4.甲21係一個phase 4既巢穴 根據以往既經驗 預計beta數量大約係兩個軍團 (軍團= >3萬) 但今次作戰從突入開始 beta既數量都異常咁多 所以佢地聽到走佬既時候突然又多多兩個軍團 完全係預料之外

5.戰術機可以擋5秒光線種既攻擊 (擋唔到"重"光線種) 所以一比人射戰術機電腦會自動進行回避動作 但武既回避技術>電腦 加上得益於不知火既高機動性 呈現出黎就係動畫咁精彩既畫面
正常人係唔會做到呢種回避再斬爆隻光線種
所以冥夜先叫佢唔好亂黎

6.20:19就係展現到老兵同新兵既分別 速瀨中尉一聽到前方有大量beta就知道可能有光線種 所以立即叫所有人減速 而班長同彩峰就傻更更繼續衝
如果唔係有隊友救 佢地應該就真係先行一步
補充5. 光線種, 重光線種的雷射係要消耗黑科技材料G元素(凄乃皇的主砲亦間接係G元素的應用產物, 冇G元素引擎做唔到咁高出力的輸出). 消耗過於嚴重, 無法補充的話光線種, 重光線種就無法繼續使用雷射攻擊.

YouTube 留言係咪你
無係YouTube留過言
https://youtu.be/5F6QF1heJ0A?t=763

用VN答你, 大約情況就如片中咁. 戰術機有5秒時間抵擋一般光線種雷射. 被照射時會發出警告.
如果咁既話誘導光線種日射夜射等佢精盡人亡得唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞