[10月新番] Muv Luv Alternative二期之10億資金係fake news

751 回覆
10 Like 3 Dislike

Q&A

Q.使唔使睇咗total eclipse同schwarzesmarken動畫先睇呢一套
A.唔睇都冇問題,因爲Muv Luv Alternative係最早出,以上兩套係之後先出,睇咗會有多啲趣味,唔睇對了解劇情都冇大影響

Q.睇完第一季都唔明劇情應該如何部署
A.劇情相關問題一律建議玩返原作或者睇漫畫
想快嘅可以睇以下呢條list嘅part 1同2了解下世界觀
https://www.youtube.com/watch?v=yD9widYHVD8&list=PL66E41DC54E42AAC3

Q.想玩原作,但個名有muv luv嘅game太多,應該由邊個開始玩起
A.先玩Muv-Luv (マブラヴ):
https://store.steampowered.com/app/802880/MuvLuv/
入面有分extra篇同unlimited篇,通完extra篇兩位女主後就可以開始unlimited篇
完咗unlimited之後就可以開始推Muv-Luv Alternative (マブラヴ オルタネイティヴ):
https://store.steampowered.com/app/802890/MuvLuv_Alternative/
通完alternative之後可以透過photonflowers了解特定角色過去,而photonmelodies入面有篇章可以畀玩家享受下和平嘅世界治癒下心靈
想再了解多啲世界觀可以推total eclipse、schwarzesmarken等等
想體驗冚球剷可以推the day after(TDA),unlimited篇嘅後續故事
稀有純動畫黨報到
第一季點都好睇過一大堆異世界好多,希望呢季甚至見到改善
gal就真係暫時冇時間玩
歡迎
冇時間玩gal都可以睇下漫畫
因爲動畫有啲位係由漫畫而唔係由原作galame到拎出嚟
睇漫畫會了解多啲人物同故事
動畫真係cut太多嘢

呢季畫面應該會唔錯
同埋終於有jam project
但劇情真係唔夠膽期待太多
尤其係第一季第一集嗰個幸存者女仔
唔知點解喺最後一集突然出現喺A01部隊入面
好驚製作組亂加嘢落去
第二季希望好啲啦
睇pv畫面應該只做到甲21完
櫻花作戰出ova/劇場版之類
首op我麻麻地不過係動畫聽到jam+栗林唱muvluv都夠皮了

屌隻垃閪圾手機驚延到下年春季間公司執柒左佢算啦
非原作粉
今季肯打返Beta 未
隻手遊就收皮啦
個製作人無啦啦走去向馬娘挑機,喺twitter post馬肉刺身嘅相,話係馬娘搞到未出就炎上
到正式出嗰陣個server死咗搞唔掂而家無限延期
啲所謂報告會又係廢嘅,著件tee求其up幾句就算
我睇死到時春季又延期
留個名先
JAM project
有冇人有玩steam嗰隻動作game
都幾悶下
無論用任何武器對任何敵人都一樣
不停斬到完場
之前爆完AL都諗住買嚟玩下 但見到d評論就縮左 鍵盤反人類操作 Beta量極少又悶 不過都重係開發階段 希望正式版會好d
https://www.youtube.com/watch?v=C5e_44ASfTY
木棉花繼續有第二期睇
之前玩完AL 即刻補埋漫畫 但係沒咩Feel

最大問題係戰鬥果個位都cut好多 運鏡差

還原唔到Gal果隻蒙太奇手法帶嚟嘅代入感

個人覺得睇漫畫會曬左個初體驗
都開發咗好多年

其實未至於唔好玩,打擊感ok
只係打多幾場好快悶
當過下手癮有得揸戰術機係幾唔錯
可能d精力放曬係模型同手遊到

ATE TDA Schwarzesmarken 都味有漢化

INTEGRATE 應該都係出左等幾年先有漢化
lm
覺得個開發方向錯咗, 理論上muv luv應該夾無雙或者EDF玩法, 但呢隻game變咗半鎖定動作game咁, 唔夠爽快
原作黨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞