[10月新番] Muv Luv Alternative二期之10億資金係fake news

751 回覆
10 Like 3 Dislike
game畫靚一張cg難度點同畫動畫比
本身仲好期望orbital divers降落畫面

一見到個突入倉作畫嚇撚死我好彩之後衝入hive個幾秒畫面勁好J
明呢個道理

係擅自期待

今季d資源放曬係盛大嘅甲21

3-4集時間慢慢搞 除左3D以外

2D都會汁靚仔d

結果一如以往嘅膠畫風、色調

見到張對比圖 莫講原作

一般動畫都做唔好
動畫黨 (遊戲仲淨係玩緊extra各路線, 未有時間玩unlimited, alternative )
明白動畫嘅觀賞體驗同遊戲體驗係有落差
但係已經播到呢個集數仲拎動畫人物同原作遊戲人物嘅畫風、色調比較就對畫動畫嘅人有啲唔公平
始終一開頭製作動畫就會為各人物畫美術圖,從而決定點樣畫個人物(所謂畫風), 同埋個用色
之後作畫同上色嘅人員都係跟住美術圖作參考而臨摹出我地睇動畫時見到嘅人物
可以去動畫官網睇人物介紹, 果到放出嚟人物相可能就係上面所講用作參考嘅"美術圖"
睇完人物美術圖就可以得知一開始就決定好動畫畫法係同遊戲入面人物有差異
如果唔理解個動畫製作流程, 之後睇落去繼續用遊戲畫面做對比就好大機會繼續失望落去
對我嚟講畫得唔好係指連對住動畫美術圖做臨摹都做得唔好
咁嘅標準下其實今集畫得唔算差 (感覺上有機戰嘅集數人物都會畫得唔錯)
對比之下, 前幾集冇打戲嘅集數人物就真係經常明顯畫崩
有時會見到有啲集數作畫係成堆韓國人名, 我諗有啲集數慳皮外包出去作畫就好易崩
製作組應該對打戲有好大期望, 將預算集中曬喺有打戲嘅集數......

小弟對動畫製作流程嘅理解唔算好深入, 如果有錯煩請指正
我對動畫流程一曉不通
一開始重以為唔同集數 唔同監督
質素都各有不同

謝解釋
明白畫風、色調唔會改變d
動畫低成本嚟講真係收貨,冇魔改,劇情順,打戲爽快有動感
我上面提game都係想動畫黨知,就算係廿年前嘅game,muv都唔止係咁
個game engine真心勁
明明係文字game
但係戰鬥做到嗰種動感

睇完動畫嘅話好值得玩
應該做完甲21 都無㗎啦
我都係咁諗
睇番堆對比圖
堆角色唔畫哂半身我都無咩感覺 明佢無咁多錢
得beta個張感覺強烈好多
遊戲個畫面絕望好多
但我都係仲係覺得呢集動畫已經完全係合格以上既水平
今集我呢個純動畫黨睇到我仲激動過當年睇巨人團長一戰,果種絕望中見到希望感覺太正啦
攞靜態illustration 的畫同動畫比本來就唔合適。兩者用途,要求完全唔同。

試下for illustration專用的線畫當原畫俾動畫師做嘢?佢哋應該第一時間飛句粗口,然後退件要求重做。
武爺無雙

戰鬥場面無崩

不過睇嚟都係做到甲21 為止
首op好能正
愈聽愈有feel好唔夠喉
安倍君
重光線級正面對決,好𠹌熱血
成個00 unit測試死得人多
武爺以後真係不可以色色
太多年冇咩印象,最後有冇死到
其實帝國軍就算甲21唔死,後面幾場都死
櫻花作戰連唯依都過埋朝鮮佯攻
之後抖幾年先開始反攻大陸
主角到最後知唔知佢一開始已經死左之後先輪迴
呢個主角冇死過,而且唔係輪迴
佢暫時係估到呢個世界嘅白銀武咩下場
過多八年睇下有冇大油王reboot套作品

黑歷史仲衰過total 同黑標
吓?!我覺得呢套好過黑標好多,趕得嚟節奏ok,個故完整,用愛發電

奶皇包好撚型

原版
之前幾集文戲作畫崩到乜咁
原來經費集中曬落去今集
今集真係落足心機去整
睇到好hyper
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞