因為一次免費擁抱,竟然識咗個做保險嘅女仔!

1001 回覆
612 Like 56 Dislike
犯賤既人無論身邊既人講幾多野都無用
都會繼續沉落去
唯一可以做既就係等自己醒覺
然後會笑自己有幾on9

最過癮係你忍唔住攤牌既時候,發覺對方冇乜反應

嗰一刻你反而唔係傷心,反而係不斷恥笑自己

由頭到尾都係得自己一個care
係到自編自導自演
對方只係食緊花生
留左正皮
竟然無咩人 是咪我出得太多
出多d 多d 人
竟然無咩人 是咪我出得太多

係出得唔夠先無人

係到自編自導自演
對方只係食緊花生

最最頂癮係呢個超級大傻仔角色,我做過唔只一次

唉,想搵個人多d主動關心自己姐,點解咁難

真係好難 明知自己係超級大傻仔都會繼續去做
成班煙伴圍爐取暖,睇落喺度互相開解,但係最後其實乜都做唔到

係到自編自導自演
對方只係食緊花生

就算比你翻轉頭 重新嚟過 你都依然會選擇做一個傻仔

係到自編自導自演
對方只係食緊花生

點解可以咁傻?
推呀推呀
終於live左
睇到好心噏

係到自編自導自演
對方只係食緊花生

點解可以咁傻?

第310個正皮 我既
推呀上線中
推推推
門當戶對 唉

是咁的,小弟今年書展會喺以下嘅時段 ,7月22日星期六下午1700 - 1800 星夜出版攤位綜合書刊館1B - A22,坐定定喺度等大家搵我傾計,純粹傾計又得,喜歡的話買埋本小弟今年出嘅新書又得(我們不是說好了嗎)

之前買咗嘅書仲未簽嘅都可以搵我補簽返。

除咗7月22日之外,7月21日同埋7月23日你地都可以喺星夜出版攤位綜合書刊館1B - A22搵到我,不過就要五點後啦

影張相得唔得先巴打

是咁的,小弟今年書展會喺以下嘅時段 ,7月22日星期六下午1700 - 1800 星夜出版攤位綜合書刊館1B - A22,坐定定喺度等大家搵我傾計,純粹傾計又得,喜歡的話買埋本小弟今年出嘅新書又得(我們不是說好了嗎)

之前買咗嘅書仲未簽嘅都可以搵我補簽返。

除咗7月22日之外,7月21日同埋7月23日你地都可以喺星夜出版攤位綜合書刊館1B - A22搵到我,不過就要五點後啦

影張相得唔得先巴打

你點話點好啦
在線上

Chapter 08 生日快樂

一天徐徐的過,工作還是如常,Nana的慰問依然源源不絕,不過我沒有心情認真的回覆著,今天唯一不同的是再沒有當上一位偷空的低頭族,不用再當一位等人在線等人回覆的傻人。

面對突如其來的轉變,想不到自己竟然可以如此灑脫。

還是現在的灑脫只不過是感受不到痛楚,還未感受到遲來的痛吧?

又或者在這段關係中,等待是生活的一部份,失望是附帶的日用品,每天至少用上一次,用著用著便習慣成自然,面對失望時也處之泰然,那怕是比失望更痛的沮喪,痛也不會痛上一段時間;

相反,現在只是害怕在充斥等待、失望和沮喪的生活中,突然出現一絲希望,得到一絲曙光;

知道嗎?長時間活在灰暗世界的人很害怕見到光芒,因為總覺得很刺眼,同時更懼怕光芒消失了後,再度活在黑暗世界時那種落差的感覺。

打從沒有回覆Selina的whatsapp那刻起,縱然看似無事,但生活和心靈上好像缺少了一點事情,漸漸地我開始認清自己內心那刻起開始不敢面對生活,因為從前我還有空間去思考某些自欺欺人的籍口,明明內心滿有希望,卻硬要令自己學會「無望」,這樣的話每天依靠著這樣活在抱有希望、練習無望,再找上數百個籍口理由,依然能勉強地過下去。

直到那刻起,我要面對沒有籍口再去自欺欺人的日子,要面對要學習真正的無望。

更可怕的是,那刻以後的第一個晚上,我害怕聽到電話會響起whatsapp的提示,因為我生怕再度感受到希望,於是我把手機設置了靜音,合上雙眼,不顧一切,開始連Nana的慰問也一併無視,已讀不回,另一邊廂卻會偷望Selina的whatsapp對話框有否在線。

望見她在線上,我會去想她是否想起我?還是只不過和其他人靠著whatsapp傳情?

望見她下線,我會想起肥基在下午時對我說的話。

種種矛盾的行為和感受,令時間難過得很。

在床上輾轉反側,根本難以睡去,望著臥房的天花板,感受到有一抹涼風從窗邊吹進我的被窩,那陣涼風讓我想起靈魂能有共鳴的那個晚上,在尖沙咀地鐵站外點起一根煙,點起了一刻的共鳴,要是沒有Nana的話,我不會發現自己原來也不甘寂寞,靈魂是如此疲乏。

有一陣熟悉的味道若隱若現,好像夾雜涼風飄進我的臥房,是Selina和Nana的香水味道,明明......這一陣味道根本沒有可能會在這裡出現?

把冷冷的空氣嗅著嗅著,味道便消失了,聽說香味在我們的大腦裡也有可能殘留著某些記憶,在適當的時候大腦的記憶區域會産生錯覺,讓我們嗅那種記憶中的氣味。

那一晚,我嗅到這一種回憶裡意味著苦痛和共鳴的氣味,可是不知道自己想念著誰。

誰是垃圾 誰不捨我難過 分一丁目贈我.....

那一晚,獨個哼唱著K歌之王,任由淚水滑過臉頰。

待續
睇到眼濕濕
水到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞