因為一次免費擁抱,竟然識咗個做保險嘅女仔!

1001 回覆
612 Like 56 Dislike
突擊我啦
留名實冇死
上水啦喂
上水
我悄悄地來同埋推一推啦

最終和剛認識的朋友John「不計前嫌」的握了手,其實他真是一位挺大方有風度的人。

我們再一起望著職員證上的照片,如無意外應該是屬於剛才的女生,她也算是一位可人兒,樣貌有點像石原聰美,有一份成熟和銷魂,但對比起石原聰美的話,應該過於柔弱吧。

John不屑地說道,

「一定係公廁啦!個樣生得唔錯又有啲銷魂,做保險一定做埋床單啦,可惜我無錢,如果唔係我都搵佢!」

我一臉疑惑地問道,

「嘩!你好似識好多野。」

John氣定神閒地指著職員證中的照片說道,

「以我閱女無數嘅經驗,佢個英文名叫得Nana咁Q mk,再綜合以上嘅論點一定係雞係公廁啦。」

我呆了望著神探上身的John,心想他果然厲害,單憑一張照片,一張職員證,他已經把別人的生平往事如數家珍般推算出來,倘若香港的法官由他來擔任的話,應該......很多冤獄吧。

我不禁問道,

「John哥!你好似見識好多野,敢問......你係咪拍過好多次拖。」

語末我打量著John的外表,雖然算不上真的很胖,至於樣貌......有點像糖兄。

John嘖有煩言的道著,

「妖,見識女人多呢,就唔一定拍過好多次拖嘅,而且同香港啲女人拍拖?你係咪未做過童軍呀,定係未做過奴隸呀?一係你就鍾意做埋單嗰個。」

我搖了搖頭拍了他的肩膊一下,

「睇怕,你應該受過好重嘅情傷。」

John笑了一笑對我說,

「咁又唔係,我好幸運無受過情傷喎。」

聽罷,我不禁大吃一驚,

「下?難道......你係傳說中嘅溝女高手?」

他拍了自己的胸膛了一下,

「好話啦,我嘅往績呢就係從來未敗陣過。」

我開始有點感到疑惑,

「下,即係?」

John一邊說著,語調在平淡間帶點惋歎;

「小弟生平未敗陣過,亦無遇過任何對手,同時等待一個可以擊敗我嘅對手。」

天呀,他是外星人嗎?他是寫小說?回答一條簡單的問題有需要這麼婉轉嗎?

「John哥你睇開金庸架?講啲野好有武俠小說feel喎。」

「小弟保持0勝0敗嘅紀錄,一切都係歸零,即係未拍過拖。」

「......」

即是獨孤求敗的朋友,毒撚求女;

即是A0!

說罷,從A0 John的眼底好像閃過一絲唏噓。

待續
十二點前會有突擊!睇下有幾多人上水

眼訓係咁打錯字 自膠,抖一陣先

人在
收工都未更新,等到賓州都大埋
這是我人生中第一次乘坐泥鯭的,坐在的士前座,眼前的風景一嘯而過,聽著的士call台的對答,還夾雜著收音機深夜電台的廣播劇,同時褲袋的手機傳來陣陣的震動。

那個時候,看著的士的時鐘,正值凌晨兩點,是Selina嗎?

屌!壞習慣又來了。

「唔該曬你執返個證件套俾我,又陪咗我呢個失戀嘅人食飯,仲陪咗我成晚。」

原來是Nana。

為什麼我沒有任何驚訝的感覺?好像一切都是預料之內?

「邊有成晚!依家都係點幾兩點咋!依家諾士佛臺仲係黃金時段。」

「你成日都去飲野?」

「拍咗拖之後就無,你呢?」

「間唔中啦!不過一般都會自己去飲野,唔太鍾意同啲同事或者啲客去飲野。」

真的嗎?這一次Nana的回覆卻在我預料之外。

「點解嘅?」

「因為信唔過,哈哈。」

從這一點看出,Nana絕不是一位簡單的女孩,至少一般對她有企圖的人,她很容易便洞悉他們的意圖,難怪她對男生的想法如此暸如指掌。

「我就信得過咩?你唔驚我係衰人?」

「信得過嘅,而且我都有啲瘀野喺你手上。」

「係喎,本來都唔記得咗,你講一講我就記返起,你今次死得啦。」

「嘩,地球原來真係好危險。」

「係呀,劉小姐你都係返火星。」

「你點知我姓劉 ? 」

Fuck!自爆!難道Nana真的如此「傻豬」嗎?

「咁.....我唔睇過你啲野,點會搵你電話呢?」

呼,原來我的急才也不賴。

「又係喎!喂,唔係喎,即係你睇過張證件相?影得好核突囉。」

「嘿嘿!影得算好嫁啦。」

接著,Nana傳了一張照片給我,把檔案打開了後發現是一張屬於我的側臉相,是剛才在隱世小店時所拍下的!

她甚麼時候拿出手機偷拍了我,而我竟然不知?

「嘩,你幾時影嫁?」

「哈哈,見你望住對情侶入曬神,咪靜靜雞偷影你。點呀?啲攝影技巧得唔得?」

「再睇真啲先。」

細閱一下那張偷拍照,確實拍不錯。
想著想著,這是我人生中第一次被一位女生偷拍,而且還是一位像石原聰美的美女。

為了紀念這件事情,我二話不說把那張照片轉為whatsapp頭像,Nana見狀立即回覆,

「咦,轉咗頭像!」

「偷拍技巧俾個讚你!」

「多謝!咁依家一人一次公平啦?但我仲未計你靜靜雞偷睇我個名件事喎。」

「下次請你食飯囉。」

「好!夠爽快!Yeah!咁又呃到一餐飯。」

果然Nana的社交技巧可見一班,不過沒有所謂,反正只想找個人陪伴找個人聊天。

「哈哈,好威威喎。」

「係呢?正話咁快秒覆我嘅?」

「因為我等緊一個人覆我whastapp。」

Nana立即回覆了我,

「哈哈,我都係,望住佢online,但無覆我。」

「嗯,大家都係等,我等人在線,你等人已讀不回。」

「誰更可悲?」

結尾還附上一個極具諷刺意味的微笑emoji!

那天,我們有共嗚,因為我們都寂寞。

那天,我們各自都在等一個人,彼此安慰著,然後共勉著。

待續
等人覆係又期待又怕受傷害
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞