因為一次免費擁抱,竟然識咗個做保險嘅女仔!

1001 回覆
612 Like 56 Dislike
Lm
live左
知道嗎?長時間活在灰暗世界的人很害怕見到光芒,因為總覺得很刺眼,同時更懼怕光芒消失了後,再度活在黑暗世界時那種落差的感覺。

寫得好好,好感觸,第一次只可以怪自己幼稚,但第二次真係好痛好痛,痛到窒息痛到好想係世界上面消失
大家都只用自己角度諗野 咁會好咩

是咁的,小弟今年書展會喺以下嘅時段 ,7月22日星期六下午1700 - 1800 星夜出版攤位綜合書刊館1B - A22,坐定定喺度等大家搵我傾計,純粹傾計又得,喜歡的話買埋本小弟今年出嘅新書又得(我們不是說好了嗎)

之前買咗嘅書仲未簽嘅都可以搵我補簽返。

除咗7月22日之外,7月21日同埋7月23日你地都可以喺星夜出版攤位綜合書刊館1B - A22搵到我,不過就要五點後啦

影張相得唔得先巴打

你點話點好啦

點相認先?
返緊屋企

是咁的,小弟今年書展會喺以下嘅時段 ,7月22日星期六下午1700 - 1800 星夜出版攤位綜合書刊館1B - A22,坐定定喺度等大家搵我傾計,純粹傾計又得,喜歡的話買埋本小弟今年出嘅新書又得(我們不是說好了嗎)

除咗7月22日之外,7月21日同埋7月23日你地都可以喺星夜出版攤位綜合書刊館1B - A22搵到我,不過就要五點後啦

影張相得唔得先巴打

你點話點好啦

點相認先?

到時我都會喺嗰度,你點話點好 或者俾一個免費擁抱我以作相認

影張相得唔得先巴打

你點話點好啦

點相認先?

到時我都會喺嗰度,你點話點好 或者俾一個免費擁抱我以作相認

好啦
到時我會叫你做給你一個擁抱
你就叫返我生日快樂呀大師傅
如果迫到去就搵你簽名
在線上,好大雨

可是在我猶豫之際,下意識的肢體語言已經按下了接聽,在接聽的瞬間,Selina用上一把斥責的語調對我質問,

「肯聽電話啦咩?」

「嗯嗯。」

「嗯嗯係咩意思呀?答我呀,點解失蹤呀?去咗邊呀?叫雞呀?」

「問返你呀,返大陸嗰晚點解無whastapp我呀?」

話音剛落,Selina的語氣開始有點支支吾吾,

「因為......」

「唔好扯開話題......」

我打斷了她的話柄繼續追問下去,這是我第一遍用上如此強硬的語氣。

「答我!明顯嗰晚你係熄咗電話。」

Selina煩厭地解說,

「收唔到咋。」

我澟澟然的追問,

「收唔到?你電話好似用一個最貴嘅商用漫遊plan,你呃我?」

Selina打算反客為主,

「喂,你依家咩意思呀?質問我呀?你從來都未試過用呢啲語氣同我講野嫁!」

說著說著怒氣沖沖的我大聲對她喊道,

「答我呀!嗰晚返大陸點解熄電話!同邊個去,上邊個間別墅呀。」

「喂!我無搵你一夜咋!你無搵我十日都有呀。」

「你失蹤係上人地屋企一晚,我失蹤就日日返工,你解唔解釋到呀?」

「即係你唔信我?」

又是這一句,設計這道問題的人非常狡滑,只有稍為差池,便會被人乘虛而入,更何況只要吵起架來,Selina絕對是一位難纏的角色。

我沉默了片刻才開口答道,

「問心呀,我地幾耐無見?無信任,可唔可以一齊到依家呀?答我呀!」

Selina開始支支吾吾答不上話來,

「咁......我真係有野做......」

「我唔洗你陪我全日呀,一個鐘連見都無時間見呀?但就有時間返大陸上人地間別墅度玩,一係就同啲姐妹飲酒飲到天光。」

「我除咗咁,自問我都有搵你......」

我按捺不住率先搶白,畢竟我聽夠她的狡辯,而且套用上Ada提過的觀點而言,Selina是次的解釋算得上是誠意零分。

實情上,我寧願深信她的來電本意絕不是解釋,而是向我問責,只是她意想不到我會發難而已。

「夠啦,我唔想再講啦,我夠鐘返工啦。」
Selina開始感到不忿,還打算反過來威脅著我,

「你真係唔想再講?你唔好後悔呀。」

那一刻,不知從何而來的絕情。

「嗯,隨便你!」

大概,得到這樣的回覆使Selina有點意外。

「你.....」

她沉默了半响才接著說道,

「你真係唔會後悔?」

「返工啦,唔想再講。」

聽罷Selina並沒有一如往日般的把電話掛掉,只聽到在話筒的另一邊開始哭了起來;

「Sorry呀,我下次唔會啦!你唔好嬲我!係Sally搶咗我部電話,話唔好掛住玩電話掃佢興,唔好嬲我。最多我下兩個星期陪足你。」

我拿著手機仰天嘆道,

「聽日有咩做呀?」

她乾咳了一聲,

「聽日......我之前同你講過,約咗Sally行街。如果你想我陪你,我可以試下推......」

「唔洗啦。」

「做咩喎,Sorry呀!唔好嬲啦......」

明明Selina會因為我的失蹤而感到焦急,本應對此事感到沾沾自喜,可是那一刻,我知道自己為何對她如此失望。

唉,壞習慣。

然後,我再嘆了一聲說道,

「返工啦,唔講啦。」

語末我立即把電話掛掉。

我望著掛在牆上的月曆,今天是2月28日,看著用上紅筆圈起了29這個數目字,是我的生日。

凝視著月曆的那個瞬間,我發現自己一直暗自抱有希望,曾幻想過Selina假裝忘掉了我的四年一度生日,幻想她打算給予我驚喜。

原來我的內心深處對這個人曾存有期望,對她尚有期待,才把種種的想法掛在心上,一直沒有表示出來,沒有對任何人把內心想法說了出口。

結果一通電話,換來更為殘酷的真相,把一直以來僅餘那一點的希望扼殺。

難怪有人說過,人為甚麼不願清醒過來?不願面對現實?只因你的內心還存有一絲希望,一點自以為希望的妄想。

現在我知道,Selina......真的忘掉了我的生日。

說到尾,Selina根本沒有把我的事情放在心上,更有可能剛才的挽回,只不過是為了面子。

電話掛掉後,本來漸漸回復平靜的日子,卻因為一通電話,再度迎來失望和沮喪。
人就是如此犯賤,有些心知肚明的事,還會苦苦追尋答案,不想被人道破,奢望會有奇蹟降臨,得出一個意想不到的答案,就算那個答案活活展現在我們的眼前,我們仍然對此裝作視而不見,選擇當上一名盲子,直到答案對我們一聲冷笑,再親口把殘酷的話在耳邊仔細無遺的說了一遍,我們起初還會假裝聾掉,然後再讓答案有機可乘刺了我們一下,接著犯賤地為自己注射了麻醉劑,直到藥力漸過先知道,我更絕情都好,離場未必死路,喜歡你才恐怖。

那時候我們才會痛醒,懂得面對現實。

痛醒了以後,我們會發現,那張哭過的臉是多麼狼狽,過去的自己是多麼可笑,可笑得連答案也不停再三的嘲諷著。

痛醒了以後,望著用上紅筆圈著的日子,心裡暗自說道,明天是我的生日,就當愛一個上了一課,好讓二十六歳以後的自己不再愛得如此狼狽。

提早對自己說一聲生日快樂,林志穎。

反正人大了,再沒有多少人會記起自己的生日,甚至自己也會被忙碌的工作和乏味的生活折騰著,最終連自己的生日就算錯過了也會懵然不知。

所以趁著還有記憶,對自己提早說一聲生日快樂。

那天,我痛醒了。

那天,自己開始改變了。

待續
有少少鼻酸
清好波
人就是如此犯賤,有些心知肚明的事,還會苦苦追尋答案,不想被人道破,奢望會有奇蹟降臨,得出一個意想不到的答案,就算那個答案活活展現在我們的眼前,我們仍然對此裝作視而不見,選擇當上一名盲子,直到答案對我們一聲冷笑,再親口把殘酷的話在耳邊仔細無遺的說了一遍,我們起初還會假裝聾掉,然後再讓答案有機可乘刺了我們一下,接著犯賤地為自己注射了麻醉劑,直到藥力漸過先知道,我更絕情都好,離場未必死路,喜歡你才恐怖。

那時候我們才會痛醒,懂得面對現實。

痛醒了以後,我們會發現,那張哭過的臉是多麼狼狽,過去的自己是多麼可笑,可笑得連答案也不停再三的嘲諷著。

痛醒了以後,望著用上紅筆圈著的日子,心裡暗自說道,明天是我的生日,就當愛一個上了一課,好讓二十六歳以後的自己不再愛得如此狼狽。

提早對自己說一聲生日快樂,林志穎。

反正人大了,再沒有多少人會記起自己的生日,甚至自己也會被忙碌的工作和乏味的生活折騰著,最終連自己的生日就算錯過了也會懵然不知。

所以趁著還有記憶,對自己提早說一聲生日快樂。

那天,我痛醒了。

那天,自己開始改變了。

待續

紅字好中啊
好有共嗚
繼續呀
Buffer 左八個鐘先得一篇
繼續
皮已正
正呀又可以追唉瘋啲新故
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞