基拉大和係咪最乞人憎高達主角? (2)

683 回覆
71 Like 9 Dislike
寫基拉打輸比 真 失憶/死 都可能無事

寫佢好似團長咁落左機 比人射死
以當年黎計 我諗 SEED-D 可以直接收皮
唔明基拉咁仆街點解咁多人鍾意
哩個真
拉唔開距離都可以話係要留喺大天使附近掩護
不過Impulse的確除咗能源之外唔係一部渣機
其實真本身個人設就唔討好、唔合理
說服唔到觀眾理解/同情佢
基本上佢屋企人死係地球軍造成嘅意外
諗唔明點解佢會憎奧布
完全甩開咗本身個世界嘅設定
怪奧布無戰力都唔投降累到佢屋企人死?
但明明攻緊入黎嘅係想滅咗新人類嘅地球軍
佢覺得奧布投降佢一家會幸福快樂?
冚家剷後你話佢討厭自然人參軍想殺晒自然人
所以同基拉一派有衝突都仲合理
但無啦啦對住上集主角卡嘉連就屌人全家只係識講漂亮說話
仲要奧布明明唔係只講漂亮說話,佢哋真係停咗上一場大戰
到頭來佢所有恨都係來自國家保護唔到自己,只係一種自私嘅情感,唔係唔可以,但唔值得睇咁耐囉
唔反醒都可以成魔,角色一定要有推進
睇咗十幾集真都仲係怨婦咁,又唔黑化又唔成長

而其他人口中嘅基魔,佢第一季頭十集經歷過啲咩?
對比兩個主角人格發展真係高下立見
Seed中期基拉對仇恨嘅迷失只係經歷咗幾集
相反睇住真斬艦無意中殺死救過自己嘅奧布軍觀眾又有咩感受
Seed d睇到中期,真都仲係因為條女無視成個戰場所有人嘅安危
佢嘅唔成熟同自私有無必要睇咁耐
真呢個人物本身係條好橋
但你咁呈現佢,點可能唔係人氣低迷

最後成個故仔根本變咗兩個邪惡軸心陣營鬥快滅世
然後基拉一班人就好似super hero咁簡簡單單就打贏兩軍救世界
一字咁淺嘅道理,咪就係要阻止癲佬滅世所以要打鳩佢哋
係都要懶高深講道理講到連自己都唔明自己講緊咩
Seed d 根本係一套垃圾
傳說機設似乎個龜殼係升力體 支援大氣圈飛行
就算天意啲噴射推重比超過一都好 好可能點都冇飛得咁好
其實反基拉嘅成日話基拉係人渣,但係我又真係諗唔到基拉除咗NTR咗自己個fd條女(仲要係條女主動癡埋嚟)之外做過咩仆街野
感覺好多時會有人將基拉同佢哋心目中一個絕對聖人嘅standard嚟比
但係個故事setting其實冇話佢係

期望落差?
路人真一出口屌對面已經番唔到轉頭
我記憶佢由屌對面個集 aa黨就冇放過佢
垃圾福田唔及早補鑊
仲放埋大魔王出黎大殺四方
去加速班fans想換人做主角
其實年番黎計十幾集仲未成熟好正常
但去到中段佢已經唔會有機會番身
再加上佢係同大魔王敵對陣營
咁咪將佢推去反派囉
大把橋可以比佢臨尾醒覺Darth Vader咁,做seed系列反派神角啦
其實當年去到48集咁上下
都仲係有人估佢臨尾覺醒投靠aa
但zaft方面得番雷要3打1
反正福田又唔鍾意鈴村
索性由佢柒到落尾
同埋2打2都精彩d
想問aa黨即係咩
Archangel
呢個稱呼我諗都就快廿年
有得任我作我會寫佢魔化後段殺咗阿斯蘭
臨尾醒覺犧牲自己救咗卡加連/奧布軍

然後續集阿斯蘭就可以係下一個穆
比路人真番到身又輪到班基粉屌福田老母
當年堆模型周邊係得呢班人會買
對福田條仆街黎講呢班米飯班主點敢得罪得
其實直接寫 真 痴左線
好似一開始用劍裝斬奧布艦咁 瘋狂斬新聯合軍 艦咪算

反正 我覺得命運塊面 幾條鬚好適合做final boss機
偽善到仆街
把口話不殺不殺
其實殺最撚多人係佢
所以佢一係就企硬
寫新舊主角對戰
之後路人成長
一係就一開始寫雞神係最強助拳人好似阿寶咁又唔搶戲
但條撚樣偏偏冇膽又要學人咁玩
首先明明人地話盡可能不殺就不殺,從來不殺都唔係基拉嘅第一信條
其次殺得最多人又點嚟,淨係飛鳥真一個都殺數多過基拉啦,定係你又係嗰啲話打爆頭手腳=太空飄浮慘過死嘅傻鳩
對路人真個場發現留力打唔贏 所以咪動殺機
覺得露娜個妹正啲
機戰L咪示範左點寫
基拉幫真救左Stella
之後真同基拉冇敵對
最後一齊反議長命運計劃
實力咁勁,條女又咁索

有咩好反
但動畫個劇情應該唔容許

無時間救人
無時間交流 話比基拉聽入面個個唔殺得
飛烏信錯人 交比大天使號可能有救
所以機戰任掌機劇本比人讚唔係冇原因
但就算L都唔係最top但都屌打福田件垃圾
除佐某一集特別柒之外
最後一集收皮唔驚啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞