基拉大和係咪最乞人憎高達主角? (2)

683 回覆
71 Like 9 Dislike
機戰Z過癮啲真變返主角同其他高達主角一齊打基拉
其實基拉係停咗手
係條女失控發癲
基拉都係救真先捅心口炮
唔係seed套野佢地自己都講左輸嘅原因咩:因基拉有道德底線不打駕駛艙要就住打,所以傻仔真可以唔理自己有冇破綻。再加上果刻基拉對戰鬥意義失左方向,戰意不強,所以先輸。唔只基拉,連阿斯蘭都一樣,變左成個傻仔咁。但佢最尾目標確定,戰意高昂就即刻秒左傻仔真。

大和基拉係寫到佢太神太無敵,好似阿寶咁,明明只係一個‘普通人’(但哩個就係新人類係超越麻)。基拉只係用左另一個手法去演釋:爆seed.... 所以明明五架都是Gundam ,仲要阿斯蘭佢地本身係受過特訓嘅重點部隊,但基拉就可一打四都得⋯⋯
其實真行到勁近同毁滅講嘢,毁滅停咗攻擊,基拉都停哂手,但係福田寫到駕駛艙爆一爆stella見到自由又發癲要開心口炮,基拉先一劍插落去救返喺炮口嘅脈衝

但係完全唔知點解之後真要憎到基拉仆街憎到想基拉死要憎都係憎地球整強化人迫強化人做戰爭機器屠殺平民嗰班賤種膠層啦下話

所以Stella死係冇問題,強化人注定係悲劇嚟,一係就繼續做戰爭機器遲早比人打死,一係就脫離地球軍唔做戰爭機器但係就冇辦法維生(得地球軍有藥比佢哋維持生命)

重點係,Stella死,真一樣可以理性睇件事唔仇恨基拉只係福田係都要寫到佢成個德國小孩咁先搞到咁唔討好
阿斯蘭個衰仔囉,揸炮機就行行企企扮工,揸格機就開無雙
摸也咩蘿!
但佢d出場畫面畫到幾型
SEED果時救大天使號
SEED D 果時分解救世主
你番去05年同個班友仔講
路人真係聽到議長命運計劃個刻
應該用下個死人腦諗下
而唔係單純咁做人地個打手

亞斯蘭過檔個陣淨係識諗人地係叛徒
基拉打爆佢女朋友部destory個陣
又怪鳩人地
完全無反省過自己

如果講劇情真其實大把機轉返好人或者話係正常人,
可惜雷講兩句佢就咩都信到十足十

明明自己係戰爭受害者, 打仗唔用腦
由頭到尾都俾人利用

講仆街又唔夠仆街
好人又無佢份
實力又唔係最勁個位
高不成低不就
煩膠一名

雖然應該都係劇本問題
特登搞到佢心智0成長個個憎
其實主要係唔想再睇路人真d on9表現
如果新主角有吸引力,
基拉唔出現或者最尾大戰先插入幫手is ok

我諗世界上路人真既粉絲應該少之又少
有邊個on9會中意個死靚仔

雖然基拉我都唔係話中意
但因為有路人做比較就
正常好人難做
班主戰痴線佬就做咩都無人屌
destiny個樣好惡
d人話佢揸救世個陣
成日變形飛來飛去扮工
大炮唔用, 成撚日用水槍射人
係紮多個陣
新3小強無個殺到

大戰英雄

扮工英雄就有佢分
亞斯蘭自己都唔知自己做緊咩野
休閒扮工mode
俾認真返工既基拉斬人棍斬撚醒左
但有公主病、精神病喎﹐好惡頂
但敗筆位係bgm
當年聽人講好似基拉打輸嗰集出左街之後真係有人走左佢打福田
最大嘅錯都係新舊主角做敵對,如果唔咁做最多低人氣但唔需要換返主角
佢既原話係:我唔想殺人,唔好逼我
無話不殺
咪係
seed d件唇膏佬㩒個掣就打爛咗幾個漏斗,仲過分過seed嗰陣既Junius 7
議長一早收到風仲要扮曬野
呢啲動畫講到明既就扮睇唔到,仲喺度斷章取義咁話議長係好人
我鐘意基拉

夠中二爆seed只係打武器果時夠型
果然都係佢老豆同前未婚妻最了解佢
話時話,太耐唔記得地球連合當年點解打奧布,我印象中好似因為佢地收埋aa 黨,所以真嬲奧布私藏恐怖分子搞到到有戰爭?
重點係有近戰力,因為天意喺宇宙雖然強過自由,但最大弱點係近戰能力極弱,但個細盾出光劍,所以基拉嬲到仆街爆seed 直衝入黎就gg,而傳說起碼有兩把光劍,龍騎兵都有光劍。另外就龍騎兵喺地球都可以射,仲有第二代就無高空間認識能力都用到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞