基拉大和係咪最乞人憎高達主角? (2)

683 回覆
71 Like 9 Dislike
所以佢都係抵撚死架喇
seed呢套野就係咁
忠忠直直=死
牆頭草=有命返屋企
我諗緊會唔會都有借阿斯蘭名氣嘅諗法

上次大戰假設三艦算係英雄(或者至少算有名氣——睇seed d一開始智慧女神號啲人嘅反應?)
其中ZAFT嘅代表係永恆號、自由、正義

除咗自由嗰個神祕機師之外,計埋米婭表面上議長有佢哋嘅絕對支持wo
應該算係佢計劃入面
3大王牌機師之一
俾狗腰斬條友+亞斯蘭+真
可惜死既死,25既25
計劃大變
睇佢老豆被人一槍打爆嗰幕 睇到我笑哈哈
雖然佢係臭雞啲
但係喺seed嚟講佢嘅成長最明顯
不過都係贏唔到莉古絲
成長定黑化
老竇死嘅時候黑化
然後基拉消失開始成長

莉古絲本身應該政治手腕已經好勁
講成長可能要到seed d覺悟唔可以繼續退隱?
芙蕾一早同主角做左愛
粉紅先永遠活係芙蕾陰影下
照你嘅邏輯你應該會成世活喺你女朋友/老婆啲ex嘅陰影下
好彩我都係人地既陰影
應該咁講
由一開始莉古絲就已經比基拉阿斯蘭佢地成熟得多
所以睇落會覺得佢冇乜點成長
真係要講令佢成長或者覺悟嘅就係基拉
仲有老豆被殺之後要擔大旗,都無時間比佢慢慢成長啦

其實莉古絲比佩莉捉去做人質
同埋望住佩莉死老豆嗰下佢都好震撼
佢既覺悟應該都同呢件事有關,包括後面好嚴肅咁同古魯謝講唔可以開戰
不過唔多明顯
自己有能力而唔揸旗
最後都係會燒埋身
我覺得 拉妖由一開始已經唔可以用成長黎形容
佢係「扮豬食老虎」同「覺悟」
即係d轉生漫 本身99lv 但隱世 最終都係決定出返黎改變世界
佢絕對唔係由1->10->20 咁成長

原作無詳述啦
拉妖既成長背景 根本佢就一早已經係行政治路線
做歌姬 類似係興趣 / 使命 用音樂感化人咁
seed第一次出場傻更更 但係睇佢對答 根本佢就一早唔係基拉個d年紀咁天真
中期死老豆 同幫基拉 佢只係「覺悟」 原來我唔玩火 火都係會燒埋身
所以 以數字計 佢就好似係 本身魁力值+統率力9x 但扮到自己得1x 2x咁
佢從來都係最終boss
成個設定根本完美到好似假咁
細細個睇seed同seed destiny嗰陣見到佢一出場個心仲定個見到基拉
完美到嗰陣成班小學雞
10個有10個都鍾意佢
其實就算到宜家人氣都好高,就算你唔鍾意佢都好,起碼佢一定係人氣最高的女主角頭幾名
隨時一出場嘅傻更更 其實都係深思熟慮嘅結果

逃生艙比不明艦回收 考慮到原本飛船銀風號係被人擊落 加上大天使號機庫啲人明顯唔係ZAFT

利用魅力同個舉止去塑造冇威脅大小姐嘅第一印象 然後再不經意咁拋老竇個名出嚟 令大天使號唔可以對佢輕舉妄動

但係如果冇基拉我都唔知佢可以點拆局地球軍膠層乜都做得出
seed官方小說好似有提過佢已經認命,覺得自己死硬
咁又誇張咗
如果好似你咁講到咁深思熟慮就唔會攞自己條命較飛都要去祭尤尼烏斯
咁又係或者係有堅持?

不過托付自由嗰吓個着草plan其實係唔係計錯數 阿爸咁都走唔甩
(然後斯斯然引阿斯蘭當面對質
Seed最乞人憎一定係基拉個fd
又細膽又屌基拉有fd係敵軍所以唔出全力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞