(心郁郁又想浸)日本各地溫泉旅館 (5)

1001 回覆
27 Like 3 Dislike
睇到了, 感謝
請問沖繩有冇推薦?
想問下大阪去東京,中間想去浸溫泉過一晚,係咪都係去草津比較方便
一丁友係咪諗日歸最實際,用一人搵好似好難搵plan

要啲大連鎖先有

好多都冇一人
我都一個人去有少少唔friendly
都可以咁講,始終個成本好大部分係間房同人力,佢serve好多人同serve一個人成本唔差得遠,但收入就爭好多倍
莫講話一個人貴過兩個人,兩個人同樣貴過三個人貴過四個人,只係比例上大家分擔房租倍數唔同(1 vs 0.5 vs 0.33 vs 0.25),一個人就顯得特別貴

一個人搵一泊兩食想大啲機會多啲選擇,首要條件係淡季,旺季時度度都爆,真係好難出到一人plan
其次係搵啲無咁出名嘅溫泉區
再次就係搵隔涉啲嘅旅館,都係少人咁解

封關前我有1.5個trip都係一丁友,和歌山同鹿兒島全程溫泉旅館,雖然係自駕但實際大部分旅館都係鐵路沿線或者可以接送,我個人覺得除非你堅持櫻花紅葉@京都,或者新年/黃金週呢種時節,否則選擇都有幾多嘅

想嘅可以俾個行程出嚟,幫你搵搵
睇你點去喎,如果經東海道去草津點會方便,濱松、熱海、箱根、伊豆都比較近啦
如果用北陸JR Pass,草津當然可以,同時福井石川富山都有好多溫泉區,方便情度相約,淨係雷鳥號本身都穿過3個大型溫泉區了
3月3-13,應該最唔旺係呢個時間大阪京都個頭
咩都未plan,啲路線好多野都仲睇緊
因為第一次去日本想走佬之前去一次
唔該ching,係呀應該係用北陸JR Pass ,諗住睇下沿途有邊d 溫泉唔錯同埋方便,再揀
加賀或者和倉溫泉都好方便,兩邊都有好正嘅旅館,而且都有車站接送,雷鳥號直到
如果玩神戶、姬路嗰頭,可以考慮有馬,不過有馬單人真係幾貴,靚嘅旅館閒閒地都過4萬,可以考慮SPA TERRACE 紫翠 (可以浸埋本館銀水荘兆楽),一泊兩食29500 (本館一晚講緊37200)。亦都真係可以日歸,體驗下金銀泉。

琵琶湖ホテル都幾受歡迎,佢勝在京都坐4個字車過去就到,最平暫時見到早割30,26300,但要留意琵琶湖ホテル係西式,住twin,兩餐都係自助餐。

仲有一種玩法就係落埋和歌山,唔夠時間嘅就last day去和歌山浸一晚,第二日輕輕鬆鬆去機場。夠時間嘅就去埋下邊玩下白濱。
和歌山選擇唔多,但我上次去嗰間休暇村紀州加太非常唔錯,一人plan都係20070,評價可以搵番頭po。
指宿白水館係咪中規中矩
有馬御苑得唔得
2月book左臨走前一晚諗住放鬆
連登仔西伯利亞人凍條撚
房比較舊,個湯正常只係個樣唔啱我心水,其他無試過唔評價,如果價錢差唔多我都係會推薦紫翠
那我考慮下
食果邊有馬御園好似好d 有神戶牛
但房同溫泉好似紫翠好d
想請教一個問題好耐
其實傳統嘅日式温泉旅館
可唔可以一個人入住嘅呢
見到好多寫明兩人以上起
但收費又每人計
咁一個人入住係咪兩份錢
有冇人試過
(毒L冇人陪)
你一定有車番去河口湖站,然後叫旅館送迎咪得
自私浸嘅話首推當然係Kukuna展望館嗰兩間房啦
啱啱望左,呢間好似幾唔錯
一人得平日同勁少位如果我2泊係咪都係去一次本館?
我果時住秀峰閣去Fujiten Snow Resort滑雪
利申:自駕
因為真係想滑雪嘅人唔會係富士山果兩個場滑囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞