(心郁郁又想浸)日本各地溫泉旅館 (5)

1001 回覆
27 Like 3 Dislike
一個人住溫泉旅館已經難
一個人住有私人風呂既溫泉旅館就難上加難
個私人風呂要係溫泉水唔係普通熱水就難過登天

我去過別府/箱根/下呂/高山/由布院/河口湖/城崎/日光

得2-3道係有無料貸切風呂,私人風呂既有不過收到好貴,係收緊你1.5個人既錢(因為比緊個雙人房/多人房你住)

不過黎緊去湯之川會第一次試私人溫泉20000yen一泊二食仲要有海景溫泉平到癲
住過好多間溫泉旅館佢地預野食(唔係自助餐)都係預多好多

無一次唔係食唔飽,多數都係食唔曬
11月中 天橋立 宮津果頭 有冇咩推介
見好多都冇房

去過果到一次,餐蟹宴多到 好好味。諗緊再去,不過有d溫泉旅館似放得1個月後嘅booking出嚟,11月中打後都search唔到(又唔似full booking)
通常係放2-3個月
Lm
佢地擺到成枱都係野食好撚誇
跟住早餐又成日預成個木桶既飯比你剩係食飯都飽
夕日ヶ浦、久美濱嗰頭多好多睇落唔錯嘅宿(無去過就唔推薦了)
撘JR都係40分鐘左右
蟹季平靚正嘅book得好快,睇啱就好落手了
正常嚟講,唔會淨放一個月咁少,三個月係基本,有通年plan嗰啲可能放到半年到9個月都有
但疫情下咩都有機,官網都無房,可能真係full book(唔出奇),可能唔夠人手所以唔放房住
呢兩日個server係爆曬
早幾日睇同一個地方時間有十幾間酒店揀呢兩日得返3間

應該真係應付唔黎唔放房住
你可以上 janlan 或 一休 search 龜岡應該有唔少選擇。
多數都開放三個月至六個月既 booking。
同一間旅館可以試下用官網或用唔同平台去 search 你想去既日子有冇房,例如你想要既日子 janlan full 或者向官網一休或 relux 仲有空房。
原來有個咁正既post lm先
請教各位師兄
如果想同老婆二人世界去日本食野同浸溫泉
唔想太多遊客 想靜靜地 去河口湖定中部好
第一次去唔知道原來咁罕有
仲以為日本人都好興自己去

一個人訂兩個人房我都冇乜所謂
毒撚唔夠膽同人地一齊浸

多謝晒師兄
日本係好興同人浸,最出名/最受歡迎果堆都係出名個人浴場正,好少話個私人風呂正

如果真係接受唔到同人浸就搵貸切風呂啦,大部分都有不過要比錢,大約3-4000 yen 45分鐘咁
京阪神玩8日會唔會太多
唔多啦 我都係8日 不過有一日去奈良撚鹿
翠泉好似幾正
你8日都係主力住大阪?
求問想係agoda book
但見好多都冇寫包晚餐
應該book完再問佢?
可以去日本樂天望下
無寫應該係素泊?
但日文官網見有
但唔知點留資料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞