[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(342) 40系已發佈 高階砌機就等10月

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
等砌13代intel
係咪應該都係用哂新野 例如ram ddr5 新板
ssd係咪照用gen4可以買定 有ps5可以插住用先?
第1期消費卷仲有d淨 想用埋佢
等緊+1
諗緊 板 同 ram 係咪可以入定貨
想買RAM 有冇話咩牌子好?
雜牌
原來咁差
我對砌機嘅知識唔多,我以前都係用開原裝
十年前嘅game仲要開DLSS
講緊你呀witcher 3
Ddr4 冇所謂

正常出名牌子就得
b450好失禮你咩
AMD好失禮你咩
好人好姐轉投老黃陣營
driver唔爭氣,否則我卡都唔洗買
1 x Intel Core i5-12600K BOX 行貨
價錢:$2,250

1 x MSI MAG Z690 TOMAHAWK WIFI DDR4 ATX
價錢:$1,999

1 x [9月優惠]G.Skill Trident Z Neo Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz C16 F4-3200C16D-32GTZN
價錢:$999

1 x Toshiba Enterprise Series MG08ADA600E 6TB 7200rpm 3.5
價錢:$999

1 x [砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 2TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$1,499

1 x [8月優惠]ASUS Dual GeForce RTX™ 3060 Ti V2 OC Edition 8GB GDDR6 LHR (可單買或砌機)
價錢:$3,499

1 x Seasonic Prime Ultra Platinum 1000W 80 Plus Platinum Full Modular
價錢:$1,989

1 x Fractal Design Torrent Solid - Black
價錢:$1,410

1 x [9月優惠]NH-U12A chromax.black 120mm Premium CPU Cooler with Two High-Performance Quiet NF-A12x25 PWM Fans
價錢:$820

1 x Microsoft Windows 10 Pro 64 Bit 中文繁體版 OEM
價錢:$1,150

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $16,694
https://www.faroll.com/customize#MTIxLDIzOTIsMzE5NSwzNjQsMzgxOSw0NTY2LDQ3OTIsNDgxOSw0ODUxLDc3Ng
想問條list OK嘛?
萬7 budget,會留升級空間
唔OK
本身用更多850w 係唔係可以唔洗換牛都換到4090

我見nvidia寫850
新手唔知點整,條list我想留機箱,火牛,散熱.其他唔知換咩好,本身部機都10年前,粒u係i5-2400.
你用途做咩先

而家我通常建議如果高預算電腦可以等一等
你用邊隻850 w
你急唔急用
等埋月底有新火牛

月底有多啲新野,仲有一個星期等埋啦
起碼都要月底出糧先有得整,機就唔等咁耐先砌,再等又變咗下年先砌
等一個月鬆D已經13代Intel,當你下個月頭砌完,月中-尾就出新,個時間真係Kick
咁你而家唔好砌住

你呢個預算 下個月絕對可以有更好砌法

有新一代硬件可以用
Rog 850w
定係4090要局住換atx 3.0
咁 咁我等埋落去,睇下到時變成點樣
呢隻的話 可以睇下先

到時睇review 實際佢點用電法先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞