[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(342) 40系已發佈 高階砌機就等10月

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
如果部機bios無問題即係隻手指有問題

所謂唔著係咩意思?
有咩表現?

做過好多次都係卡係呢個畫面, 試過等足24個鐘比佢LOAD都係冇反應
呢個畫面會閃過一句"正在準備修復"跟住就hang係度
你拔晒所有hdd再開機按del去bios睇下得唔得?
真,玩完一代自己買冷頭,下代都係買水冷板算
好 我去格黎問下先 Thanks
牛既話用650我驚遲早升級cpu果陣要換埋
btw evga650 B5如何
第一次想砌das 2隻16tb行raid 放相, 有冇話點揀好
有冇好嘅docking station 推介?
主要想wfh 時部notebook 可以一條USB C 搞掂
你係想要純粹usb hub個種定係要有其他功能先
有冇考慮NAS
唔好買K CPU.買12400就得
姐係就算蚊哂所有hdd 都會卡住呢個畫面?

咁你試下reset bios.你可以蚊左火牛線先.之後再蚊底板電.1分鐘後放返落去
最緊要佢可以幫個電腦差埋電
如果係果種做到一個mon但兩個部電腦之間switch 果種就最好
我睇過pluggable但好似冇依個功能
因為我想想連keyboard mouse 都插曬去個dock 之後轉
想問下有無得即日拎個新既,因為隻牛係開幾個鐘先會自己斷電,炆左條線之後等一陣自己就識得開番,到時去到佢話無事咁點
Logi Dock 點睇
Antec QC應該9成9佢即場check到壞的話.會幫新俾你
d fd就係叫我買nas好過
但我用唔著個無線/個network, 自己得一部台機會寫出入data 諗住直接買das慳多幾百好過
nas好方便喎

隨時起街都可以用到

我建議唔好慳
如果上i7就咁轉12700應該都ok?
可以咁講
就係冇用notebook 冇需要用到個networking, 電話放野就本身google drive 200gb就夠用
如果你本身有desktop.考唔考慮直接擺落部desktop?
如果我hdmi係連notebook
DP連desktop
佢有冇方法令我可以用個dock自由切換?
定都只係可以個host (即係notebook控制)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞