[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(342) 40系已發佈 高階砌機就等10月

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
十幾年前古董
初代intel core仲要唔肯定係邊粒CPU
而家13代都黎緊喇

有二千蚊買過部勁好多

你可以:
1. 執部都係古董既4代i5-4460/4GBx2 ram/$1000樓下

2.三四年近代機AMD R5 3600/B450m/8GBx2 ram/千零蚊

二手顯示卡最近大平賣
RX588/1060幾百蚊都有
機箱火牛SSD呢d固定野就唔講啦
想問下 BIOS 見到條 M.2, 但係想裝 Windows 時見唔到,會有機會係咩問題?BIOS 有冇 setting 要轉呢? 老母板係 ASUS TUF Gaming B660M

用緊咩解象度?
1080/2k/4k?
降低畫面品質得唔得?

打機中途突然降FPS通常係軟件問題
建議重裝windows/刪除多餘程式多數可以解決
btw係咪用緊SSD?
係用緊ssd
我已經較到最低質咁玩
我係玩既時候fps會不停咁跳
特別係遇到人既時候
要開軟件mon住咩野使用率突然爆升
先可以睇到咩問題
不過我建議換顯示卡
可以點樣check到第一個問題?
我都有諗過換display card
但又怕其他配置太低剩係換display card會無乜改善
如果係換應該換咩卡好?
我發覺有 d 怪,BIOS 唔知點解見到係 RAID

入 NVME configuration 又見唔到條 M.2

有冇巴打知點解
當然 特別係你想玩k
我反而覺得係cpu full load問題,張卡好少會某個位突然跌fps,你16gb ram睇落都夠,又係ssd,你平既話淘粒e3 1231v3換咗粒i5 4460試下,應該無咁容易drop fps
你會想玩咩解析度先
1080p
但你起邊度搵我
望左望d deskmini
應該會買AsRock DeskMini B660W版
無get錯佢係機箱+底板+外置火牛
之後cpu(應該買i5 12400)+cpu風扇(但對矮身風扇唔熟)+短身SO-DIMM RAM+SSD 另外買
有無理解錯
主要係長期跑程式用(當係chrome),食ram為主
撳下撳下轉下 d setting 又攪掂
定係amd 版mini pc會好d
法奧whatsapp係咪你
開到機?
但有冇方法check係咪cpu full load問題?
小弟電腦知識貧乏
Apex 無視窗模式開工作管理員
開到,不過勁lag,打lol個fps得1-5
識唔識睇咩cpu?
入工作管理員可以見到

i7 重可以玩吓嘅
其他就不了
你老豆買嚟做咩…
如果有二千多啲budget
不如買成set 好過upgrade…
例如呢個:
幾抵 有i5 7500 +2060 $2450
https://www.carousell.com.hk/p/1186372382/?utm_campaign=share-listing&utm_medium=sharing&utm_source=share-copylink
我之前都係上網睇款跟住見到 price.com 有list 去買炸
依樣可能其他巴打熟d

不過可以睇下香港有冇實物試下手感先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞