[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(342) 40系已發佈 高階砌機就等10月

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
都有望過
但睇落只係個別位置小升級
(頂officially support 15mm fan)

都等緊原mesh 個designer 既新箱

開部電腦用 10分鐘就單邊起間條 想問下係咪已經玩撚完
係突然係咁?

另外想問下.係唔係其他裝置都係咁.因為呢個情況.我覺得未必關電腦事

可能係你個Mon / mon線
芒,線,咭是但一橏

各樣有無spare 可以排除法debug?
試下換Mon線都係咁 熄機就咁開個mon都係咁 想當年 買左四千幾蚊 咁快壞 心都赤鳩埋
有無第二個芒,或者插落電視試下

再唔係,就似壞咭(e.g. 個port)?

過保養未?
或者試下拮張咭其他port 試下
求打機list 15000~20000筆直
希望散熱好啲,因為放機個位有啲焗促
你會玩咩解析度同hz 數
2k 144hz
咁樣其實乜都夠.唔使用咁盡
1 x Intel Core i5-12400F BOX 行貨
價錢:$1,330

1 x [9月優惠]MSI MAG B660M BAZOOKA DDR4 Micro-ATX
價錢:$1,020

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$780

1 x Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$820

1 x [10月優惠]MSI Radeon™ RX 6800 XT GAMING Z TRIO 16GB GDDR6 (可單買或砌機減$100並送AsiaHorse 黑啡 Mocha 火牛線)
價錢:$4,799

1 x [9月優惠]FSP Hydro G Pro Series 750W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$849

1 x [9月優惠]ABKONCORE G40 Signature RGB Tempered Glass ATX - Black
價錢:$430

1 x Thermalright Assassin X AX120 CPU Cooler
價錢:$229

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,337
https://www.faroll.com/customize#Mjg5MSwyOTg2LDQ5MjMsNDk2MSw1MDcxLDUyNTksNTI1OSw1ODMzLDU4OTY
如果上盡佢又點
~$15000嘅list同$20000嘅list會係點?
如果用盡.咁你可以用而家am5 cpu或者黎緊13代cpu.再配合新既40系

4080個d

但係我覺得已經唔需要

又或者你可以將而家i5 12400F升級i7 12700f都得

其實好夠用而家都
又幾藝術
有冇第二部機可以試下呀?

咁樣咪知係電腦定mon.但我覺得9成9係mon
睇得越多消息就越唔想買4080,真係屌你老黃

等實卡test再講
從來都係等實測
發佈會d幾倍提升係base on NO DLSS vs DLSS3真係得啖笑
想請問下如果玩4K,
由6700XT轉成3080 會唔會有好大分別呢?

因為上年買左隻4K MON後, 諗住換DISPLAY卡時撞正礦潮,
原本張1070死左, 果陣咁岩出左6700XT 有現貨可以買
就買左6700XT 用到依家

想請問依家如果想玩4K, 我應該買3080 定係等埋4080先買好呢??
因為我玩d game, 好幾隻都係n卡優化好好多
e+用緊a卡好多時都有d小問題出現, 所以應該唔考慮7系a卡住

仲有我睇左好多review, 都係話如果玩4k, ryzen 3600同 5系分別不大
但見你個網呢排ryzen 5600 同 5700x個價咁靚, 有少少心動, 其實淨打機開4k係咪唔大需要換cpu呢??

thx 油耳大大
你係想玩4k 60hz定4k 144先?
4k 60就夠了
因為隻mon得4k 60而已

諗住反正都等左成年幾
等唔等埋4080出就直上而已

因為睇你講3080個價應該到底了
所以諗緊應該早買3080早享受
定有新買新上4080而已

cpu就真係唔知換唔換好

謝謝你
你而家部機完整規格係咩?
CPU: ryzen 3600
MB: asus x570 tuf
RAM: GALAX HOF DDR4-3200 c14 8gb x2
GPU: gigabyte 6700 xt gaming oc
SSD: samsung ssd 970 evo 500gb
CASE: lancool ii mesh
PSU: Thermaltake Toughpower GF1 850W

麻煩曬你了
呢個時候 係你個ON BOARD出動
CPU.我覺得唔夠玩4k

不過你x570.可以買d勁d既cpu

你可以升5900X都得.反正你可以用

ram.我建議加多2x8甚至2x16都可以

我覺得搞左cpu先啦.display card的話.你玩4k.我都幾建議新40系.可以睇埋先.到時一次過換都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞