[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(342) 40系已發佈 高階砌機就等10月

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
正常無其他因素黎講勉強講得過,如果係礦潮果排一張卡個來貨價平唔平得過MSRP?真係同代理1 D關係都無?
我所知礦潮個時好複雜.每一間代理或者每一個牌子做法都唔同

廠既上頭落Order俾下面一定要跟其他貨出俾當地代理

代理自己都係有成手骨起手

咁代理自己成手骨.咁當然俾鋪頭都要成手骨

入貨價.其實我答你一直以黎.鋪頭既入貨價.係連外國MSRP都做唔到.應該話睇你同咩比.NV個MSRP就真係有D廢.連aib都唔會跟

所以睇Amazon newegg個d.係準d

我地鋪頭係連呢個價都做唔到

咁我8到既係.係連代理商自己都只係岩岩好做到MSRP入貨.或者平過MSRP少少

所以.其實先唔講礦潮加價個d.個期連運輸成本.或者叫全球物料價錢上升

其實唔存在有msrp呢樣野.冇一個地區會有

但係只係想講.代理商其實真係冇乜特別炒高去.所以點解我個時.3080 10gb.出面賣緊萬中.我賣緊岩岩好1萬到
upgrade GPU就夠啦
GTX 1050 → RX 6600 / RX 6600XT
加埋粒10700玩咩槍game都夠順
關於頭一兩句講.每間代理或者每個廠做法唔同.講多少少

因為個時真係全球狂搶卡.又因為疫情運輸同物料缺.所以基本上係鬥爭

有d係因為連代理自己都要入多D貨去爭取同廠拎貨

例如.有一個地區.願意代價入多d底板或者其他野去拎多d display card.站在廠立場.緊係出俾呢個地區先.另一個地區分貨咪少d

又有D係因為.價高者得.呢一個地區既代理願意比平常出多d錢去入呢批卡

咁廠更係俾願意俾多d錢既代理或者地區俾多d貨

所以真係唔同代理.唔同廠商.唔同地區.唔同做法
不過近年已經好好多

display card唔講啦.呢兩三年冇乜參考價值.成個市場亂哂

其實底板方面.香港價已經幾貼近外國既MSRP(以amazon / newegg 價錢做例子)

甚至鋪頭已經係低過MSRP入貨都做到.我見過有d型號係直頭可以香港賣平過外國都見到

以前係真係連代理同鋪頭自己入貨都貴.所以香港係貴d.但近年.我見到係有改善
Nr200P係唔係放唔落40系卡
放實放到既但可能係低d低階少少既型號

但我建議暫時咁睇.最好唔好4090

一來真係散熱問題.今代high end太熱.因為太高watt數

建議極限4080
放心
3系清得7789就到你
好驚30系又加番價
2萬起步 4090第一水基本盤
我對香港代理有絕對信心
我見張4080tuf都大左個碼
順利換埋箱
200P叫做見得下人
始終姑媽係99地
nr200p 最多330
無論係TUF定ROG都長過

但除左長度.你仲要諗埋厚度

今代d卡好厚

nr200p最多裝三槽卡 (即60mm)

但今代差唔多張張都過三槽

放棄4090啦

或者可以水冷卡既.CPU用風冷.display card水冷.咁應該OK
同時行啦

明顯3080或以下仲有市場

已經完全唔同級數同價位
皮樓佬根本睇唔起AIB
EVGA貴入CHIPS
FD版劈平EVGA300美金出貨 點玩呀 斬手指都要離場
直頭想自己撈埋一條龍 生產 包裝 運輸
(屌佢啲公版咁廢得個信仰值爆分)最主要係難買
標幾平都唔關的地事,住美國先有機原價買

加上今年個發佈會野心幾大
NVIDIA DRIVE 裝部專用腦適用任何車型自動驚駛(送聲控AI)對打 TESLUN
Omniverse cloud
虛擬AI 人工智能 識深度學習
擴展CUDA CLOUD業務
鼓勵設計團隊用佢個Omniverse Simulation COULD
控制成本 模擬業務運作
全部軟件同自己硬件產品有密切關係
不斷同全世界 搞 設計 物流 醫療 生物科技
合作做獨市提供硬件SUPPORT

我地睇AMD點反擊
唔記得講
2080TI 輝煌時間9個月
3090TI 輝煌時間5個月
今年精彩在庫存滿㵼
首批長期合作AIB之一 EVGA
用FD版打格價鬥死左EVGA

TI尾=伏
80 要成899msrp
老黃真係傻撚左
買張顯示卡升級已經有排玩
你無講用緊咩牛/箱
我當你裝到
睇筆直做人
如果夠錢建議最低3060ti/RX6700
性價比合理d
呢排腦場顯示卡減價可能會有更抵玩既deal

低階卡太多伏
得罪講1050都係張智商卡

如果錢多可以諗intel 12400/12700/AMD 5600/5700X
差唔多成部砌過
睇下粒10700二手值幾錢連板放左佢
無左礦工仲諗住炒顯示卡應該係傻左先會咁做
450W要睇俾到幾多性能先
溢價過高真係要睇清楚先買
1080Ti=唯一一張良心卡
80皮 70底
3090對比起4080 (兩張)
具體效能,會差幾多?

唔計dlss
依家其實無人知

都係要靠cuda core來估大約勁幾多 但係偏偏呢個估法可以差好鬼多
40 卡咁大舊仲玩唔玩到itx
3060會唔會跌價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞