[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(342) 40系已發佈 高階砌機就等10月

1001 回覆
3 Like 6 Dislike

想知呢d
single core / multi core 的分數
係講緊咩

一塊cpu 唔係就係有好多個core咩
現實真係有software 單獨用1個core 嚟做野?
打機睇單核
咁玩返1080p全開算
所以你咪double count 左個fps drop
一係就話1080p 原生 fps 減 DLSS penalty -> 2k 輸出fps
一係就話2K fps 加DLSS 加成

點會話2k 大食加上DLSS 減fps
自膠
唔係你double count 係再樓上
上左黎擺低HDD 期待新電腦生生性性
其實唔好當multiple tread processing 係老奉
首先好多workload 係無得分工
就算有得分,又要特登去plan 點分工同寫相應既code
又要顧埋core 同core 中間溝通既delay, 分分鐘分左thread 去做仲慢左
是但啦分數呢d野都係睇下咪算

呢到係咪有得搞搞?
多謝
湯川既本身工作上係關於it?
你重裝左windows未
依家先返到去
請問有冇邊隻形號推介
Ok

你重裝左先
唔關
不過以前大學讀過CS 既course
用緊ddr4 ,如要升級ddr5
ddr5起碼要咩mhz 上市 先好去買黎升?
你本身咩spec先[sosad

如果用緊我覺冇乜特別要換
行緊ddr4 3600mhz
而家最盡ddr5 香港見到都係6400Mhz
ddr5係咪話可以上到8000mhz?
想問下塊板寫
4 x DIMM, Max. 128GB, DDR4 4400(O.C)/4266(O.C.)/4133(O.C.)/4000(O.C.)/3866(O.C.)/3733(O.C.)/3600(O.C.)/3466(O.C.)/3400(O.C.)/3333(O.C.)/3300(O.C.)/3200(O.C.)/3000(O.C.)/2800(O.C.)/2666(O.C.)/2400(O.C.)/2133 MHz

係咪代表買條3600MHz返黎,佢就行3600?
定係要手動set 3600佢先超到3600黎行?
然後最大食到total 128GB嘅ram?

同埋想問埋粒u,官網咁寫
Memory Types DDR4-2666

係咪代表粒U只食到最大2666MHz,你超到3600 或者買3600 嘅ram返黎佢都係行2666,無謂晒錢

唔該晒咁多位巴打
所以你用緊咩板同咩u
1. 要自己入bios 開XMP先得,如果唔係多數會default 2666MT,不過建議裝埋windows 先搞
128GB 係32GB x4 咁計
2. 不如你講埋你邊粒U
想問下悠二巴apex想4k144 係咪起碼i7 同3080ti
唔該悠二巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞