[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(342) 40系已發佈 高階砌機就等10月

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
已經對D卡外觀冇咩FEEL 自從冇再用側透之後
ROG都用左新型散熱器

反而AORUS今代都用左新型號新設計散熱器.風扇都轉左.我自己都有d期待
m巾
ROG: 高手一定要靚仔有型,只不過係你地呢D星斗市民一厢情願嘅諗法
: 都冇話咁甩皮甩骨架...
giga嘅時代來了
一直都係giga嘅時代
轉個講法
11代垃圾(低估TSNC 7NM CPU)
12代正常返 同AMD55波
AMD唔推郁INTEL
12代都係擠牙膏
計返通脹 12代12400仲平過當年粒4460
唔好咁講.睇實際睇下點先

睇下到時GPU溫度.同埋VRAM溫度.

同埋用紅外線測溫槍個d測試.睇成張卡hot pot先

我呢一刻都唔會推giga住.應該話唔會推咩牌子

今代4090真係好考間廠散熱器功力
粒U平咗都冇用
依家D底板貴撚到
等睇用垃圾香口膠
ek世一
我覺得4090唔玩水應該搞唔掂
一係就4slot
好反智 1000蚊左右既B板供電
先夠頂INTEL 個Turbo boots 長行 唔過熱同跌頻

10代前亂9買600-800蚊板都用到最高效能
我諗佢應該有吸收教訓.初期批真係垃圾導熱貼黎
4090其實係好值得玩水冷

不過我收到既消息係.ASUS暫時唔會出水冷版.我都唔知點解

500幾600W卡.用水冷同風冷會差好遠.同埋張卡都細張d.其實ITX都用得

將個排裝箱.個cpu可能用返風冷咁
3090系VRAN用大陸平野貼好噁心
對GIGA冇信心囉
真係.所以個期.我有幫客去拆卡換貼.

個時.我都有同Giga去反映.我都當面同佢地講.垃圾廠

唔識想問
如果40卡好勁,用唔晒啲效能
會唔會低溫同慳電過30卡?
暴力插入
唔會架.除非你手動set限制佢個power limit

如果唔係的話.正路佢都係用佢最大性能黎行你隻game
本身諗過散熱/慳電問題
唔想一下攻頂4090
但4080好似真係買唔過

唉屌想打機都咁煩
早2代前800蚊已經夠買B版TUF啦
依家800蚊只係B版入面既丐中丐
依家粒U仲夠用
諗住年尾或者下年執塊清貨價B550去換走依家用緊既B450
仲有RDNA 3新一代A卡.又睇下先囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞